Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 27 april 2008

Mea Culpa van de PvdA..en nog wat.

Het raadsdebat over het Lysias-rapport (het externe raadsonderzoek naar het debacle van Hart van Dieren) werd door de PvdA geopend.

Raadslid Kiljan putte zich uit in verontschuldigingen naar de bevolking. Dit mea culpa werd in heldere bewoordingen geuit. Volgens Kiljan had de raad eerder moeten ingrijpen. Zodra de PvdA dat “aan z’n water voelt” zal dat ook gebeuren. Voor de PvdA is draagvlak voor het Masterplan nu de belangrijkste opgave. Uiteraard hoeft er niemand te vertrekken. Dat was vooraf al duidelijk.

Onderliggend ontwaarde ik wel enkele interessante bewegingen.
Kiljan wijdde opmerkelijk veel aandacht aan de verhoudingen in de raad én in de coalitie. Volgens hem had de PvdA samen met de VVD het project binnengeloodst. Daarmee zeggend dat de VVD net zo zeer verantwoordelijk voor Hart van Dieren was als de PvdA.

En in het proces werden kritische geluiden gezien als een verzwakking van de positie van de eigen wethouders. Van SP en Gemeentebelangen was daarom wellicht een te grote solidariteit binnen de toenmalige coalitie gevraagd. SP, Gemeentebelangen en PvdA hielden elkaar in die coalitie gegijzeld.
Een revérence naar SP en GB.

Is de PvdA bang dat zij uiteindelijk de grootste Zwarte Piet voor Hart van Dieren krijgt toebedeeld? Of ziet zij de coalitie met VVD, CDA en GroenLinks onder druk komen?

Landelijk gezien staan zowel de VVD als de PvdA er niet al te best voor. De PvdA wordt van links bedreigd en de VVD van rechts. Beide partijen proberen zich uit die klem te profileren. Dat lukt de VVD volgens mij het best. De ene keer iets beter dan anders maar toch. Terwijl de PvdA op zoek is naar zijn sociale gezicht en lokaal maar niet van Hart van Dieren afkomt zet de VVD in veel gemeenten lokale onderwerpen op de agenda. Heel goed van de VVD trouwens. Ik ben het niet met ze eens maar het brengt discussies op gang.

Het lijkt erop dat de VVD een coalitie zonder de PvdA niet uitsluit en de PvdA wil inruilen voor Gemeentebelangen. En dat de PvdA dat aanvoelt.

Het gedrag van de VVD wijst daar ook op. De VVD stelt zowel de hoogbouw als het aantal te bouwen woningen ter discussie in de gemeente ter discussie en schendt daarmee in de ogen van de PvdA het coalitieakkoord. Daarnaast hengelt de VVD nadrukkelijk naar de steun van het Dierense GBO. Beide onderwerpen brengen de VVD dichter bij Gemeentebelangen. Bovendien zijn Wubs (Gemeentebelangen) en Haverkamp (VVD) de laatste tijd erg vriendelijk tegen elkaar. Het zou me niks verbazen als een dergelijke scenario werkelijkheid wordt.

Interessant is dat wethouder Joop Kock (eveneens PvdA) het met betrekking tot Hart van Dieren later op de avond had over een PvdA-project. Ik interpreteer die uitspraak als “de PvdA loopt niet voor zijn verantwoordelijkheid weg.” En er zit een kern van waarheid in. Hart van Dieren is bestuurlijk altijd getrokken door PvdA-wethouders. En die lijn wordt nu doorgetrokken. Na de PvdA-wethouders Schadd, Wilschut en Kock neemt vanaf 22 april 2008 PvdA-er Luuk Kuiper de Hart van Dieren-fakkel over.

Maar dat geeft tevens aan dat de PvdA hierin ook een bijzondere bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft. En op het gebied van bestuurlijke controle hebben Wilschut en Kock gewoon gefaald. Niet als enigen, dat is zeker waar maar dat wil niet zeggen dat ze niet ter verantwoording kunnen worden geroepen.

Maar goed. Kiljan had een helder excuus, sprak mooie woorden en zijn reactie op het Lysias-rapport was voorspelbaar.