Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 2 september 2010

Verhagen staat voor op punten

Nou. nou, nou…het blijft spannend. Het CDA is zich volledig in puin aan het draaien. Er is een gevecht op leven en dood gaande tussen Maxime Verhagen en Ab Klink. De grappen en grollen over de #deur en #klink vliegen over twitter. Ik doe er zelf ook aan mee hoor. Ik kan het gewoon niet laten.

Maar voor het CDA is het een trieste vertoning, een waar horror-scenario. Als het CDA zich niet snel herpakt dan kunnen de christendemocraten het de komende jaren wel vergeten.

Ab Klink schreef gisteren een brief aan Maxime Verhagen en Henk Bleker, de CDA-voorzitter. Van mij krijgt Ab Klink gelijk. Tenminste als ie meent wat hij zegt. En daar wringt ‘m de schoen. Verhagen en Klink voeren samen namens het CDA, nu alweer een week of vier, vijf de onderhandelingen met Wilders en Rutte. In die periode is bij Klink het besef gegroeid dat het met Wilders kwaad kersen eten is en dat hij zijn christendemocratische ziel aan de duivel aan het verkopen is. Nu, pal voor het moment waarop de handtekeningen onder het gedoogakkoord gezet zouden gaan worden speelt zijn geweten op. Ik kan me daarom maar niet aan de indruk onttrekken dat het om een ordinaire machtstrijd tussen hem en Verhagen gaat en dat hij pas moed heeft gevat nadat hij zich in de rug gesteund wist door de “prominenten”. Maar ja..misschien laat mijn politieke cynisme zich hier gelden.

De hoofdrolspelers staan onder enorme druk. Ab Klink heeft gelijk maar ik geef Verhagen de meeste kans. Hoe je het ook wendt of keert, voor de leiderschapskwaliteiten van Verhagen moet je bewondering hebben. Met zijn sluwe streken heeft hij tot nu toe het hele proces naar zijn hand gezet. Hij heeft Cohen c.s. op het verkeerde been gezet, de aanval van de "prominenten" afgeweerd en ook nu weet hij door te drukken. Als hij het oproer definitief de kop in weet te drukken dan heeft het CDA eindelijk weer eens iemand aan het roer met wie serieus rekening moet worden gehouden.

Het lijkt erop dat Verhagen aan de winnende hand is. De onderhandelingen met Wilders en Rutte gaan door en Ab Klink wordt in het onderhandelteam vervangen door Ank Bijleveld.

Maar wat is een VVD-CDA-PVV-akkoord nog waard? Ab Klink heeft in zijn brief gezegd dat hij definitief niet met de PVV in zee wil en naast Klink zijn er nog twee andere dissidenten, Koppejan en Ferrier, die de samenwerking met de PVV niet zien zitten.

Hoewel het onder deze omstandigheden zeer de vraag is of onderhandelingen nog nut hebben denk ik toch dat ze doorgaan. Dat hangt ook van Wilders en Rutte af. Maar wordt het een schijngevecht ? Gaat het erom wie als eerste de stekker uit het stopcontact trekt, wie er het eerst met de ogen knippert? Rutte, Wilders of Verhagen? Zal Klink uiteindelijk durven tegenstemmen als het CDA-congres akkoord gaat met dat gedoogakkoord? Of neemt hij dan voortijdig de wijk en stelt hij zijn zetel ter beschikking?

Een slopende maar spannende strijd. Wie verlaat het strijdperk als overwinnaar?

De brief van Klink aan Verhagen en Bleker. Klik op een van de afbeeeldingen om te vergroten.