Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 23 november 2010

Het badeendje en de draaikont

Door: Adriaan Dolk

Sinds maart dit jaar bleef ze onder water, maar eenmaal weer op het begeerde pluche duikt wethouder Tiemens (GL) als een badeendje weer onverdroten op met haar plan de afvalcontainers in de gemeente Rheden te vervangen. In de Rhedenaar uit die dagen somde ze vier ‘misverstanden’ op over de vervanging van de containers.

“Als we geen minicontainers kopen kunnen we € 1,4 miljoen uitgeven aan andere dingen”.
Dit zou inderdaad een misverstand zijn, maar zo gezegd geeft het een verdraaide voorstelling van zaken. Als de vervanging wordt uitgesteld blijven de inkomsten van de afvalstoffenheffing in die extra tijd doorlopen en hebben we straks geen € 1,4, maar bijvoorbeeld € 1,8 miljoen ter beschikking om de containers te vervangen. En zoals zij zelf aangeeft kan dan misschien de afvalstoffenheffing wel omlaag. Dat zou aardig zijn voor de burger in deze tijd.

“Mijn minicontainer ziet er nog goed uit, dus die kan nog jaren mee.”
De lezer wordt geïnformeerd over de verdwijning van weekmakers uit het plastic waarvan de container is gemaakt; het plastic wordt hard en minder elastisch en kan dan plotseling scheuren.
Een niet wetenschappelijk onderzoek van mijn eigen containers, die van de buren, die van de buren van de buren en daar weer de buren van, die van vrienden vijf straten verderop en ook die op nog een paar adressen in Dieren Zuid geeft als resultaat dat alle containers er niet alleen prima uitzien, maar dat het plastic nog heel elastisch is. Geen van de containers was hard en leek zeker niet op het uitgedroogde elastiekje dat wethouder Tiemens in de Rhedenaar ten tonele voert.

“Door minicontainers pas te vervangen als ze stuk gaan sparen we geld.”
Dat is inderdaad een misverstand, maar je moet die containers niet vervangen als ze stuk gaan maar even voordat ze stuk gaan. Mij kun je niet wijsmaken dat het absoluut niet is te voorzien wanneer een container het einde van zijn technische levensduur heeft bereikt. Er zijn samenwerkingsverbanden van allerlei aard met tal van gemeenten. Er is ongetwijfeld een samenwerkingsverband dat zich ten doel heeft gesteld de vervanging van afvalcontainers onderling te coördineren. In dat verband is er ook ongetwijfeld kennis aanwezig over de technische levensduur. Stel je toch eens voor dat je zes maal zoveel containers kan bestellen en uitgesmeerd over zes jaar laat leveren. Iedere leverancier van containers zou zijn vingers er bij aflikken en reken maar …. dat scheelt behoorlijk in de prijs van een container. Dan kan die afvalstoffenheffing opnieuw een stukje lager.

“De grijze en groene containers worden kleiner”.
Deze uitspraak is in overeenstemming met het gemeentelijke plan om de hoeveelheid afval per huishouden terug te dringen. Daar is niets mis mee, maar het is geen misverstand zoals wethouder Tiemens ons wil doen geloven.

Tot zover de misverstanden van wethouder Tiemens. Waarom denkt zij dat er zoveel weerstand is tegen haar plannen? Iedere burger weet inmiddels dat er in de gemeente flink moet worden bezuinigd. Ons aller gevoel is dat je geen geld uitgeeft als het niet beslist noodzakelijk is; zoiets doe je niet en zeker niet in deze tijd. Maar wethouder Tiemens ontgaat dat. “De kern van politiek is dat je je kunt verplaatsen in een ander”, las ik dit weekend in de krant. En dat mankeert er aan bij wethouder Tiemens.

En dan tenslotte wethouder Wouter Haverkamp (VVD), onze eigen draaikont van Rheden. Zijn argumenten in maart tegen vervanging van de containers zijn verbleekt en hij heeft zich nu plotseling laten overtuigen door zijn medewethouder. Het was immers verkiezingstijd in maart en dan geef je je bek een douw om de kiezersgunst. En het ergste is, hij zegt dat zelf. Waarom hij niet van schaamte onder zijn stoel gaat zitten is mij onduidelijk. Als het weer verkiezingstijd is weten we wat zijn uitspraken waard zijn.

Adriaan Dolk, Dieren