Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 27 maart 2024

Pré-mantelzorgwoningen - motie unaniem aangenomen

De gemeenteraad heeft onze motie “Pré-mantelzorgwoningen” unaniem aangenomen.

Een fantastisch resultaat. 

Wij hadden gevraagd om uiterlijk 1 december 2024 een uitgewerkt voorstel aan de raad voor te leggen maar de wethouder vroeg meer tijd. Het proces om het voorstel inclusief alle regelgeving uit te werken vergt veel tijd. Daarom hebben wij de datum verlegd naar 1 juni 2025.  

Dank ook aan Beter Rheden voor het mede-ondertekenen van de motie.

Onderstaand de tekst die ik in de vergadering heb uitgesproken:  

De fractie van de Volkspartij Politiek Rheden wil mede namens de fractie van Beter Rheden een motie vreemd aan de orde van de dag indienen over het toestaan van pré-mantelzorgwoningen.

Veel senioren hebben de wens hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Mantelzorg speelt daarin een belangrijke rol. Daarnaast zijn er mensen met een voortschrijdende aandoening die zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Ook als ze nog niet direct toe zijn aan mantelzorg. De behoefte aan mantelzorg hoeft nog niet acuut te zijn maar de verwachting is dat die behoefte er wel aan komt.

De gemeente Rheden biedt mogelijkheden voor het realiseren van mantelzorgwoningen. Dit kan echter alleen met een medische indicatie. Dus als die mantelzorgbehoefte op dit moment, nu dus, nodig is. Bovendien moet aan een aantal extra voorwaarden worden voldaan. Het moet bijv. wel ruimtelijk mogelijk zijn. Als voldaan wordt aan de landelijk regels voor mantelzorg mag een mantelzorgwoning/unit vergunningsvrij worden gebouwd. In andere gevallen is een omgevingsvergunning nodig.

De gemeente moedigt het plaatsen van een mantelzorgunit aan. Dat blijkt onder andere uit de woonzorgvisie en de woonvisie actualisatie van vorig jaar. Het coalitieakkoord 2022-2026 heeft dezelfde ambities. Daarin wordt gesproken over "passende zorg en ondersteuning die laagdrempelig, goed toegankelijk en bij voorkeur dicht bij huis" is, “ondersteuning van mantelzorg belangrijk blijft”, “de totstandkoming van vernieuwende woonzorgvormen, zodat inwoners langer zelfstandig wonen en kunnen blijven 'meedoen' “wordt gestimuleerd en dat Rheden een “dementievriendelijke en seniorvriendelijke gemeente” wil

Het is in de gemeente Rheden echter niet toegestaan om een pré-mantelzorgwoning/unit[1] te plaatsen terwijl het in een groot aantal andere gemeenten al wel mogelijk is om vooruitlopend op die toekomstige mantelzorgbehoefte een pré-mantelzorg-woning te plaatsen.  (Voorbeelden: Apeldoorn, Barneveld, Buren, Berg en Dal, Horst a/d Maas, Waalwijk, Berg en Dal, Peel en Maas, Zevenaar, Lingewaard, West-Betuwe, Lochem, Houten etc.)

Als er een acute zorgsituatie ontstaat is de tijd om een mantelzorgwoning te bouwen en mantelzorg te regelen soms te kort. Daardoor wordt misschien afgezien van zo’n oplossing en wordt noodgedwongen een beroep gedaan op externe zorg en/of opname in een zorginstelling.

Een belangrijk voordeel van de pré-mantelzorgwoning is dan ook dat er tijd is om zich voor te bereiden op een situatie waarin mantelzorg nodig is. Het voorkomt stress en tijdverlies voor het treffen van regelingen, verkrijgen van toestemming en het ontwerp en de bouw van de mantelzorgwoning.

Daarnaast wordt een beroep op zorg die geleverd moet worden door een externe partij voorkomen of beperkt. En het vermindert de druk op het gebruik van zorginstellingen. Een opname kan langere tijd worden uitgesteld of zelfs helemaal worden voorkomen.

Bijkomend voordeel is dat een pré-mantelzorgwoning extra ruimte op de woningmarkt schept en de doorstroming op de woningmarkt bevordert. Er wordt immers een extra huishouden gevestigd.

Om pré-mantelzorgwoningen mogelijk te maken zijn regels en voorwaarden nodig. Denk aan bijvoorbeeld een zorgindicatie bij progressieve aandoening, minimumleeftijd van de seniore bewoner(s), de onderlinge relatie tussen bewoner(s) en beoogde mantelzorger(s) etc. of wat te doen als de mantelzorgsituatie eindigt.

Het dictum van de motie luidt: 

Draagt het college op:

1.    een voorstel voor het toestaan van het plaatsen van een pré-mantelzorgwoning/unit voor inwoners van de gemeente Rheden op te stellen; 

2.    de daarbij behorende voorwaarden en regelgeving uit te werken;

3.    dit voorstel en de bijbehorende regelgeving vóór 1 juni 2024 aan de raad ter beoordeling/accordering voor te leggen;