Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 9 mei 2007

Hart van Dieren – Kosten en controle (1)

Bij vrijwel alle grotere infrastructurele projecten zien we forse overschrijdingen van budgetten. Voorzichtigheidshalve schrijf ik ‘vrijwel alle’ maar ik ken geen voorbeelden van projecten die binnen het oorspronkelijke budget zijn gebleven.

Om te voorkomen dat het project Hart van Dieren financieel uit de hand loopt heb ik tijdens mijn raadslidmaatschap (2002-2006) herhaaldelijk gepleit voor een strak toezicht en een betere controle. De meerderheid van de raad wenste daar toen niet in mee te gaan.

Da’s jammer voor mij. Maar het is veel erger voor de burgers die uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen. Deze rekening kan in verschillende vormen tot u komen. Niet alleen via lastenverhoging maar ook door het beperken of schrappen van uitgaven. Of omdat nieuwe plannen domweg niet aan bod komen. Vooral dit laatste is niet te controleren. Je kunt immers niet bepalen wat je mist als er geen plannen of voorstellen zijn. Je mist niets omdat je niet weet dat er iets te missen valt. (zeer Cruijffiaans, maar denk er eens over na)

Aanvankelijk zou het rijk € 70 miljoen bijdragen aan Hart voor Dieren (zoals het project toen nog genoemd werd). De rijksbijdrage werd teruggebracht tot € 50 miljoen en de plannen wreden aangepast naar de imiddels beruchte 8-min variant.

Op het moment dat deze rijkskorting bekend werd stelden de provincie en de gemeente dat de bijdrage van de regionale partijen op € 70 miljoen zou blijven staan. De door gemeente en provincie voorgespiegelde € 70 miljoen is echter nooit gehaald.
Ondanks een verhoogde bijdrage van provincie en gemeente en een bijdrage van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen ontbrak nog een bedrag van € 15 à € 20 miljoen.

Ik heb hier in 2005 al vragen over gesteld maar daar is nooit een bevredigend antwoord op gekomen. Mijn conclusie was destijds dat de gemeente en de provincie zich hadden bezondigd aan luchtfietserij. En als dit niet zo is dan zijn we (om het netjes te houden) voor het lapje gehouden. Ik sta nog steeds achter deze conclusie.

Bij de start van het project zou de gemeente € 11,4 miljoenvoor haar rekening nemen.
Dit bedrag was in 2005 al gestegen naar € 14,2 miljoen. Dat is alvast € 2,8 miljoen meer dan begroot.

Deze informatie onderstreept nog eens dat strikt toezicht en strakke controle op het project geen overbodige luxe is.

De rekeningcommissie presenteert volgende week (15 mei 2007) een rapportage inzake Hart van Dieren. Dat is voor mij een mooi startpunt om de (financiële) ontwikkelingen verder te volgen.

Wordt dus vervolgd!