Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 9 maart 2008

Rozendaalseveld en Radioactiviteit

Ik had vandaag andere bezigheden. Op de valreep van deze zondag toch nog een bericht. Wel enigszins verontrustend.

Afgelopen week heeft mevrouw Braaksma een brief naar diverse instanties geschreven over de relatie bomenkap op het Rozendaalseveld en radioactiviteit.

Het is een opmerkelijke brief. Als het klopt wat daarin staat dan moeten we ons toch ernstig zorgen gaan maken. En niet alleen over de bomenkap of het Rozendaalseveld zelf

Hoe staat het eigenlijk met de gevolgen van de melt-down in Tsjernobyl? We horen er weinig over. Jaarlijks wordt er wel even aan herinnerd maar de actuele status van de gevolgen hier in Nederland ken ik toch niet. Wordt daar wel onderzoek naar gedaan?

Bij de ramp kwam onder andere cesium-137 vrij. Deze radioactieve stof heeft een halveringstijd van dertig jaar. Dus meer dan de helft (de Tsjernobyl-ramp was in 1986) van die radioactiviteit is nog in het milieu aanwezig.

Cesium is chemisch goed te vergelijken met kalium. Kalium is een voedingsstof en wordt makkelijk door planten en dieren opgenomen. Cesium-137 komt in de voedselketen door het eten van bessen, wild, paddestoelen, vis en gras.

Heeft iemand de beschikking over een geigerteller? Een apparaat dat ook de mate van radioactiviteit kan bepalen? Of kunnen fracties in de raad aandringen op een onderzoek naar de mate van radioactiviteit?

Hierover zou ik toch wel erg graag uitsluitsel krijgen.

Onderstaand de brief van mevrouw Braaksma. In de aanhef stonden ook namen en emailadressen. Die heb ik uit privacy-overwegingen verwijderd.

------------------------------------------------------------------------------------
Aan het Ministerie van SZW
Aan: de Arbeidsinspectie Arnhem
Aan: de SER en Stichting van de Arbeid,
Aan: Arbo Bondgenoten, via hun website
Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Ministerie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Velp, 7 maart 2008

Betreft: Cadmium en Radioactiviteit Cäsium 134-137

Geachte dames en heren,

Op dit moment is de Gemeente Rheden bezig met het kappen van 31,7 ha bos op het Rozendaalse Zand.

Na het kappen zal er 20 ha geplagd worden in verband met het feit dat er een zandverstuiving wordt gemaakt.

Het Nationaal Meetnet Radioactiviteit (NMR) signaleert 24 uur per dag of er ergens in Nederland een radioactieve besmetting van lucht of bodem optreedt.

Bij afplaggen van het Rozendaalse Zand zou gemeten moeten worden hoeveel radioactief materiaal er nog aanwezig is.

De mensen die daar nu werken lopen gevaar om kanker te krijgen. En dat gevaar is niet denkbeeldig.

Dat weet de Gemeente Rheden ook, want er wordt al jaren geplagd op het Rozendaalse Veld om de heide te behouden en de heideplaggen worden als chemisch afval afgevoerd vanwege het cadmium en de radioactiviteit die nog steeds vlak onder de oppervlakte aanwezig is. Op het moment dat men gaat plaggen, de vegetatie dus weg gaat halen, dan gaat de boel verstuiven.

22 jaar geleden, na het ongeval bij Tsjernobyl, kwam een grote wolk met radioactief materiaal in de atmosfeer, die door de wind naar het noorden en noordwesten werd gedreven.

Nu 22 jaar later, wordt in grote delen van Europa nog radioactiviteit gemeten.

In april 2007 werd in Duitsland gewaarschuwd door de Universiteit van Oldenburg dat vooral wildzwijnvlees besmet is met het radioactieve Cäsium134-137 (Plutonium). Dat blijkt uit een rapport met de nieuwste onderzoeken die het CVUA Freiburg Zentral fur Baden-Würtemberg heeft samengesteld.

In april 2006 kwam The Other Report on Chernobyl (TORCH) oftewel het andere rapport van Tsjernobyl, tot de slotsom dat 40% van de oppervlakte van Europa besmet werd en dat de gevolgen ook nu nog zeer verstrekkend zijn. Volgens dit rapport gelden er in Groot Brittanië nog steeds beperkende maatregelen voor 374 boerderijen. Ook veeteelt in Finland en Zweden heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van de ramp. Maar ook in Nederland viel het radioactieve materiaal neer.

Uit de rapporten blijkt dat het ongeveer 150 jaar duurt voordat Cäsium 134-137 op een diepte onder het maaiveld zit van 1 m. Dat betekent dat het in 2008 ca 14 cm onder het maaiveld zit.

Hieronder wat meer informatie. Vooral Duitsland geeft enorm veel informatie. In Nederland blijft het bijzonder stil.

Daar maalt de regering er blijkbaar niet om dat we van alles eten dat we eigenlijk niet zouden moeten eten of alles overhoop halen wat we stilletjes zouden moeten laten liggen.

Stiftung Warentest

Wildpilze: Pilze und Strahlung

09.08.2007

Auch 21 Jahre nach der Reaktorkatastrophe von Tschernobyl gibt es in Deutschland radioaktiv belastete Pilze.

Ursache: das radioaktive Caesium 137. Pilze bauen es anstelle von Kalium in ihre Zellen ein. Caesium 137 ist besonders langlebig: Erst nach 30 Jahren ist es zur Hälfte zerfallen.

Hohe Belastung in Bayern
In Südbayern und im Bayrischen Wald ist die radioaktive Belastung besonders hoch. Ursache sind die ausgiebigen Regenfälle nach der Reaktorkatastrophe im Frühjahr 1986. Die unterirdischen Pilzpflanzen nehmen das Caesium 137 seit Jahren auf und speichern es. Das radioaktive Material zerfällt nur langsam. Deshalb wird sich die Situation in Bayern auch in den kommenden Jahren kaum verändern.

Wildbraten Jagdsaison
Wildschweine scharren im Boden nach Wurzeln. So nehmen sie radioaktives Zäsium auf.

test 09/2005

Herbstzeit ist Wildfleischzeit. Vorsicht: Vor allem Wildschwein kann immer noch mit radioaktivem Zäsium belastet sein.

Strahlenbelastung
Zwar ist die radioaktive Belastung beim Reh- und Rotwild in den vergangenen Jahren deutlich zurückgegangen,doch beim Schwarzwild können die Werte weiterhin erhöht sein. Das Münchner Umweltinstitut hat im letzten
Jahr bei Wildschwein Spitzenwerte bis 17 600 Becqerel pro Kilogramm gemessen.
Zum Vergleich: Der EU-Grenzwert für Lebensmittel liegt bei 600 Becqerel pro Kilogramm Frischmasse.

Wildschweine nehmen besonders viel radioaktives Zäsium auf, weil sie im Boden scharren und unterirdische Wurzeln und bestimmte Pilzsorten fressen.


Realiseert u zich wat dat betekent voor de werknemers die gaan plaggen op het Rozendaalse Veld?

Cadmium als eerste en daar bovenop radioactiviteit op ca. 14 cm onder het maaiveld.

Ik vraag me af of daar metingen voor verricht zijn, of dat men werknemers gewoon blootstelt aan dit soort gevaarlijke stoffen. En natuurlijk niet alleen de werknemers. Als het spul gaat stuiven, heeft de hele omgeving van het Rozendaalse Zand daar meet te maken en als de wind uit het zuidwesten waait, krijgen vooral de ambtenaren van de Gemeente Rheden in de Steeg en hun inwoners daar de meeste troep van binnen. Het plaggen begint half juli 2008.

Met vriendelijke groet,
Marja Braaksma-de Vries