Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 7 april 2009

2009 Rheden reddeloos, radeloos en redeloos (1)

Door: Adriaan Dolk

Het dringt nu ook tot onze bestuurders door dat alternatief 3a van de Traverse reddeloos is. Een driedubbeldikminvariant is onvermijdelijk en er zal nog maar weinig resten van het plan dat door de Tafel van Tien (TvT) van een schijn van draagkracht werd voorzien. Dientengevolge is het niet zo verwonderlijk dat wethouder Kuiper radeloos is en de TvT ten einde raad aan tafel noodt. De agenda voor die vergadering is ook voor de deelnemers aan de TvT nog geheim, maar niet getreurd; de wethouder bedenkt wel wat. Toegegeven, het overleg met de TvT inzake het viaduct over de Molenweg verdiende weliswaar geen schoonheidsprijs, maar dat is natuurlijk geen aanleiding om ze de indruk te geven dat ze meer zijn dan een vrijblijvend praatclubje. Hij moet er niet aan denken dat ze zich op zo’n vergadering kunnen voorbereiden; hij heeft al zorgen genoeg. En die zorgen betreffen de overeenkomst met Gazelle, waarvan de inhoud door Belangenvereniging Dieren e.o. te kijk is gezet als buitengewoon redeloos.

In de raadsvergadering van 31 maart noemde de wethouder de overeenkomst met Gazelle een ongebruikelijk voorstel voor een ongebruikelijke werkwijze. Je kunt de lat niet hoog genoeg leggen moet de wethouder hebben gedacht. Zodra in de gemeente Rheden zich iets ongebruikelijks voordoet als een project Hart van Dieren eindigt het avontuur in een drama; zie de conclusies in het Lysias rapport van een jaar geleden. Maar daarom niet getreurd, we beginnen vrolijk opnieuw aan een nieuw project met een hogere moeilijkheidsgraad. Deze keer een ongebruikelijk project met ook nog een ongebruikelijke werkwijze. Min maal min is plus moet de sluimerende mathemathicus in Kuiper hebben geredeneerd. Hij sloot een actieve rol van de gemeente Rheden niet uit. Ik ook niet, ik sta in Rheden nergens meer verbaasd over.

In de eerste ronde commentaar op de overeenkomst met Gazelle spraken in de raadsvergadering op 31 maart jl op een na alle fracties hun grote zorg uit over het voornemen van het College de nieuwe bedrijfsgebouwen voor Gazelle voor rekening van de gemeentekas te ontwikkelen. Om ze maar even te noemen: VVD, CDA, SP, Groen Links, CU en zelfs de oppositie Gemeentebelangen was daar bezorgd over. Behalve de fractie van de PvdA, die kon zich wel in de overeenkomst vinden en juichte deze zelfs toe omdat hun wethouder zijn betrokkenheid toonde met de werkgelegenheid in Dieren en door deze overeenkomst met Gazelle betaalbaar wonen in Dieren mogelijk maakte. Dat laatste bleek in de latere discussies feitelijk onjuist, maar een kompliment voor de wethouder was niettemin op dat moment op haar plaats, aldus de fractievoorzitter van de PvdA. Wordt u daar nu ook zo ontzettend wee van in de maagstreek?

Maar goed, aan het einde van de raadsvergadering kon ook de PvdA, knopen tellend, haar instemming niet onthouden en steunde met alle andere fracties de motie van de VVD, waarin onder meer wordt uitgesproken dat de ontwikkeling van vastgoed niet tot de kerntaken van de gemeente behoort.

Het college wordt in deze motie ook verzocht projectontwikkelaars en banken bij de ontwikkeling van de nieuwe opstallen voor Gazelle te betrekken. Blij te vernemen dat in de huidige tijd het geloof van de voltallige raad in onze nationale krijtstreepbrigade ongebroken is, dit terzijde; maar het is en blijft een waterig windei, zo’n motie.

Adriaan Dolk, Dieren