Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 24 augustus 2022

Antwoord op vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over de opvang van asielzoekers

Antwoord op vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over de opvang van asielzoekers door de gemeente Rheden

Datum vraag: 02-08-2022
Indiener: Theo Kooijmans Nummer: S22/219
Datum antwoord: 23 augustus 2022

Aanleiding: De opvang door de gemeente Rheden van asielzoekers in het algemeen, de geldstromen die daarmee samenhangen en de huisvesting van statushouders

De gemeente Rheden meldde op 21 april 2022 in een persbericht het volgende:

“Midden volgende week (eind april) wordt het AZC aan de Arnhemstraatweg 348 in gebruik genomen. Allereerst komen de 50 AMV’ers (alleenstaande minderjarige vluchtelingen) vanuit Duiven naar Velp. Snel daarna, waarschijnlijk begin mei, volgen de 80 (kansrijke) statushouders. Deze opvang voor vluchtelingen is in principe voor 3 jaar.”

Vraag 1: Komt de huidige situatie in dit AZC nog steeds overeen met de melding in het persbericht? Zo nee, wilt u dan aub aangeven hoe de situatie op dit moment is?

Antwoord:
Het zijn uiteindelijk 60 AMV-ers en 80 (kansrijke) statushouders geworden. Dit past binnen het aantal personen dat op de locatie woonachtig mag zijn.

Vraag 2: Worden de opvanglocaties door de gemeente Rheden van de eigenaar van de locatie gehuurd? Of wordt dit door een andere instantie (bijv. het COA) gedaan?

Antwoord:
Het COA huurt het pand zelf van de eigenaar.

Vraag 3: Welke geldelijke vergoeding ontvangt de eigenaar van de AZC-locatie voor de asielopvang?

Antwoord:
Dat is een huurovereenkomst tussen COA en eigenaar. De gemeente heeft hier geen bemoeienis mee en kent dus ook geen bedragen.

Vraag 4: Welke financiƫle en contractuele afspraken heeft de gemeente Rheden met de eigenaar van de AZC-locatie?
Antwoord:
Er zijn geen afspraken omdat de gemeente geen overeenkomst heeft met de eigenaar van het pand.
 
Vraag 5: Welke financiƫle en contractuele afspraken heeft de gemeente Rheden met andere partijen (bijvoorbeeld leveranciers) in het kader van deze opvang?
 
Antwoord:
De enige overeenkomst die de gemeente heeft is de bestuursovereenkomst met het COA. Voor de rest regelt het COA alles voor het AZC.
 
Vraag 6: Hoeveel statushouders heeft de gemeente Rheden tot op heden in de gemeente Rheden aan een woning geholpen?
 
Antwoord:
In 2022 heeft de gemeente Rheden tot nu toe 48 statushouders gehuisvest.
 
Vraag 7: Heeft de gemeente Rheden het voornemen om voor de statushouders die nu in dit AZC zijn ondergebracht te zorgen voor een woning in de gemeente Rheden?
 
Antwoord:
Alle statushouders zijn al gekoppeld aan een gemeente waar ze gehuisvest moeten worden, dit is de taakstelling voor de gemeenten. In het AZC in Velp zijn een aantal gezinnen gekoppeld aan degemeente Rheden – en dus vallen onder onze taakstelling, die gehuisvest moeten worden in de gemeente Rheden. Andere gezinnen zijn gekoppeld aan omliggende gemeenten en moeten daar gehuisvest worden.
 
Vraag 8: Is de gemeente Rheden verplicht om voor de statushouders die nu in dit AZC zijn ondergebracht te zorgen voor een woning in de gemeente Rheden?
 
Antwoord:
Zie antwoord hierboven.
 
Vraag 9: Is er een quotum van het aantal statushouders waarvoor de gemeente Rheden voor een woning in de gemeente Rheden moet zorgen? Per jaar?
 
Antwoord:
Er geldt een taakstelling. Voor dit jaar is de taakstelling 77, dat is inclusief de achterstand die we nog hadden uit het jaar 2021.
 
Vraag 10: Hanteert de gemeente Rheden al dan niet tijdelijk en eventueel in samenspraak met derden (bijv. woningcorporaties) een voorrangsbeleid voor statushouders bij het toewijzen van huurwoningen?
 
Antwoord:
De woningcorporatie Vivare voert namens de gemeente Rheden de taakstelling uit voor het huisvesten van de statushouders conform de prestatieafspraken.
 
Vraag 11: Heeft de gemeente Rheden al dan niet tijdelijk en eventueel in samenspraak met derden (bijv. woningcorporaties) ooit een voorrangsbeleid voor statushouders bij het toewijzen van huurwoningen gehanteerd?
 
Antwoord:
Beleid conform de prestatieafspraken met Vivare en niet daarboven nog verdergaande beleidsafspraken.

 
Vraag 12: Is de gemeente Rheden voornemens om al dan niet tijdelijk en eventueel in samenspraak met derden (bijv. woningcorporaties) een voorrangsbeleid voor statushouders bij het toewijzen van huurwoningen te hanteren?
 
Antwoord:
Dat weten we nog niet.
                                                              -/-