Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 17 juli 2023

Jaarstukken 2022 - Overschot?



In de raadsvergadering van 4 juli 2023 werden de Jaarstukken 2022 door de raad
beoordeeld. 

Met de Jaarstukken legt het college van B&W verantwoording af over het beleid en de financiĆ«n van het voorgaande jaar, in dit geval het jaar 2022. 

Zijn alle voornemens uit de begroting van 2022 uitgevoerd en is het college binnen de financiƫle grenzen gebleven?

Er was een overschot van € 3.257.000. 

Dat ziet er op het oog mooi uit maar het is niet zo mooi als het lijkt. 

Dit overschot komt onder andere doordat niet alle voornemens konden worden uitgevoerd en er staan nog diverse punten open die alsnog moeten worden uitgevoerd. 

Bovendien moet er geld opzij worden gezet voor tegenvallers die zich voor zullen doen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. een reservering van € 544.000, - voor wettelijk verlof van ambtenaren (dat door de ambtenaren nog niet is opgenomen) en voor afvalverwerking van € 302.000, -. Resteert een voorlopig overschot van € 2.411.000,- 

Maar er is nog een hele reeks zaken waar dat restantgeld aan besteed moet worden. De raad heeft o.a. bij een mede door de Volkspartij Politiek Rheden ingediende motie besloten om een voorschot van € 500,- aan energietoeslag uit te keren aan mensen met een inkomen tot 150 % van de bijstandsnorm.  

Het college komt begin september met voorstellen waar het restant overschot aan besteed moet worden. Daarvoor heeft het college al een voorlopige indicatie gegeven. Het restant overschot van € 2.411.000,-  is nu al te weinig om alle voorstellen te kunnen betalen.

Onderstaand de (voorlopige lijst met) voorstellen: