Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 19 oktober 2009

EDS en SCS

De bezuinigingen die wethouder Joop Kock (PvdA) wil doorvoeren treffen vooral de sociaal-culturele structuren in de gemeente.

Het klinkt allemaal heel aannemelijk. Het is de schuld van de kredietcrisis. Daardoor keert het rijk minder uit via het gemeentefonds. Boodschap: "het is niet onze schuld. We moeten allemaal de broekriem aanhalen."

Waarom gaan de lasten voor de burgers van de gemeente Renkum dan omlaag? Die gemeente houdt een pak geld over. Terwijl het in Rheden ineens schraalhans keukenmeester is. Rara hoe kan dat?

Daarom blijf ik er maar op hameren. De onverantwoorde manier waarop met projecten als het Rhedens, Beekhuizen, de Bloemershof en Hart van Dieren is omgegaan zijn de diepere oorzaak. De almaar stijgende inkomsten uit het gemeentefonds konden dit tot nu toe verbloemen maar nu daar een eind aan komt is niet meer te verhullen waar de werkelijke oorzaken liggen.

Het fiasco van Hart van Dieren (met een grote betrokkenheid van wethouder Joop Kock) heeft de gemeente een slordige vier à vijf miljoen miljoen gekost. En wethouder Kuiper (ook PvdA) presteerde het om de uitgaven voor de Bloemershof onder het motto “Duurzaam” bijna te verdubbelen. (kosten 3-4 miljoen extra). En de gemeenteraad zat erbij en keek ernaar. Dat terwijl diezelfde gemeenteraad eerder had besloten om de Bloemershof vooral sober te houden. Maar ja, de Rhedense gemeenteraad is nu eenmaal de Rhedense gemeenteraad nietwaar. Die zegt in dit soort gevallen “dat was ééns maar nooit weer!” Daar schrikt zo iemand als Kuiper natuurlijk geweldig van.

Het beleid is bovendien onsamenhangend. Enerzijds wordt in Laag Soeren het project Nimmer Dor opgestart met het argument de levensvatbaarheid en daarmee ook de sociale structuur van het dorp te versterken. Maar kennelijk geldt dat alleen voor projectontwikkeling. Want zodra het echt aankomt op het steunen van de sociale cohesie laat dit college zijn ware gezicht zien. Met het voorstel om de velden van de voetbalclubs SCS Laag Soeren en Sportclub EDS uit Ellecom niet langer te onderhouden draait het college die sociale structuur juist de nek om. De kosten voor het onderhoud van deze voetbalvelden bedragen 10.000 euro per jaar. Laat ik het extra bedrag voor de "duurzame" Bloemershof voorzichtig stellen op 3 miljoen euro. Alleen al van de rente uit dit bedrag kunnen we 15 sportcomplexen van het formaat in Laag Soeren en Ellecom met gemak onderhouden.

Maar ja, als die voetbalclubs verdwijnen dan komt er weer ruimte vrij voor projectontwikkeling. Een hobby waar je als gemeentebestuurder mee kunt scoren. Die voetbalvelden kunnen we dan weer mooi bebouwen met liefst woningen in de duurste categorieën. Met als argument dat het de levensvatbaarheid van de dorpen versterkt.

En dat is weer goed voor het verenigingsleven en de sociale structuur van Laag Soeren en Ellecom.

Wat ’n beleid!

Maar laten we vooral niet met het vingertje wijzen. Het is immers allemaal de schuld van de kredietcrisis.

Toch?