Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 25 mei 2022

Vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over de afhandeling van Naturalisatie door de gemeente Rheden

 

Antwoord op schriftelijke vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over de afhandeling van Naturalisatie door de gemeente Rheden

Datum vraag: 16 mei 2022

Indiener: Theo Kooijmans

Nummer: S22/137

Datum antwoord: 25 mei 2022

Aanleiding: Naar aanleiding van de afhandeling van Naturalisatie van een van de nieuwe Nederlanders.

Naturalisatiedag wordt jaarlijks op Koninkrijksdag (15 december) gehouden. Er vinden naturalisatieceremonies plaats.

De ministerraad besloot op 24 juni 2005 om deze dag in te voeren. Naturalisatiedag moet een feestdag worden voor nieuwe Nederlanders. Daarvoor werd het naturalisatiebesluit per post toegestuurd. Het is de bedoeling dat de gemeenten op deze dag het betreffende naturalisatiebesluit overhandigt aan nieuwe burgers tijdens een feestelijke ceremonie. Op deze dag wordt ook benadrukt dat naturalisatie niet vrijblijvend is en wordt er stilgestaan bij de rechten en plichten die bij Nederlanderschap horen.

Op 24 augustus 2006 vond de eerste Naturalisatiedag plaats. Er was toen nog geen verplichte ceremonie voor de betrokkenen. Deze geldt sinds 1 oktober 2006. De gemeenten werden in 2007 verplicht om de Naturalisatiedag te organiseren op 24 augustus. Aangezien deze dag midden in de vakantieperiode viel werd er in 2008 besloten om de Naturalisatiedag te laten plaatsvinden op 15 december.

Nu heeft de gemeenteraad een brief ontvangen van een van de nieuwe Nederlanders die klaagt over de  afhandeling van haar naturalisatie. In een kort schrijven van de gemeente aan deze mevrouw wordt bevestigd dat zij de Nederlandse nationaliteit verkrijgt, dat zij met spoed de Verklaring van Verbondenheid  ondertekent en aan de gemeente toezendt. Ze mag ‘m ook komen brengen. Daarnaast wordt meegedeeld dat er vanwege corona geen Naturalisatieceremonie zal plaatsvinden.

Deze mevrouw is sterk geraakt door de wijze waarop de gemeente met haar naturalisatie omgaat. Die komt op haar over als onpersoonlijk, puur zakelijk en koud. Het afzeggen van de

Naturalisatieceremonie toont dit nog eens extra aan. Deze gemeentelijke brief dateert van 11 april 2022. Er zijn geen zwaarwegende redenen die zo’n Naturalisatieceremonie in de weg staan.  Zo zijn er bijna geen coronamaatregelen meer.

Wij zijn zeer trots op onze Nederlandse nationaliteit. En wij vinden net als de wetgever het uiterst belangrijk dat het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit een gewichtige zaak is die zowel voor Nederland als voor de nieuwe Nederlander buitengewoon belangrijk is. Een feestelijke ceremonie waard. Een ceremonie waar de plichten en rechten van de nieuwe Nederlander nog eens extra benadrukt worden.

Uit het schrijven van de gemeente blijkt daar helaas niets van. Wij vinden dit getuigen van weinig respect. Niet alleen voor de nieuwe Nederlander maar ook voor Nederland als vrije, soevereine en trotse democratische natie!

Wij zijn verontwaardigt over deze gang van zaken. Zoals er in dit geval mee wordt omgegaan lijkt er meer op het verzilveren van een zegelboekje bij de supermarkt. Het sturen van een briefje, het weggeven van een  papiertje wat verder nauwelijks waarde heeft!

Wij verzoeken het college van B&W om deze mevrouw en eventueel ook anderen die een gelijksoortige behandeling hebben gekregen haar excuus aan te bieden en alsnog een feestelijke Naturalisatieceremonie met alles erop en eraan te organiseren.

Bijgevoegd de brief die deze mevrouw aan de gemeenteraad van Rheden heeft geschreven. (TKO: deze de briefen is om de privacy van deze mevrouw te beschermen niet toegevoegd aan deze blogpost) 

Vraag 1: Bent u het eens met onze bovenstaande observaties?  Zo nee dan horen wij graag waarom niet?

Antwoord: Gemeente Rheden neemt de naturalisatie sinds jaar en dag zeer serieus. En wij hebben oog voor de gevoelens van de nieuwe Nederlanders en hanteren de menselijke maat daarbij. De procedure wordt door ons zeer zorgvuldig gevoerd en uiteindelijk ceremonieel afgesloten. Met uw observaties doet u ons beleid en onze medewerkers tekort.

Wel is het zo dat Corona noodgedwongen tot aanpassingen heeft geleid in ons werk en onze werkwijze. Vaak vanuit het landelijke (RIVM) advies om contact te vermijden en afstand te houden. Dit verhoudt zich moeilijk tot feestelijke momenten, die je met elkaar wilt vieren.

Vraag 2: Bent u het met ons eens dat de afhandeling op deze bureaucratisch administratieve wijze geen recht doet aan het gewicht en het belang van het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit?

Antwoord: De naturalisatie bestaat uit twee delen: een administratief proces en ceremonieel deel. Het administratieve deel is noodzakelijk om de naturalisatie zorgvuldig uit te voeren en te realiseren. De afsluitende ceremonie doet recht aan het belang dat onze samenleving eraan hecht.

Vraag 3: Bent u bereid om aan deze mevrouw en eventueel ook anderen die een gelijksoortige behandeling hebben gekregen excuses aan te bieden voor de onpersoonlijke afhandeling en communicatie over de naturalisatie?

Antwoord: Het is spijtig dat de mevrouw in kwestie teleurstelling ervaart. Hierover is inmiddels contact geweest.

Vraag 4: Bent u bereid om voor deze mevrouw en eventueel ook anderen waarvoor de afhandeling van het naturalisatieproces op gelijksoortige wijze is afgehandeld alsnog een feestelijke Naturalisatieceremonie te organiseren

Antwoord: Nu corona voorbij is, gaan we de ceremonie in ere te herstellen.

Deze ceremonie vindt plaats op of rond 15 december en wordt feestelijk opgetuigd, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de burgemeester. Ook dan is iedereen uitgenodigd, die het afgelopen jaar Nederlander is geworden. Inclusief familie.

De burgemeester houdt dan een toespraak, reikt bloemen uit en gaat met alle nieuwe Nederlanders op de foto. Ook is er koffie en gebak.

Vraag 5: Wilt u alstublieft ruimschoots vóór de raadsvergadering van 31 mei een reactie geven?.

Antwoord: Uw vragen worden tijdig beantwoord.