Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 15 juni 2013

WOB: wachtgelden

Ik heb nog ’n karweitje liggen. Enkele maanden terug heb ik bij enkele gemeenten een WOB-verzoek ingediend voor informatie over wachtgelden voor (ex-)bestuurders.  Door vakantie en wat andere onvoorziene omstandigheden was ik nog niet aan de behandeling van de antwoorden toegekomen. Bovendien ben ik met mijn oude computer ook wat teksten die ik in voorbereiding had kwijtgeraakt. Eigen schuld hoor. Had ik maar beter op moeten passen. In deze posting wat algemeen info. De details voeg ik in de loop van de komende dagen toe.
Ik had WOB-verzoeken verstuurd naar Rozendaal, Doesburg en Rheden. Aanvullend heb ik er ook nog  een naar de gemeente Boarnsterhim gezonden.  

Gemeente Rheden: wachtgelden ex-bestuurders

In het kader van mijn speurtocht naar wachtgelden voor ex-bestuurders in deze regio had ik een WOB-verzoek bij de gemeente Rheden ingediend.


Over de ontvangen informatie is wel het een en ander te melden. Rheden heeft zoveel mogelijk getracht om mijn vragen heen te werken maar ik ga een poging wagen de informatie iets te ontwarren en wat meer duidelijkheid te verschaffen. Dat komt later deze week. Vandaag beperk ik me tot publicatie van het antwoord van de gemeente.

Onderstaand de informatie van Rheden

Gemeente Doesburg: wachtgeld ex-bestuurder

In het kader van mijn speurtocht naar wachtgelden voor ex-bestuurders in deze regio had ik ook een WOB-verzoek bij de gemeente Doesburg ingediend.  Over wachtgelden voor Doesburgse ex-bestuurders is niet veel te melden. Voor de periode 2010-2013, het tijdvak waarover ik informatie had opgevraagd is alleen in 2010 wachtgeld van 11.833,71 euro uitgekeerd aan één ex-wethouder. Doesburg houdt de naam van de betrokkene voor zich.

Onderstaand de informatie uit Doesburg.


Gemeente Boarnsterhim: wachtgelden ex-bestuurders

Met het oog op het verkrijgen van informatie over wachtgeld voor een van de ex-wethouders, Ella Schadd, van Rheden die aansluitend op haar Rhedense-wethouderschap tot burgemeester van de gemeente Boarnsterhim werd benoemd had ik ook een WOB-verzoek naar de Friese gemeente gestuurd. De info van Boarnsterhim leverde in dat kader geen  nadere informatie.

Boarnsterhim onderscheid zich wel van de gemeente Rheden door haar openheid en duidelijkheid. De Friezen verstrekten niet alleen de namen en de bedragen maar koppelden die namen en bedragen ook nog eens aan elkaar en gaven bovendien specifieke informatie over de perioden waarin de wachtgelden werden uitgekeerd. Fryslân Boppe

Boarnsterhim gaat later dit jaar overigens op in een grotere gemeente Leeuwarden.  

Het zegt de mensen in onze regio waarschijnlijk niet zoveel maar wellicht hebben de Friezen er nog iets aan. Zonde om die informatie niet te delen.