Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 14 april 2009

2009 Rheden reddeloos, radeloos en redeloos (2)

Door: Adriaan Dolk

Belangenvereniging Dieren e.o heeft de overeenkomst van de gemeente Rheden met Gazelle eens punt voor punt nagelopen en komt tot een aantal nogal verbijsterende conclusies (om dat woord verbijsterend maar even van de politiek te lenen). Het lijkt het Lysias rapport wel. Voorafgaand aan de raadsvergadering van 31 maart jl heeft deze belangenvereniging College en Raad in het bezit gesteld van een brief met haar bevindingen. Hieronder in mijn eigen woorden een vijftal punten er uit gelicht:

1 De woorden: “mits bedrijfseconomisch verantwoord” als vastgelegd in de overwegingen voorafgaand aan de overeenkomst geeft Gazelle een maximale ontsnappingsclausule.

2 Door het ondertekenen van de overeenkomst met Gazelle heeft de gemeente zich impliciet verbonden het bestemmingsplan te wijzigen.

3 Starters zitten het meest om huisvesting verlegen en de gemeente laat, in dit prille stadium al, een ophoging tot 67 % van het te realiseren woningbestand op het terrein van Gazelle voor duurdere en dure woningbouw nadrukkelijk open.

4 De gemeente wenst op te treden als projectontwikkelaar voor het nieuwe bedrijfsgebouw van Gazelle.

5 Als partijen geen overeenstemming bereiken zal Gazelle desondanks bevoegd zijn gebruik te maken van het door College vastgestelde herontwikkelingskader bij eventuele verkoop van de huidige locatie aan een derde. Maar het is Gazelle niet toegestaan om zonder toestemming van de gemeente haar rechten en verplichtingen uit deze overeenkomst over te dragen aan derden.(art 13 van de overeenkomst)

Belangenvereniging Dieren e.o. wijst er bij dit laatste punt op dat er door dit artikel in de overeenkomst een politiek spanningsveld kan ontstaan als het Herontwikkelingskader door Gazelle zal worden geclaimd en er geen toestemming door de gemeente wordt verleend dat Gazelle het terrein over mag dragen. Het terrein zal dan braak blijven liggen en de politiek zal onder maatschappelijke druk door de kniƫen kunnen gaan en Gazelle toestemming geven het terrein aan een derde over te dragen.

Als dat laatste zou gebeuren is het dikke kassa voor Gazelle. En let dan ook eens op de maximale verkoopopbrengst van de huidige locatie, waar Gazelle volgens de overeenkomst nadrukkelijk naar streeft. En volgens een artikel in het tijdschrift FEM van 30 mei 2008, heeft Gazelle dringend behoefte aan cash. :

“Helaas, sinds Gilde eigenaar is, stagneert Gazelle. De omzet was in 2007 12 procent lager dan in 2001 en netto wordt al vier jaar verlies geleden. Gazelle spreekt van goodwillafboekingen in verband met de leveraged buyout van 2001. Maar het probleem is fundamenteler. Rente en aflossing van de overnameschuld beperkten de investeringsruimte bij Gazelle en dat verklaart veel van Gazelles sores.”
Tot zover het citaat uit het artikel in FEM

De wethouder gaf in de raadsvergadering van 31 maart hoog op van de puur zakelijke verhouding tussen Gazelle en de gemeente Rheden. Wel, maak je borst maar nat, zou ik zeggen.

De handtekening van de wethouder onder de overeenkomst bevestigt de staat van redeloosheid, waarin hij zich bevindt. Hij probeert de commotie te sussen met de verzekering: “het is maar een onderzoek naar haalbaarheid’. Maar heeft hij ook een weg terug in zijn scenario opgenomen? Heeft het College met haar vlucht vooruit naar de verkiezingen in 2010 niet al te gretig toegehapt op een eerste teken van Gazelle? Gazelle zelf maakt goede fietsen en de eigenaar van Gazelle met de onheilspellende naam Gilde Buy-Out Fund II, kan beslist goed rekenen. Het lijkt mij voorlopig, puur zakelijk gezien, met de komplimenten voor Belangenvereniging Dieren e.o., 1 – 0 voor Gazelle.

Adriaan Dolk, Dieren