Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 18 juli 2008

WMO wordt gewijzigd - Burger staat sterker

Huishoudelijke hulp die via de WMO wordt verleend wordt nu vaak door alfahulpen
uitgevoerd. Deze alfahulpen worden via thuiszorgaanbieders bij clienten geplaatst.

De minister gaat het oneigenlijk gebruik van deze alfahulpen beƫindigen.

Alfahulp is huishoudelijke hulp, die in dienst is van de klant. Het werk bestaat o.a. uit eenvoudige huishoudelijke hulp. De burger weet dus niet dat hij in feite werkgever van die alfahulp is. De consequenties zijn vaak ook niet duidelijk. Het werkgeverschap brengt plichten met zich mee. Bijvoorbeeld doorbetaling bij ziekte (max. zes weken), geen vervanging bij afwezigheid of aansprakelijkheid voor letsel.

Bovendien zijn in de afgelopen jaren veel thuiszorgmedewerkers noodgewongen overgestapt naar alfahulp. Daarbij zijn zij er vaak in arbeidsvoorwaarden op achteruit gegaan.

De wet wordt zodanig gewijzigd dat de zorgaanbieder ondersteuning in natura gaat leveren. Voortaan (na inwerkingtreding van de wijziging) kan zij geen alfahulpen meer leveren. Een thuiszorgorganisatie die hulp levert moet zijn eigen medewerkers inzetten (die dan uiteraard behandeld worden conform de CAO). De wet wordt zodanig aangepast dat zoveel mogelijk medewerkers in de thuiszorg kunnen (blijven) werken.

Als iemand de huidige alfahulp wil houden kan hij die inhuren. Daarom kan hij behalve het accepteren van ondersteuning via een thuiszorgaanbieder (die dan bepaalt wie er hulp levert) ook kiezen voor een financiƫle vergoeding waarmee huishoudelijke hulp wordt ingehuurd.

De gemeente ( de uitvoerder van de WMO) moet de burger grondig informeren over de verschillende mogelijkheden en de consequenties daarvan. De gebruiker (degene die de hulp nodig heeft) moet er ook instemmen met de gekozen constructie.

Daarnaast kan (indien van toepassing) ook het persoongebonden budget worden gebruikt voor inzet van hulp in de huishouding.

Het wetsvoorstel wordt eerst voor advies aan de Raad van State voorgelegd. De tekst is nog niet openbaar. Het kan dus nog wel even duren voor het zover is.

Bovenstaande is een samenvatting + eigen interpretatie van een tekst uit de Staatscourant. Als ik een verkeerde interpretatie geef dan hoor ik het vast wel van een van de lezers.