Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 1 september 2022

Brand migrantenpand Velp

Bij de brand die het migrantenpand aan de Willemstraat in Velp verwoestte waren drie gewonden te betreuren en het bleef lang onduidelijk of de overige bewoners veilig waren. De brand riep bij ons veel vragen op. De registratie is knudde. Zo waren er maar 13 bewoners geregistreerd. Er was een vergunning om 39 bewoners in de vijf aan elkaar gekoppelde woningen onder te brengen terwijl directe buren aangaven dat er rond de 50 mensen verbleven. Niemand wist dus hoeveel mensen er in het pand verbleven.

Daarnaast zijn er meer kanttekeningen te maken. Van buren hoorde ik dat een bewoner 700 euro per maand huur betaalde voor een plekje. De kamerverhuur op deze locatie leverde dus duizenden euro’s per maand voor de exploitant die daarnaast tevens de uitzendorganisatie is die de migranten tewerkstelt. Echt geen ideale situatie als je zowel voor onderdak als voor werk op deze manier afhankelijk bent. 

De panden liggen in een dichtbevolkte woonwijk. De brand liet zien dat direct omwonenden extra risico lopen in de buurt van een dergelijke locatie. Naast geluidsoverlast zorgden de af- en aanrijdende busjes die ook midden in de nacht voor de werkaflossingen zorgden voor de nodige irritaties. Incidenten in het verleden zoals de molotovcocktail aanslag in 2014 en de corona uitbraak in 2020 verhoogden het veiligheidsgevoel ook niet.

Als volksvertegenwoordiger wil ik het naadje van de kous weten hoe het met de huisvesting en leefsituatie van arbeidsmigranten in onze gemeente is gesteld.  Ik ga ervanuit dat de vragen die ik aan B&W heb gesteld snel en helder worden beantwoord. Ik verwacht daarnaast actie van de gemeente om de risico’s en overlast rond dergelijke locaties beter in grip te krijgen.

Deze brief is ook gepubliceerd in de Regiobode van 31-8-22