Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 7 september 2010

Waar blijft de mening van Rhedense CDA en VVD over samenwerking met PVV? (2)

Ab Klink heeft zijn Kamerzetel opgegeven. Hij wordt opgevolgd door Raymond Knops, een CDA-er van de rechtervleugel. Nu is de weg weer vrij om alsnog dat door velen fel begeerde rechtse gedoogakkoord rond te maken. Er zitten nog wel twee dissidenten in de CDA-fractie maar die zullen Maxime Verhagen niet verontrusten. Zij wachten het gedoogakkoord af. Bovendien heeft de SGP al meermalen laten doorschemeren dat zij ook wel oren naar het gedoogakkoord heeft. Dat brengt een rechtse coalitie op minimaal 76 zetels.

Ik vroeg me vorige week af waar de mening van de lokale politici van CDA en VVD over zo’n gedoogakkoord bleef. Een zo’n mening heb ik binnen. Vorige week liep ik CDA-fractievoorzitter Bert de Boer tegen het lijf en hij meldde het gedoogakkoord af te wachten. Tussen de regels door was af te leiden dat hij een VVD-CDA-PVV-gedoogkabinet wel ziet zitten. Da’s in iedere geval een mening. Maar zeg dat dan gewoon! Kiezers hebben recht op duidelijkheid.

Dat maakt de stand 2-1. Bas Geerdink is tegen en heeft daar de consequenties uit getrokken. Hij is zowel uit de raad als uit de VVD gestapt. Ook CDA-raadsvolger Rudi Klein Heerenbrink is tegen de samenwerking met de PVV. Hij heeft het manifest wijstaanvooronzegrondrechten ondertekend. Maar dat is een halve stap. Hij was het immers volledig met Bas Geerdink eens.

Bas Geerdink twitterde op 12 juni:

“....en mocht VVD toch met PVV gaan regeren, dan ben ik geen VVD-er meer.”

Rudi Klein Heerenbrink reageerde dezelfde dag met:

“@Bas_Geerdink idem hier met het CDA. CDA samen met PVV is niet mijn CDA.”

Als de VVD-PVV-CDA-combine (eventueel met hulp van de SGP) toch doorgaat dan ben ik benieuwd wat Rudi gaat doen. Ik schat in dat hij zijn principes niet verloochent en de consequentie trekt.

Van de overige lokale VVD-ers en CDA-ers geen nieuws. Ook niet van de VVD-dissident waar Bas gewag van maakte. De Rhedense VVD en CDA-fractieleden willen zich dus niet uitspreken. En zij hebben lak aan hun kiezers want zij weigeren zich uit te spreken over een belangrijke politieke kwestie. Anders hadden zij zich wel ergens met een vóór of tégen gemeld.

Politieke principes wegen voor hen dus niet al te zwaar. Zelfs niet als ze van een dergelijk groot belang zijn.

Da’s goed om te weten.