Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 6 juni 2007

Demonstratie Democratie op zaterdag 16 juni

Democratie is een groot goed. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar je pakt het niet even bij de kruidenier op de hoek uit het schap.

Democratie en vrijheid zijn verworvenheden waarvoor eeuwenlang door onze voorouders is gestreden. Dat heeft veel bloed en tranen gekost. Onze ouders en grootouders weten uitvoerig mee te praten over het ontbreken van democratie en vrijheid.
En verspeid over de aardbol leven nog steeds miljarden mensen onder het juk van een dictatuur en een eendimensionale kijk op de maatschappij, Zelfs in Europa is democratie nog steeds niet vanzelfsprekend. En in Nederland bestaat de democratie nog geen eeuw.

Democratie is het recht om het niet met elkaar eens te zijn.
Democratie is verscheidenheid op alle mogelijke gebieden.
Democratie is leven en laten leven. Letterlijk!
Democratie = Vrijheid! .
.
De democratie en haar verworvenheden staan steeds weer onder druk. Druk van economische belangen, druk door ongelijke verdeling van hulpbronnen, druk door globalisering, druk door de kloof tussen de haves en have-nots. Ook in onze eigen Nederlandse samenleving.

Democratie is dus niet iets vrijblijvends. Laat zien dat je voor democratie staat.

Doe mee! Demonstreer voor democratie en vrijheid op zaterdag 16 juni 2007.
De start is om 13:00 uur bij het station in Rheden. De route voert naar het monument bij het Rozenbos.

U kunt wat mij betreft meelopen zonder voorafgaande melding.
Voor het aanvragen van de demonstratievergunning is het echter handig om een schatting te hebben van het aantal mensen dat meeloopt..
Een telefoontje of een mailtje met de mededeling “ik doe mee” is voldoende en stel ik dan ook zeer op prijs.

Theo Kooijmans
Nassaustraat 27
6882 BP Velp
tel: 06 2052 1342 (na 18:00 uur of in het weekeinde)
email: theo.kooijmans@tiscali.nl
weblog: http://politiekrheden.blogspot.com

Een staaltje van Democratie

Ik heb dinsdagavond aan de gemeenteraadsleden van alle partijen gevraagd of ze mee willen doen aan een demonstratieve optocht op zaterdag 16 juni waarin we onze verbondenheid met democratie en vrijheid uiten.
De raadsleden van CDA, VVD en PvdA begrepen het niet.


CDA-woordvoerder de Gooijer vond dat de democratie tot uiting komt in de raadszaal. Mijn opmerking dat de meeste burgers zelden of nooit in de raadszaal komen en dat je jezelf als democraat ook wel eens mag laten zien drong niet tot hem door. Het CDA blijft dus liever in de ivoren toren en houdt de gordijnen gesloten. Democratie moet je ook uitdragen. En niet alleen in verklezingstijd.

VVD-er Havermans kwam niet verder dan de opmerking dat de burgers voor democratie en vrijheid maar op de VVD moeten stemmen. Hij stak er de draak mee. Het aantal stemmen telt. Blijkbaar heeft hij niet door dat democratie en vrijheid zwaar bevochten rechten zijn en een serieus onderwerp waarover je van tijd tot tijd best in het openbaar mag getuigen.

PvdA-er van de Beeten maakte het helemaal bont.
Daarvoor is een stukje achtergrondkennis nodig.
Enige tijd voorafgaand aan de treurmars heb ik aan de burgemeester duidelijk gemaakt dat ik de treurmars geen zaak vond om politiek te bedrijven.
Juist de PvdA dacht er vervolgens blijkbaar anders over. De PvdA zocht als eerste de publiciteit met eisen aan de burgemeester voor het nemen van maatregelen en de vraag welke maatregelen werden genomen. Dus de PvdA heeft deze treurmars aangegrepen om politiek te bedrijven. En nu wil de PvdA ineens de rust bewaren, omdat de burgemeester daarom gevraagd heeft en waarvoor ik de burgemeester aan het begin van mijn toespraak had gecomplimenteerd. Ja, nu komt het de PvdA ineens niet meer uit.

Ik wilde juist samen met alle politieke partijen in de gemeenteraad deze demonstratie organiseren. Dus geen politiek. Juist niet. Een vertoon van eensgezindheid waarbij we onze verknochtheid aan democratie en vrijheid tonen. Over alle verschillen en tegenstellingen heen. Niks politiek dus, maar "gewoon" democratie.

Demonstreer voor Democratie en Vrijheid (zaterdag 16 juni)

Op zaterdag 16 organiseer ik in Rheden een demonstratie voor democratie en vrijheid. Ik vind dat wij ook best eens buiten de vergaderzalen en in het openbaar onze verbondenheid met democratie en vrijheid mogen tonen.

Ik heb op dinsdag 5 juni de gemeenteraad van Rheden hierover toegsproken in de hoop om deze demonstratie samen met de politieke partijen te organiseren.

Ik ben het niet altijd met haar eens maar ik wil hierbij nadrukkelijk de complimenten aan onze burgemeester geven.
De wijze waarop de burgemeester de situatie rond het overlijden van de Zwarte Weduwe (mevrouw Rost van Tonningen) heeft afgewikkeld verdient alle lof.
Ook de demonstratie van afgelopen zaterdag van de NVU heeft zij samen met alle andere betrokkenen op uitstekende wijze aangepakt.
Zij heeft zich daarmee een echt boegbeeld van onze gemeente getoond. De waardige en ingetogen wijze waarop zij heeft gehandeld is een voorbeeld voor velen.
Ere wie ere toekomt. Burgemeester u bent een kanjer!

Het is echter ook tijd om een tegengeluid te laten horen tegen de abjecte ideeën van het fascisme. De verslagen van deze treurmars waren mede aanleiding om mijn plan om uiting te geven aan onze democratische gezindheid iets verder uit te werken.

Ik wil binnenkort, samen met u, en allen die zich daartoe geroepen voelen, een demonstratie in onze gemeente organiseren met als thema democratie = vrijheid.

In de verslagen las ik dat er ongeveer 150 belangstellenden langs de kant van de weg stonden om daarmee hun afkeuring te laten blijken. Ik roep deze mensen op om mee te doen. Vindt u het echt belangrijk toon het dan!

Lid van de klaverjasclub of van comité 4 en 5 mei, huisvrouw, winkelier, politicus, directeur, metselaar, rentenier of loonslaaf. vliegenier of mijnwerker. Ieder die democratie belangrijk vindt en de democratische waarden een warm hart toedraagt wordt uitgenodigd om deel te nemen
.
Ik wil dit niet alleen organiseren maar samen met u. Juist samen met u. Laten we dit gezamenlijk oppakken. En als het even kan. Nodig ook de landelijke en provinciale kopstukken van uw partijen uit. De lokalo’s kunnen hun collega’s uitnodigen.
Het is eens te meer een kans om te laten zien waar we uiteindelijk allemaal echt voor staan. Democratie, vrijheid en rechtvaardigheid

Stap over alle echte en schijnbare verschillen en tegenstellingen heen en laat zien wie u bent. Slik alles even weg en toon uw grootheid. We zijn en blijven in de basis tenslotte allemaal democraten. In hart en nieren! Ga de uitdaging aan. Ik wacht op u!

Misschien overval ik u hiermee. Maar als u direct mee wilt doen dan graag.
Als u er nog even over moet nadenken dan hoor ik hopelijk later van u. Ik had gedacht om de demonstratie volgende week plaats te laten vinden.

Theo Kooijmans
Nassaustraat 27
6882 BP Velp
tel: 06 2052 1342
email: theo.kooijmans@tiscali.nl
weblog: http://politiekrheden.blogspot.com