Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 21 maart 2009

Zie je op Twitter!

Ik ben nou ’n goeie week aan het Twitteren. Het bevalt me wel. Op deze blog zie je in de linkerkolom de tweets (twitterberichtjes) die ik persoonlijk op Twitter plaats. Wellicht niet zo interessant voor de lezer van deze blog maar je ziet niet de berichtjes die ik ontvang van andere Twitteraars die ik op Twitter volg. En dat maakt Twitter juist zo interessant.

Twitter is gebaseerd op één vraag: “What are you doing?” / “Wat ben je nu aan het doen?” . De “tweets” hebben een maximale lengte van 140 tekens. De kracht van Twitter zit vooral in de snelheid. Nieuws wordt vrijwel stante pede op Twitter geplaatst. Zo was het nieuws over de vliegtuigramp op Schiphol binnen ’n paar seconden wereldwijd bekend. Nog bijna voor het toestel neerstortte hadden ooggetuigen al “tweets” op Twitter geplaatst.

Je kunt op Twitter mensen (en organisaties) volgen in wie je geïnteresseerd bent. Er zijn twitteraars die worden gevolgd door honderdduizenden andere twitter-gebruikers.

De meest bekende en beroemde Twitteraar, Barack Obama, wordt gevolgd door honderdduizenden mensen. En zelf (de mensen achter zijn Twitter-account) volgt ie ook honderdduizenden andere over de aarde verspreide Twitteraars. Inmiddels volg ik de “tweets” van een aantal Nederlandse politici: minister van BuitenlandseZaken Maxime Verhagen en Tweede Kamer-leden, Paul Tang (PvdA), Rita verdonk (TON), Alexander Pechtold (D66), Geert Wilders (PVV) , Wim van de Camp (CDA) , Arend Jan Boekestijn (VVD) en Paul de Krom (VVD) maar ook de Redactie Arnhem van de Gelderlander, CNN, M-FM Streekradio, Weeronline en andere Twitteraars. Sommige van die Twitteraars volgen zelf ook mijn “tweets”.

Dat op de voet volgen van mensen maakt het juist zo geinig. Je krijgt er ook een gevoel van “ik ben erbij”. Al zijn de berichtjes soms nog zo onbenullig. Je weet waar mensen mee bezig zijn en maakt je er automatisch een voorstelling van. En soms maken ze 'n uitglijer zoals Arend-Jan Boekestijn die in een tweet Chinezen bestempelde als "spleetogen". Kranten, radio- en televisiezenders hebben Twitter ook massaal ontdekt en hun korte berichtjes lokken veel mensen naar hun nieuwssites op internet.

De Arnhemse redactie van de Gelderlander maakt er al driftig gebruik van met “tweets” waarin verwijzingen naar krantenartikelen op haar website.

Als je iemand niet als “follower” wilt dan kun je die blokkeren. Dan ontvangt die persoon jouw “tweets” niet meer op zijn Twitter-account.

Je kunt ook, onzichtbaar voor de andere mensen die jou volgen, direct boodschappen met elkaar uitwisselen. Er zijn ook Twitteraars die alleen een Twitter-account hebben aangemaakt om te zien wat anderen doen. Zij versturen zelf geen “tweets”maar willen wel op de hoogte blijven van de activiteiten van anderen. Ook niks mis mee. Twitter kan ook gebruikt worden via de telefoon. Moet ik nog uitzoeken want ik wil niet voor verrassingen komen te staan als ik de telefoonrekening krijg.

Twitteraar @cyberbofh heeft me de weg in Twitterland gewezen. Er zijn talloze diensten die aan Twitter gekoppeld kunnen worden en het gebruik van Twitter vereenvoudigen.

Voor meer informatie: klik op Leer de kracht van Twitter te gebruiken of Gebruik de kracht van Twitter of volg de korte Cursus Twitter: een kennismaking. Dat laatste is zelfs speciaal gemaakt om politici en ambtenaren wegwijs te maken. Dat maakt verder niet uit hoor. Iedereen met 'n emailadres kan Twitter gebruiken. Het onderstreept alleen nog eens dat ook de politiek Twitter ontdekt heeft en gebruik wil maken van dit zeer krachtige communicatiemiddel. Het is per saldo allemaal erg simpel.

Voor het aanmaken van een Twitter-account is alleen een emailadres nodig. Klik hier om naar Twitter te gaan.

Kom op mensen! Aan de Twitter. Ik ben benieuwd naar jullie “tweets”.

Voor ik ’t vergeet: Twitter is GRATIS!

Zie ik jullie straks ook op Twitter? Zou ik heel erg leuk vinden. Ik heb zelf twee Twitter-accounts @politiekrheden en @theokooijmans. (Klik op een van de namen)