Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 15 oktober 2007

Navelstaren (4)

In de quickscan naar het het functioneren van de raad, het college en de ambtelijke organisatie wordt ook een oordeel gevraagd over de "de aansluiting van de bestuurssstijl van de burgemeester bij de gemeentelijke bestuurscultuur".

Slechts 15 van de 46 respondenten (raadsleden, wethouders, gemeentesecretaris en ambtenaren) vinden dat de bestuursstijl van de burgemeester past bij de bestuurscultuur van de gemeente.


Onderstaand de cijfers. De percentages komen uit het rapport. Die heb ik omgerekend naar aantallen (het tweede plaatje).

In de voorlaatste kolom onder (n) staat het aantal raadsleden collegeleden en ambtenaren dat de vraag heeft beantwoord.

De betekenis van de laatste kolom is als volgt:
•Twee plussen betekent dat 75% of meer een positief oordeel geeft.
•Eén plus (+) betekent dat tussen de 50% en 75% een positief oordeel geeft.
•Een nul (0) betekent dat de positieve en negatieve oordelen in evenwicht zijn.
•Een min (-) betekent dat tussen de 50% en 75% een negatief oordeel geeft.
•Twee minnen (--) betekent dat 75% of meer een negatief oordeel geeft.





Ik kan uit de cijfers niet afleiden dat tussen de 50% en 75% van de raadsleden en de ambtenaren een positief antwoord heeft gegeven. Dus die “+” is niet echt op zijn plaats. Zelfs de wethouders zijn niet erg enthousiast. Slechts drie van de zes collegeleden (gemeentesecretaris + vijf wethouders, ik neem aan dat de burgemeester die vraag heeft overgeslagen) hebben een positief oordeel gegeven. Dus die “++” beoordeling klopt ook niet.
Je kunt ook niet de andere kant op redeneren, alels in het negatieve trekken. Het oordeel in de laatste kolom klopt alleen als je de middelste kolom, de kolom neutraal, niet meetelt.

Ik vind het onthutsend te zien dat slechts 15 van de 46 respondenten vinden dat de bestuursstijl van de burgemeester past bij de bestuurscultuur van de gemeente. Dat is een minderheid Dus 28 mensen hebben daar geen mening over en 3 mensen geven een negatief oordeel.

In de conclusies houdt het rapport zich dan ook wijselijk op de vlakte.
Het zegt daarover:
“Eenderde van de respondenten is van mening dat de bestuursstijl van de burgemeester aansluit bij de gemeentelijke bestuurscultuur. De overige spreken zich niet echt uit. “

Ik had verwacht dat dat beeld veel positiever zou zijn. Blijkbaar is men niet onverdeeld tevreden over het functioneren van de burgemeester Petra van Wingerden.

De burgemeester is geen joviale carnavalsvierder en ze komt wat afstandelijk en koel over. Maar in de persoonlijke omgang is het een aardig en hartelijk mens.

Waar zou ‘m dat oordeel in zitten? Dat prikkelt natuurlijk mijn nieuwsgierigheid. Is er iets gebeurt dat ik niet weet? Heeft ze streken uitgehaald? Waarom houden zoveel mensen zich op de vlakte? Of hebben die gewoon geen oordeel? Zelfs drie van de zes wethouders niet? Kom op zeg! Hoe zit het met dat collegiale teamwork van het college van B&W? Heeft het te maken met het slecht functionerende presidium of met de rol van de burgemeester als voorzitter van de raad? Maar zelfs de meeste ambtenaren spreken zich niet uit.

Wat is daar aan de hand?

Kom, wie wil mij eens inlichten? Raadsleden, wethouders of ambtenaren die hun hart eens willen uitstorten kunnen bij mij terecht.