Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 17 oktober 2008

Scrooge aan de IJssel

In juli kondigde wethouder Joop Kock zware tijden aan. Rheden moest de broekriem aanhalen en bezuinigingen waren noodzakelijk. Nu, nauwelijks drie maanden later, klotst het geld weer tegen de wanden van het gemeentehuis.

De gemeente heeft vorig jaar zo’n slordige 3 miljoen overgehouden. Daardoor is het (begrote) eigen vermogen van Rheden toegenomen tot een leuk bedrag van 44,8 miljoen euro en ze verwacht een verdere toename tot 47,3 miljoen euro in 2012. De schattingen zijn, volgens mij op politieke gronden, vrijwel altijd te laag. Om te voorkomen dat de gemeenteraad besluit geld uit te geven dat het college van B&W niet welgevallig is. Het zou me dan ook niet verbazen als volgend jaar blijkt dat de reserves nog verder zijn toegenomen dan nu wordt aangekondigd.

Uit de begroting van 2009 blijkt dat er 665.413 euro beschikbaar is voor incidentele uitgaven. Daarvan is 321.641 euro bestemd voor reeds geplande nieuwe intiatieven en incidentele loonkosten. Er is dus nog een bedrag van 343.772 euro over voor andere zaken. Maar daar steekt het college van B&W een stokje voor. Ze wil van dat beschikbare bedrag 278.772 euro toevoegen aan het reservepotje.

De reservepotjes van Rheden kun je dus beter de vetpotten van Rheden noemen. En er wordt door dit college lustig voortgeschraapt. De gemeentelijke lasten zullen volgend jaar sterk stijgen. Het begrotingsdocument is een zeer warrig schrijven. Op de ene pagina beweert het college dat de afvalstoffen- en de rioolheffing beide met 8% stijgen en de OZB met 1,5% maar verderop in het document staat een voorbeeldberekening. Dan ziet het er toch wel iets anders uit.

Daaruit blijkt dat de afvalstoffenheffing met 15,4% stijgt, het rioolrecht met 8,1% en de OZB met 3,2% . Voor een huiseigenaar komt het neer op een lastenstijging van in totaal 8,3% en een huurder ziet zijn lasten zelfs met 15,3% toenemen. Ziet u uw inkomen volgend jaar met eenzelfde percentage stijgen?


Huiseigenaren moeten bovendien beducht zijn voor de jaarlijkse hertaxatie van de woning. Als uw woning hoger wordt getaxeerd dan vorig jaar dan zult u nog dieper in de buidel moeten tasten.