Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 3 juni 2008

Geen Noordtak Velp

Gisteren ben ik toegetreden tot Geen Noordtak Velp, de vereniging die zich al jaren inzet voor de leefbaarheid rond het spoor. Denk aan het toenemend aantal goederentreinen, huizenisolatie, trillingshinder, geluidsoverlast, milieu, spoorovergangen, veiligheid etc, etc.

De komende tijd ga ik me inwerken en verder verdiepen in de problematiek.
Er staat nog heel wat te doen. Ik hoop een constructieve bijdrage aan GNV te kunnen leveren.

Ik heb me al eerder met het spoor bemoeid. Niet alleen in Hart van Dieren. In 2005 werd door een door mij ingediende motie voor een spoornota unaniem door de gemeenteraad aangenomen. De uitvoering van die motie laat echter nog steeds op zich wachten. De gemeente heeft aangegeven om de nota dit jaar te laten verschijnen.
We zullen zien.

Stichting Calluna - De winkeliers gaan ervoor

Gisteren zond de winkeliersvereniging Calluna een nieuwe brief aan B&W van Rheden.

De winkeliers slikken de plannen van de gemeente en de provincie niet voor zoete koek. Zij vechten voor hun winkelcentrum en dragen ideeén aan.


Het is de vraag of de gemeente hier zo blij mee is. Ben benieuwd wat er van de plannen van de Calluna-winkeliers in de Dorpsvisie terugkomt. Als daar te weinig van terug te vinden is dan is dat een bewijs dat de Tafel van 10 er niet is voor de deelnemers maar louter dient als claque voor de gemeenteplannen.

De ambities van de winkeliersvereniging zijn duidelijk. Versterking en uitbreiding van de commerciële functies van het winkelcentrum en concentratie van de winkels in het Calluna-kwartier. Zij wil dit zoveel mogelijk zelf regiseeren en vraagt de gemeente en Vivare om in samenwerking met de winkeliers Calluna verder te ontwikkelen. Daarvoot wil de vereniging een nieuwe stichting oprichten,
de "Stichting Calluna".

Bijgaand de brief
-------

Dieren 02-06-2008

Onderwerp: Herstructurering Callunawinkelcentrum

Geachte College van B en W en de Gemeenteraad,

De door de Callunawinkeliers al meerdere malen gemelde zorgwekkende situatie van het winkelcentrum in Dieren wordt bevestigd in de rapportage van de onderzoeken Detailhandelsstructuur Dieren” en “Gebiedsvisie Dorpsas en Centrum-Dieren” uitgevoerd door de bureaus MKB REVA B.V. en SAB strategie en ontwerp. "

De bevindingen van deze onderzoeken staan haaks op het “Concept Dorpsvisie Dieren” waarin sprake is van een goed functionerend winkelcentrum zonder grote herstructureringsplannen.
De onderzoeken wijzen tevens uit dat een “Dorpsas”en het vestigen van sociaal-culturele en maatschappelijke functies in het winkelcentrum geen wezenlijke bijdrage levert aan een duurzaam winkelcentrum.

Centralisatie van vrijwel alle winkels in Dieren binnen het “Calluna-Carré” en een goed verkeerscirculatieplan is de basis.

Een door de winkeliers bedacht plan om Calluna te herstructureren bevat o.a.:

• De winkeloppervlakte van de vestigingen buiten het Calluna-Carré bedraagt ongeveer 3600 m² . Om verplaatsing van deze vestigingen te verwezenlijken stellen wij een uitbreiding van 3600 m² b.v.o. winkeloppervlakte van het Calluna winkelcentrum voor.

• Uitbreiding met 200 parkeerplaatsen. Ongeveer 125 parkeerplaatsen is een verplaatsing van de parkeerplaatsen die nu aan de Wilhelminaweg en aan de Buitensingel gesitueerd zijn. Ongeveer 80 parkeerplaatsen voor de nieuw te bouwen woningen in het Calluna-Carré.

• Gebruik maken van de bestaande structuur is een snellere en voordeligere oplossing dan sloop en nieuwbouw. Een van de voorbeelden hiervan is om in de bestaande sporthal een verdiepingsvloer te maken waardoor het onderste gedeelte geschikt is voor een parkeergarage van 95 auto’s ( alleen te gebruiken voor bewoners en werknemers van het centrum). Het bovenste gedeelte kan gebruikt worden voor een supermarkt ( b.v. A.H.).

• Binnen het Calluna-Carré is ruimte voor ongeveer 80 nieuw te bouwen energiezuinige woningen met behoud van het Ericaplein.

• Horeca bestemming op de Köllingschool met een koppeling naar de speeltuin en centrum-entree.

Omdat wij uit jarenlange ervaring weten dat sociale en maatschappelijk functies nagenoeg geen bijdrage leveren aan het versterken van het winkelcentrum zijn wij van mening dat de brandweer, een sportaccommodatie, een theater, een huisartsenpost en een sociale dienst niet thuis horen in een winkelcentrum. De uitzondering hierop zijn de V.V.V.-post, de bibliotheek en de gemeente secretarie.

Om deze plannen te kunnen realiseren zijn lage huisvestingskosten voor de te verhuizen winkels van zeer groot belang. Daarom willen de winkeliers dit graag zelf ontwikkelen en het niet laten doen door projectontwikkelaars en/of beleggingsmaatschappijen omdat deze, gezien de laatste ervaringen, niet bijdragen aan een bruisend en levend centrum.

Om dit te verwezenlijken wordt er een nieuwe stichting opgericht, de “Stichting Calluna “. Deze stichting bestaat uit de gemeente, de woningbouwvereniging, de huidige eigenaren en de winkeliers.

Samen bouwen zij aan een gezellig en commercieel centrum voor de bewoners van Dieren en de wijde omgeving.

Wij doen een dringend beroep op u om met al uw mogelijkheden de Callunawinkeliers te ondersteunen en deel te nemen als een van de partners van de Stichting Calluna.
Graag willen wij met u een afspraak maken om onze plannen en onze visie mondeling toe te lichten.

In afwachting van uw reactie verblijven wij,

Hoogachtend,de Callunawinkeliers,