Verder met de Woonvisie en de demografische ontwikkelingen in Rheden.
Het bedrijf ABF maakt in opdracht van VROM ook jaarlijks prognoses: de Primos® prognose (PRognose-, Informatie-, en MOnitoring Systeem. )
Deze Primos® prognose wordt veel door overheden gebruikt. Deze prognose wordt jaarlijks bijgewerkt. Op het web is de Primos® 2007 de meest recente die ik kon vinden. Er is al een recentere versie, de Primos® 2008, maar die is niet vrij beschikbaar. Ik moet het dus even doen met de versie van vorig jaar.
Volgens de Rhedense woonvisie 2009-2013 daalt het aantal inwoners in de periode 2007 – 2020 met ongeveer 3000 inwoners. Het aantal huishoudens daalt minimaal: van 20.036 in 2007 naar 20.030 in 2020. Onderstaande garfiek komt uit de Woonvisie 2009-2013
Klik op de afbeelding om te vergroten
Volgens Primos® daalt het aantal inwoners in de periode 2006-2020 van 44.189 in 2007 naar 40.964 in 2020 en het aantal huishoudens van 20.136 in 2006 naar 20.030 in 2020.
Klik op de afbeelding om te vergroten
De bevolkings- en huishoudensprognose van Primos® komt dus vrijwel overeen met de getallen die de gemeente Rheden in de Woonvisie 2009-2013 opgeeft.
Maar… wil dat zeggen dat alle huishoudens een woning nodig hebben?
Primos® geeft niet alleen bevolkings- en huishoudensprognoses maar geeft ook voorspellingen van de woningbehoefte. Daar is ze juist voor bedoeld. En dat zijn best interessante cijfers.
Zo kent Primos® de begrip “woningbehovende eenheden”. Dat is het totale aantal huishoudens waarvoor woningen nodig zijn. Er is ook een categorie “huishoudens vrijwillig in een niet-woning”. Dat zijn er nog behoorlijk wat hoor en dat aantal neemt in de komende jaren verder toe. Er is dus een grote groep huishoudens die helemaal geen behoefte aan een woning heeft. Die informatie is niet terug te vinden in de Woonvisie.
Klik op de afbeelding om te vergroten
Daarnaast geeft ze (een voorspelling van) de “woningvoorraad”, de “gewenste woningvoorraad” en het “woningtekort[-] of overschot”. Het verschil tussen de “gewenste woningvoorraad” en het aantal “woningbehoevende eenheden” is de “gewenste leegstand”. Kennelijk moet er een zekere reserve zijn voor de verschillende groepen woningbehoevenden
Klik op de afbeelding om te vergroten
Uit die gegevens blijkt dus dat er al in 2010-2011 een woning-overschot ontstaat. Het aantal woningen stijgt dan namelijk uit boven de gewenste woningvoorraad. In de jaren tot 2020 loopt dit overschot verder op tot ongeveer 600 woningen. Woningen waar dus helemaal geen vraag naar zal zijn.
Ik zou graag inzage willen hebben in de Primos® 2008. Helaas is die niet vrij beschikbaar. Ik moest het dus doen met de versie van vorig jaar. Uit reacties van andere gemeenten op de Primos® 2008 krijg ik echter de indruk dat er veel teleurgestelde gemeentebesturen zijn. Bijna alle gemeenten willen bouwen, bouwen, bouwen maar in sommige gevallen geven de prognoses daar onvoldoende onderbouwing voor. Het zou me niet verbazen als dat ook voor Rheden geldt en dat de Primos® 2007 ten opzichte van de Primos® 2008 zelfs nog aan de optimistische kant zit.
Als de gemeente Rheden het open en eerlijk wil spelen dan geeft ze die Primos® 2008 cijfers voor de gemeente nu vrij, ruimschoots vóór de behandeling van de Woonvisie door de gemeenteraad. Dan kunnen de raadsleden kennisnemen van álle relevante informatie, kunnen ze hun eigen oordeel vormen en écht onderbouwde beslissingen nemen en hoeven ze niet alleen af te gaan op de blauwe ogen van het college.
Dit is de vijfde aflevering in de serie "In geouwehoer kan je niet wonen"
Klik op onderstaande link voor de volgende aflevering:
"In geouwehoer kan je niet wonen" (6)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (7)
Eerdere afleveringen:
"In geouwehoer kan je niet wonen" (1)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (2)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (3)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (4)