Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 1 juni 2022

Coalitieakkoord - Mening Volkspartij Politiek Rheden - raadsvergadering 31 mei 2022

Reactie van de Volkspartij Politiek Rheden op het coalitieakkoord 2022-2026. Deze coalitiebestaat uit de partijen GroenLinks (5 raadszetels), D44 (4 zetels), PvdA (4 zetels). GPR Burgerbelangen (4 zetels) en ChristenUnie (1 zetel). 

De oppositie bestaat in deze raadsperiode uit de VVD (4 zetels), CDA (3 zetels) en de Volkspartij Politiek Rheden (2 zetels)  

Dit coalitieakkoord is besproken in de gemeenteraadsvergadering op 31 mei 2022. Onderstaand de woordbijdrage van de Volkspartij Politiek Rheden zoals deze tijdens de  raadsvergadering door Theo Kooijmans, fractievoorzitter van de Volkspartij Politiek Rheden, is uitgesproken.

------

Voorzitter, voor ons ligt het coalitieakkoord, ik heb er gemengde gevoelens bij, er zitten punten in waar we ons als Volkspartij Politiek Rheden in kunnen vinden maar, en dat zal u niet verbazen, dat geldt niet voor alle voornemens.  .  

De coalitie maakt zich zorgen over de toenemende groep burgers met afstand tot de politiek. Wij delen die bezorgdheid en het is goed te lezen dat de coalitie het vertrouwen van de inwoners in de lokale politiek en de betrokkenheid van inwoners wil vergroten. Het gaat het er ons wel om hoe je dit en bij welke groepen mensen je dat wilt bereiken. Ook de voornemens op de portefeuilles van het sociale domein en volkshuisvesting bevatten elementen die ons aanspreken. 

Echter er zijn ook zaken die ons totaal niet aanspreken.

Zo rept het akkoord van specifieke aandacht voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ik ben benieuwd wat zij onder die aandacht verstaat en welk nieuw beleid zij hier op wil voeren. Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben geen recht op verder verblijf in ons land. Zij dienen ons land te verlaten. Een bed, bad en brood regeling staat daar haaks op en helpt daar niet bij.  

Een ander onderwerp betreft het verder beperken van het “rondje Posbank.” Mede dankzij GPR Burgerbelangen en het grootste deel van D66 werd vóórafgaand aan de verkiezingen door de toenmalig raad besloten tot het beperken van het doorgaand verkeer door het Nationaal Park tot de weekeinden en feestdagen in de maanden april tot en met oktober en een evaluatie naar de effecten daarvan na twee jaar. In het coalitieakkoord staat het voornemen om zo snel mogelijk het aantal dagen uit te breiden naar allen weekeinden en feestdagen. We gaan dus van 65 dagen afsluiting naar 175 dagen, bijna een verdrievoudiging van het aantal dagen waarop het doorgaand verkeer beperkt wordt. En de evaluatie na 2 jaar is kennelijk niet zo belangrijk meer want de maatregel wordt zo snel mogelijk uitgevoerd. Tja, ik kan alleen maar concluderen dat de drang naar het wethouders pluche groot is en dat de draai van D66 en vooral van GPR Burgerbelangen niet anders is uit te leggen dan kiezersbedrog.

Wat me ook opvalt is dat er iets NIET in het akkoord wordt benoemd. Het woord WINDMOLEN is niet terug te vinden. Toeval? Of zijn de windmolens over het hoofd gezien? GPR Burgerbelangen was voorafgaand aan de verkiezingen vierkant tegen de bouw van windmolens. Hoe zal bijvoorbeeld GPR Burgerbelangen hiermee omgaan als de nieuwe wethouder Planet, de heefrHofman,  in de Gelderlander gaat roepen dat we “We door moeten met windenergie” gaat roepen en dit door roeien en ruiten probeert door te zetten .Zoals ie ook in zijn Bronckhorster-periode deed. Desnoods tegen de wil van de bevolking in.  Ik citeer GPR Burgerbelangen even: 


‘We móeten door met windenergie’, zegt wethouder Bronckhorst

Een ander punt betreft de zogenaamde raadsagenda. Volgens de coalitie versterkt de Raadsagenda ons democratisch functioneren en de betrokkenheid van alle partijen. Volgens mij heeft de coalitie de kans om tot zo’n raadsagenda te komen voorbij laten gaan in het formatieproces. Het bleek ons ook dat de kersverse coalitiegenoten het zelf onderling niet eens  konden worden over wat zij onder zo’n agenda verstaan.  We zullen zien. 

De coalitie wil de financiële positie van de gemeente versterken. Prima uitgangspunt hoor maar ik maak we wel zorgen over de manier waarop ze dat wil bereiken en hoe de coalitie haar ambities waar wil maken.  Ze heeft al aangekondigd om in 2023 is de OZB-opbrengst met  6 % (exclusief inflatiecorrectie) te verhogen. Op dit moment beweegt de inflatie zich rond de 10% en naar verwachting zal de WOZ met gemiddeld zo’n 8,5 % à 9% stijgen. Als je dit omrekent stijgt de OZB van rond 300 euro in 2022 naar 380 euro in 2023. Goed voor een kleine twee miljoen euro extra in de gemeentekas die uit de portemonnee van de Rhedense burgers wordt gewrongen. Burgers die het zonder dit soort maatregelen al moeilijk genoeg hebben met de superinflatie en torenhoge energienota’s.

Nog een opmerkelijke zin uit het akkoord: “Bij rijksbeleid en maatregelen met negatieve financiële consequenties voor onze gemeente, stellen wij ons steviger op om deze negatieve consequenties te voorkomen en te herstellen.” Ik ben reuze benieuw hoe deze coalitie de gierige Haagse krentenpikkers aan gaat pakken.  Pas op Den Haag. Rheden komt jullie even de oren wassen. Kom maar gouw over de brug met die poen!

Ach ja, alles is relatief. Dankzij het afhaken van de SP konden GroenLinks en PvdA flink extra scoren bij de verkiezingen. En er is sprake van een zekere paradox waarvoor ik deels de hand in eigen boezem moet steken. Wij, de Volkspartij Politiek Rheden, kregen met 1380 stemmen twee zetels in de gemeenteraad. Dat zijn twee keer zoveel stemmen als de 680 stemmen die GroenLinks er bij kreeg. De toewijzing van restzetels bezorgde GroenLinks nog ’n zetel extra. Dus die 680 stemmen winst van  GroenLinks tikten nog eens extra flink door en waren uiteindelijk goed voor twee zetels,  net zoveel als de twee zetels die wij met onze 1380 stemmen winst kregen. Een deel van onze stemmen komt wellicht van de SP maar een aantal stemmen zeker ook van de VVD en het CDA waardoor deze partijen verzwakt uit de verkiezingen kwamen en zetels moesten inleveren. Door dit alles kon GroenLinks zich tot overwinnaar kronen wat dan weer geleid heeft tot deze coalitie, dit coalitieakkoord en mijn commentaar daarop. 

Theo Kooijmans