Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 19 maart 2010

McDonalds-coalitie

Voor de verkiezingen slaan ze elkaar de hersens in en na de verkiezingen kruipen ze samen onder de lakens. Arnhem, Nijmegen of Rheden, het maakt niet uit. Of partijen zich nu links, rechts, rood, geel, groen of blauw noemen, zodra het om het wethouderspluche gaat krijgen ze een waas voor de ogen.

Het is wel interessant om eens naar de krachtsverhoudingen en onderhandelingdposities van de deelnemers aan de Rhedense coalitiebesprekingen te kijken. De VVD wil kost wat kost de verkiezingswinst omzetten in wethouderszetels.

Een rechtsgetinte meerderheid van bijvoorbeeld VVD, D66 en CDA kan niet gevormd worden. Haverkamp had voor de verkiezingen zijn hoop gesteld op een coalitie van VVD, D66 en Gemeentebelangen. Maar het volgzame Gemeentebelangen van Piet Wubs is niet meer. En een centrumcoalitie met de PvdA wil de VVD niet want dan zou de PvdA weer teveel invloed krijgen. Dus is de VVD aangewezen op GroenLinks, de SP en de ChristenUnie. Met de gestaalde kaders van de SP onder een hoedje spelen zou écht te opzichtig zijn dus zoekt hij zijn toevlucht tot GroenLinks en de ChristenUnie. Het gevolg is dat er een links-sociaal-rechts-liberaal-christelijke coalitie uit de smeltkroes komt. Een gerecht met een ondefinieerbare kleur en onbestemde smaak. Een hamburger die iedereen lust maar bijna niemand echt lekker vindt.

GroenLinks heeft, gesecondeerd door de ChristenUnie, de troeven in handen. GroenLinks kan de VVD onder druk zetten. Als GroenLinks, en daarmee ook de ChristenUnie, afhaakt dan kan de VVD het schudden. Een scenario zoals in Arnhem waar de PvdA zichzelf met haar gekonkel uit de wedstrijd speelde zal de VVD absoluut willen voorkomen. Want dan kunnen Ronald Haverkamp, Jaap Uijthof en Geertje van der Burg gezellig samen met hun “bondgenoot” Wim Pieper oppositie voeren. Een horror-scenario voor Haverkamp en de zijnen.

Dus ik denk dat de VVD behoorlijk toegeeflijk tegenover GroenLinks zal zijn. Eens kijken wat Haverkamp er voor over heeft. Als hij slim is dan speelt ie in op de persoonlijke ambities van Harriët Tiemens van GroenLinks, haar brandende begeerte naar het wethouderspluche. Die heeft daar alles voor over. Er kan nog wel een Riviersteentje of een Immer Dor van af. Als ze tenminste niet wordt teruggefloten door de partijbonzen van GroenLinks. Die kunnen bijvoorbeeld Constans Pos als wethouder naar voren schuiven. Dat zou trouwens een aardig scenario zijn. Het maakt het afplakken van de VVD-Haverkamp-verkiezingsposter door Constans van een kwajongensstreek tot een meer dan symbolische daad.

Ik blijf overigens pleiten voor een parttime-wethouderszetel voor Hendri Witteveen. Beste Hendri, hang niet aan de rokken van GroenLinks, ga voor je eigen toko. Gun jezelf, Rob Enkhuizen en de ChristenUnie die kans. Meer kleur, meer fleur met de ChristenUnie.

En wat is de PvdA intussen aan het uitspoken? Heeft iemand nog onderonsjes tussen de PvdA en andere partijen gespot. Zie je PvdA-ers samen met GroenLinksers, CDa-ers of D66-ers op ’t terras van Pascal een pintje pakken, ’n potje tennis spelen op Beekhuizen of de hond uitlaten op de Posbank? Geef ’t effe door wil je?