Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 8 november 2007

Brief aan bestuurders

Professor Heertje raadde me het al aan. Voordat je aangifte doet schrijf eerst rechstreeks een brief aan de betrokken bestuurders.
Heb ik dan ook maar gedaan. Per aangetekende post.
Kijken of op deze manier wel de bestuurlijke oester kan worden opengebroken of dat men met slimmigheidjes en nietszeggende antwoorden om de hete brij blijft heendraaien.

-----------------------

Velp, 6 november 2007

Aan:
- de burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden
- de voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Rheden
- de leden van de stuurgroep project Hart van Dieren

Geachte burgemeester, voorzitter van de raad van de gemeente Rheden, wethouders van de Gemeente Rheden, voorzitter en leden van de stuurgroep Hart van Dieren,

Op 2 november 2007 heeft de stuurgroep Hart van Dieren een persbericht doen uitgaan die vergezeld was van een verklaring voor het ontstane financiële tekort in het project Hart van Dieren.

In dit persbericht stelt de stuurgroep onder andere: “In verband met informatie over toekomstige aanbestedingstrajecten kunnen de begrotingsstukken (business case 2005 en 2007) niet openbaar worden gemaakt. De verschillenverklaring waarbij het tekort per onderdeel berekend en beargumenteerd wordt, is aangepast en is wél voor het publiek beschikbaar (zie bijlage)”.

Als oud-raadslid van de gemeente Rheden (in de periode 2002-2006) en kennishebber van de businesscase 2005 ben ik gebonden aan de geheimhoudingsplicht op grond van de artikelen 25 en 55 van de Gemeentewet, artikel 10 lid 2b van de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De geheimhoudingsplicht geldt, op grond van de gemeentewet en/of de provinciewet en/of de wet openbaarheid van bestuur , voor al diegenen die uit hoofde van hun functie kennis hebben van de businesscases. Daaronder zijn ook begrepen de leden van de stuurgroep Hart van Dieren.

De bijlage met de naam “Notitie Verklaring van het berekende tekort in de Business Case 2007 (€ 42,0 miljoen) t.o.v. het berekende tekort in de Business Case 2005 (€ 2,4 miljoen)” bevat echter informatie die is ontleend aan de businesscases 2005 en 2007. Andere informatie in deze notitie is eveneens te herleiden tot de businesscase 2005. Daarnaast wordt op diverse plaatsen in de notitie aangegeven welke posten in de businesscase 2007 zijn verwerkt.

Ter illustratie noem ik u twee voorbeelden:

Op pagina 2 van de notitie staat:


Het totaal bedrag in de kolom BC 2005 is een samentrekking van een tweetal bedragen uit de Businesscase 2005.

Op pagina 5 van de notitie staat:


Hieruit is af te leiden dat in de businesscase 2005 rekening was gehouden met een aanbestedingsvoordeel van minimaal € 15,4 miljoen ofwel ca. 15% van het totale budget volgens de businesscase 2005.

Kennelijk zijn de leden van de stuurgroep van mening dat zij de geheimhoudingsplicht naar eigen goeddunken kunnen interpreteren. Voorzover het geen informatie betreft die al via andere, openbare officiële documenten beschikbaar is, is de informatie in de businesscases geheim. Bovendien schept het selectief/geaggregeerd verstrekken van informatie uit deze documenten verwarring over wat wel en wat niet onder de geheimhoudingsplicht valt. De businesscase 2005 valt naar mijn weten volledig onder de geheimhoudingsplicht. En niet voor de helft of maar voor een klein beetje. Ik ben ook niet op de hoogte gesteld van gedeeltelijke of algehele opheffing van de geheimhoudingsplicht. Dus blijkbaar geldt de geheimhoudingsplicht nog steeds.

Naar aanleiding van bovenstaande verzoek ik u daarom aandachtig nota te nemen van de volgende opmerkingen en verzoeken en daar, voorzover dat binnen uw verantwoording ligt, direct naar te handelen:

1. Ten aanzien van de geheimhoudingsplicht o.g.v. artikel 25 en 55 Gemeentewet en artikel 10 lid 2b Wet Openbaarheid van Bestuur vraag ik onmiddelijke opheffing van de geheimhoudingsplicht voor de businesscase 2005 Hart van Dieren. Als ik daarover uiterlijk 14 november 2007 geen uitsluitsel van u heb gekregen acht ik mij, in navolging van de leden van de stuurgroep, vrij om informatie uit de businesscase 2005 openbaar te maken.

2. Op grond van artikel 3 van de Wet Openbaarheid van Bestuur verzoek ik u om de businesscase 2007 onverwijld openbaar te maken en mij schriftelijk te doen toekomen. Ik verwacht deze informatie ten spoedigste, zonodig afzonderlijk, van de andere genoemde punten.

3. Op grond van artikel 3 van de Wet Openbaarheid van Bestuur verzoek ik u om mij het officiële besluit cq de besluiten tot geheimhouding van de businesscase 2005 schriftelijk te doen toekomen. Ik verwacht deze informatie ten spoedigste, zonodig afzonderlijk, van de andere genoemde punten.

4. Op grond van artikel 3 van de Wet Openbaarheid van Bestuur verzoek ik u om mij het officiële besluit cq de besluiten tot geheimhouding van de businesscase 2007 schriftelijk te doen toekomen. Ik verwacht deze informatie ten spoedigste, zonodig afzonderlijk, van de andere genoemde punten.

5. Op grond van artikel 3 van de Wet Openbaarheid van Bestuur verzoek ik u om aan mij alle overige besluiten welke niet in voorgaande punten zijn genoemd en die betrekking hebben op geheimhouding van informatie betreffende het project Hart van Dieren te doen toekomen. Ik verwacht deze informatie ten spoedigste, zonodig afzonderlijk, van de andere genoemde punten.

6. Deze brief dient u tevens als een officiële klacht wegens onbehoorlijk bestuur te beschouwen. Ik ben niet in kennis gesteld van het feit dat de geheimhoudingsplicht is opgeheven. Ik voel me ernstig gekrenkt door de handelswijze van de stuurgroep. De handelswijze van de leden van de stuurgroep is op zijn minst onfatsoenlijk. Niet alleen tegenover mij maar ook tegenover al diegenen die net als ik zijn onderworpen aan de geheimhoudingsplicht. Deze klacht dient afzonderlijk van de andere genoemde punten in behandeling te worden genomen.

Ik behoud me het recht voor om aangifte te doen bij het openbaar ministerie tegen leden van de stuurgroep wegens overtreding van de geheimhoudingsplicht op grond van de betreffende artikelen in de daarvoor relevante wetgeving.

Deze brief is openbaar en wordt verspreid naar alle daarvoor in aanmerking komende personen, bestuursorganen en organisaties.

Hoogachtend,
Theo Kooijmans