Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 3 oktober 2007

Hart van Dieren.....wolf in Schaapskleren

Ik heb de afgelopen maanden een aantal raadsvergaderingen bijgewoond en ik vond de inbreng van de SP altijd erg zwak.

Maar vorige week dinsdag maakte de SP een sterke beurt in het debat over Hart van Dieren. Fractievoorzitter Liesbeth Schaap was deze keer goed voorbereid naar de raadsvergadering gekomen.

Ze memoreerde onder andere aan de waarschuwingen van mij en de moties van Leefbaar Rheden over de controle op Hart van Dieren. En aan de moeilijkheden die ze had gehad om de notulen van de stuurgroep te bemachtigen.

En ze legde wethouder Jan Bart Wilschut het vuur aan de schenen over het tekort van 40 miljoen. De raad had geen enkele onderbouwing voor die 40 miljoen gekregen. Hoe komt men dan aan dit bedrag? Dat moet toch ergens op gebaseerd zijn? De wethouder kon of wilde deze niet geven. Hij had het moeilijk met de vasthoudende Schaap.

Da SP een motie in met de simpele constatering dat de bestuurlijke controle onvoldoende was geweest. Dezelfde motie die op 19 spetrmber ook al ind e vergadering van provinciale staten aan de orde kwam. De motie werd afgewezen. Alleen Gemeentebelangen steunde deze motie.

De VVD speelde hier een merkwaardige rol. Dezelfde motie was ook ingediend in provinciale staten maar ook daar was ie al afgewezen. De VVD-fractie in Provinciale Staten was echter een van de indieners van deze motie terwijl de VVD-fractie in de gemeenteraad juist tégen deze motie stemde.

VVD-fractievoorzitter Ronald Haverkamp motiveerde de tegenstem van zijn fractie met de opmerking dat de VVD in de gemeenteraad een eigen verantwoordelijkheid heeft. Welke verantwoordelijkheid dat is zei hij er niet bij. Het hangt er blijkbaar maar vanaf aan welke kant van de bestuurstafel ze zitten. Opportunisme ten voeten uit.

De VVD kent al een VVD-Verdonk en een VVD-Rutten maar blijkbaar komt er nog een splitsing aan. Het aantal VVD-clubs neemt toe. Laat duizend bloemen bloeien

Een andere SP-motie die openbaarmaking van alle stukken eiste werd ook afgewezen. Ook deze motie werd alleen door Gemeentebelangen gesteund. Dit terwijl andere fracties eerder wel degelijk pleitten voor openbaarmaking van de stukken. De VVD zelfs expliciet. Maar de wethouder kreeg echter ook hier de coalitie mee. Hij zou bij de stuurgroep gaan pleiten voor openbaarmaking van de stukken van Hart van Dieren.

Liesbeth Schaap gaf min of meer toe dat de SP vorig jaar met betrekking tot Hart van Dieren niet goed had gehandeld. Dat kan ze nu wel zeggen maar vóór de verkiezingen was de SP tégen de 8-min variant en nádat de SP via Rikus Brader in het college kwam werd een heel ander standpunt ingenome en gedoeg de SP zich heel anders dan voor de verkiezingen. De 8-min variant was plotseling een uitgangspunt. Dat is dus gewoon kiezersbedrog. De bekentenis van Liesbeth is slim en geeft aan de SP openingen zoekt om weer naar de andere kant te switchen. Maar ook dit lijkt me door opportunisme ingegeven. En ik blijf de SP dan ook gewoon nadragen dat ze de boel bedonderd hebben. Daar is dit feit te ernstig voor.

Ze werd ook nog enkele malen door de voorzitter (de burgemeester) van de vergadering vermanend toegesproken. De toonhoogte van Liesbeth beviel de voorzitter niet zo erg. Zij dreigde zelfs het woord aan Schaap te ontnemen. Een doorzichtige tactiek. Door op die manier in te grijpen wordt getracht de aandacht af te leiden van de inhoud en wordt de spreker gekleineerd.

Dus denk erom Liesbeth, laat je niet kisten! Je hebt het deze keer heel goed gedaan.

En ja, ik kan het weer niet laten. Ga zo door Liesbeth. Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Misschien word ik dan zelfs iets milder over de SP.