Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 7 mei 2010

M-FM: de mist trekt op

De mist rond het M-FM conflict begint op te trekken. Inmiddels weet ik iets meer. Het conflict sluimert al veel langer. De vrijwilligers voelen zich al jaren niet serieus genomen door het bestuur van de Micro Omroep Stichting (M-FM Radio / TV Rijn IJssel). Zij verwijten het bestuur desinteresse en het ontbreken van waardering voor hun werk en inzet. De vrijwilligers voelden zich bij tijd en wijle zelfs geïntimideerd en behandeld als koelies die uitsluitend opdrachten mochten uitvoeren. Er was geen sprake van warme communicatie tussen bestuur en vrijwilligers. In februari ontplofte de bom.

Op 5 februari was er in de studio aan de Emmastraat in Velp een bijeenkomst van het bestuur en de vrijwilligers. Voorafgaand aan die bijeenkomst ontstond er een woordenwisseling tussen een van de vrijwilligers die iets vroeger was gekomen en een of meer leden van het bestuur. Die vrijwilliger had kennelijk onwelgevallige kritiek die niet werd gepruimd door het bestuur. Dat liep hoog op en hij werd met behulp van de politie uit de studio gezet. Er kwamen drie politieautos aan te pas.

Na dit incident hebben een aantal vrijwilligers besloten toch de bijeenkomst bij te wonen. Daar ontvouwde het bestuur een toekomstplan. Kennelijk met het oog op oktober 2010, wanneer de zendvergunning voor M-FM afloopt. Volgens mijn bronnen was dat de eerste keer in het bestaan van de stichting dat zij zoiets als een visie onder ogen kregen. Het hoeft geen betoog dat gezien het bovenstaande incident de stemming extra geladen was. Staande de vergadering waren al enkele vrijwilligers opgestapt.

Het bestuur zou tijdens die bijeenkomst ook inzicht geven in de financiën. Zover kwam het echter niet. De vrijwilligers hadden na het aanhoren van de toekomstplannen aan het bestuur gevraagd om even apart te gaan zitten zodat zij samen konden overleggen. Na 20 minuten vonden de bestuursleden blijkbaar dat ze lang genoeg gewacht hadden en kwamen weer de studio in waarna ze hun spullen bij elkaar pakten. Op de opmerking dat het bestuur nog inzicht in de financiën had beloofd kwam de reactie dat de vrijwilligers de tijd al hadden opgebruikt. Waarop het bestuur vertrok

Daarna hebben de vrijwilligers de koppen bij elkaar gestoken. Zij besloten het vertrouwen in het bestuur op te zeggen. Vanwege de enkele weken later te houden raadsverkiezingen werd daarmee gewacht tot ná datum waarop de verkiezingen werden gehouden. Toen het vertrwouen in de tweede helft van maart werd opgezegd weigerde het bestuur op te stappen. Integendeel, het bestuur schopte de vrijwilligers eruit! Daarmee was de breuk definitief. Er is nog wel een bemiddelingspoging ondernomen waarbij een mediator werd ingeschakeld maar dat liep op niets uit. Er is nog geen schijn van toenadering tussen bestuur en vrijwilligers.

De vrijwilligers zijn extra gegriefd door uitspraken van het bestuur in de pers over “muiterij” en dat de vrijwilligers “zich niet willen schikken naar de interne en externe regels van het bestuur cq overheid.” Wat daarmee precies bedoeld wordt is nog steeds niet duidelijk.

Met pijn in het hart zien de opgestapte vrijwilligers hoe het radiostation naar de knoppen gaat. Zij hebben al die jaren met hart en ziel aan de opbouw van het radiostation gewerkt. Daar hebben zij niet alleen hun inzet, werk en tijd ingestoken maar ook materieel aan bijgedragen met spullen van henzelf en door het aanbieden van faciliteiten. Het is hun levenswerk.

De website is inmiddels uit de lucht. En de zender voorziet niet meer in lokaal/regionaal nieuws. Dat was laatste weken toch al van een belabberd niveau. De schaarse berichten op de site stonden bijvoorbeeld vol spelfouten en kromme taal. In Dieren kon de zender ook enige tijd niet worden ontvangen.

Volgens de mediawet heeft een lokale omroep de volgende verplichting:
“voor ten minste vijftig procent van de duur uit aanbod van informatieve, culturele en educatieve aard dat in het bijzonder betrekking heeft op de provincie respectievelijk gemeente waarvoor het aanbod bestemd is;” Dat komt nu ernstig in gevaar. De vergunning voor M-FM loopt in oktober 2010 af. Het Commissariaat van de media bepaalt op advies van de gemeente(n), in dit geval Rheden en Rozendaal, of de lokale omroep een vergunning (aanwijzing) krijgt. Dat zit er met de huidige stand van zaken niet in.

Het bestuur probeert de zender overeind te houden. Er is een technicus ingehuurd en er wordt geïnvesteerd in software o.a. een nieuwe streamer zodat M-FM weer in Dieren kan worden ontvangen.
Volgens de vrijwilligers wordt daarmee onnodig geld uitgegeven. Zij onderhielden immers de apparatuur en de website, zij zorgden voor de hosting van de website enz.

Op mijn vraag of de vrijwilligers werden betaald kwam een pertinent NEE. Zij deden alles om niet. Integendeel! Zoals boven al geschetst stelden zij zelfs eigen materiaal ter beschikking van het radiostation.

M-FM Radio had de laatste jaren een goede reputatie opgebouwd. Het radiostation werd steeds professioneler en werd gezien als kweekvijver voor aanstormend radiotalent. Tot in Hilversum toe.

Jammer dat dit in een tijd van enkele weken wordt afgebroken.

Update 7 mei 9:45 u: Vanuit een andere bron. Het gemeentebestuur is bezig de zaak te onderzoeken. Ik ben benieuwd hoe ze daar uit denkt te komen. Dat moet wel heel snel zijn. En hoe zit 't met de gemeenteraad? Hebben die geen vragen?