Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 24 augustus 2010

VVD-raadslid Bas Geerdink stapt op

VVD-raadslid Bas Geerdink heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd en hij geeft zijn raadszetel in Rheden op. Hij is tegen de samenwerking van de VVD met de PVV. Hij had al eerder op twitter gemeld dat hij tegen die samenwerking is en dat hij uit de VVD stapt als die samen met de PVV ging regeren.

Bas twitterde op 12 juni “ ....en mocht VVD toch met PVV gaan regeren, dan ben ik geen VVD-er meer.” Op 30 juli, nadat bekend werd dat er mogelijk een gedoogkabinet zou komen twitterde hij: “Hier gaat de champagne open dat de PVV definitief niet gaat regeren! Kan Nederland toch nog gewoon in de spiegel blijven kijken...” Die twee uitspraken kon ik niet rijmen en ik had daar o.a op twitter en in mijn column in het Streekjournaal van 11 augustus felle kritiek op.

Dat kwam blijkbaar hard aan. Bas “ontvolgde” mij op Twitter (de tot nu toe voor mij enige zichtbare reactie van Bas). Het zal vast niet alleen aan mijn kritiek liggen maar hij heeft nu, twee weken later, in ieder geval alsnog besloten consequenties aan zijn uitspraken te verbinden en zich niet langer te conformeren aan de VVD-lijn.

Een moedige daad van Bas die alle respect verdient.

Onderstaand de brief van Bas aan de gemeenteraad waarin hij zijn beslissing toelicht.

Gemeenteraad gemeente Rheden
Postbus 9.110
6994 ZJ De Steeg

Betreft: Afstand doen van raadszetel

Spankeren, 24 augustus 2010

Geachte leden van de Raad

Bij dezen wil ik u meedelen dat ik mijn lidmaatschap van de VVD heb opgezegd, in het verlengde daarvan per 1 september mijn werkzaamheden als raadslid neerleg en mijn raadszetel teruggeef aan de VVD-fractie.

Ik betreur deze beslissing die het gevolg is van ontwikkelingen in de landelijke politiek. Dat de VVD de intentie heeft een verregaande samenwerking met de PVV aan te gaan bij de lopende coalitievorming is voor mij onacceptabel. Het door de PVV niet respecteren van de grondwet en het in gevaar brengen van de rechtsstaat met standpunten en denkbeelden om een substantieel deel van de samenleving te willen uitsluiten, maakt dat ik vind dat de VVD niet met een dergelijke beweging mag/kan samenwerken. Verder is de PVV in mijn ogen een gevaarlijke ondemocratische beweging, zoals zij nu is ingericht zonder leden die een voorman kiezen en het partijprogramma en kieslijsten voor verkiezingen gezamenlijk vaststellen. Aangezien de VVD een andere mening is toegedaan en genoemde aspecten voor mij onoverkomelijk zijn, kan/wil ik niet langer lid zijn van de VVD en restte mij slechts het opzeggen van mijn lidmaatschap.

Aangezien ik namens de VVD in de gemeenteraad van Rheden gekozen ben, geef ik, zoals dat in mijn ogen hoort, mijn de raadszetel na het opzeggen van mijn VVD-lidmaatschap terug aan de VVD-fractie.

Ik wil u allen hartelijk danken voor de samenwerking die helaas maar kort heeft mogen duren en de gemeenteraad ontzettend veel succes wensen bij het nemen van de juiste beslissingen in de lastige periode die na het zomerreces aanbreekt.

Met vriendelijke groet,
Bas Geerdink