Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 1 november 2023

Rheden 500 jaar

Het gist en het borrelt in gemeenteland. De zelfstandigheid van gemeenten komt steeds zwaarder onder druk. Voorbeelden genoeg. 

De gemeente Renkum denkt het niet meer zelfstandig te kunnen bolwerken en onderzoekt een samengaan met Wageningen en Arnhem. Renkum had ook een oogje op Rheden geworpen maar ondanks de wederzijdse overeenkomsten ligt een samengaan niet voor de hand want Arnhem ligt ertussen.

Naast Renkum worstelen meer gemeenten in onze omgeving met dit probleem. Westervoort vecht al langer wanhopig voor haar voortbestaan. Ook Doesburg lijkt aan het einde van haar Latijn en beraadt zich over de toekomst. En Rozendaal houdt vooral het hoofd boven water dankzij intensieve samenwerking met Rheden.  

Voorlopig hoeft Rheden niet te vrezen voor haar zelfstandigheid. De Rhedense begroting voor de komende jaren toont financiĆ«le overschotten in 2024 en 2025.  Maar we mogen de kop niet in het zand steken. Overheveling van steeds meer rijkstaken naar gemeenten tast de gemeentelijke (bestuurs)kracht aan. En “ravijnjaar” 2026 komt in zicht. Dan worden de Nederlandse gemeenten met miljarden gekort. Daarbij stuurt het rijk aan op schaalvergroting. Dat heeft gevolgen voor zowel de inwoners als voor de gemeentelijke organisatie.

Als we “Rheden 500 jaar” willen vieren moeten we op ons qui-vive zijn en blijven!