Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 9 juni 2010

Goed rentmeesterschap

Door: Adriaan Dolk

Nadat het project Hart van Dieren in het najaar van 2007 de geest had gegeven kwam in de jaren daarna de Traverse in beeld en wel variant 3a. Ook deze variant wordt om budgettaire redenen weer driftig kaalgeplukt. Inmiddels is er nu een variant 3a-kort en 3a-lang. Drie-a lang is volgens de provincie te duur en bij drie-a kort houden we over. Let wel het gaat over een bedrag tussen de 10 en 14 miljoen euro dat de provincie voor variant 3a-lang bij zou moeten passen.

Een voor de hand liggende mogelijkheid tot besparen is die idiote wegverlegging van de N348 uit de projectbegroting te schrappen. Deze levert geen enkele bijdrage aan verbetering van de verkeerssituatie in Dieren, maar is door inzet van belastinggeld wel een opsteker voor de projectontwikkelaar Twickel op het landgoed Hof te Dieren. Maar dit terzijde.

Want op 26 mei was er weer een ouderwets moedeloos makende inloopavond over de laatste ontwikkelingen bij de Traverse. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze de komende weken te kennen geven over “de startnotitie” en binnenkort is er weer een informatieavond in het gemeentehuis. Tenslotte wordt er een milieueffectrapportage gemaakt (waarin variant 3a-lang is opgenomen) die op z’n vroegst najaar 2011 gereed is. Er zit dus echt vaart in zoals u wel merkt.

Gelukkig zijn er begin volgend jaar verkiezingen voor Provinciale Staten en kunnen de nieuwgekozen statenleden zich eens verdiepen in het besluit van GS (2009) om het vermogen van Gelderland - zo’n 9 miljard euro opgebracht door de belastingbetaler - op de bank te zetten en alleen de rentebaten aan te wenden voor haar kerntaak, het versterken van de economische structuur van Gelderland. De provincie zet “lekker veilig” haar geld op de bank. Waar heb ik dat nog niet zo lang geleden toch meer gehoord?

Besteding van (zelfs een deel van) het vermogen kwalificeert de provincie als: “verjubelen” en instandhouding van het vermogen noemt de provincie: goed rentmeesterschap, want zo hebben ook komende generaties er wat aan.

Wat mij ontgaat is hoe er sprake kan zijn van verjubelen als de infrastructuur van Gelderland voor de komende decennia op orde wordt gebracht.

Maar ik ben werkelijk verbijsterd over de briljante geesten die er in deze tijd van uitgaan dat de waarde van een vermogen op een bank gezet vanzelfsprekend in stand blijft. Ooit gehoord van het verschijnsel geldontwaarding? Heeft iemand van de provincie misschien gelezen dat de geldpersen zowel door de VS, het VK en Europa zijn aangezet en inmiddels draaien dat het een lieve lust is?

Wat zou de provincie er van denken om zich eens te concentreren op haar kerntaak namelijk het versterken van de economische structuur van Gelderland. En dan niet blijven hangen in allerlei gemiezemaus over toch al te krappe budgetjes. “Gelderland achteraan met economische groei in 2010” kopt De Gelderlander op 3 juni.

In lange termijnplannen ontwikkelen het knooppunt Arnhem Nijmegen en de Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zutphen) zich tot centra voor de economie van onze provincie. Het doorgaande verkeer, waar we in Dieren (en Laag Soeren en Leuvenheim) mee te maken hebben, beweegt zich voor een belangrijk deel juist tussen die centra.

Is het misschien een idee dat het wegennet op die ontwikkeling wordt aangepast zodat een goede doorstroming van het verkeer met leefbare dorpskernen kan worden gecombineerd. Of wachten als in de Randstad tot de wegen door het verkeer zijn dichtgeslibd?

En mag het dan wat kosten? Nou, eigenlijk niet zegt de provincie; je kunt beter 9 miljard euro laten eroderen op een bank dan een structurele oplossing zoeken voor een probleem dat al jarenlang zichtbaar is.

De komende generaties, waar de provincie over spreekt, zullen zich knarsetandend de provinciebestuurders herinneren die hun nek niet uit durfden steken, die wel de middelen ter beschikking hadden, maar verzuimden deze in te zetten. Goed rentmeesterschap, m’n zolen.

Adriaan Dolk
Dieren

Verkiezingen - Rozendaal


Een korte impressie van het (enige) stembureau in Rozendaal

Ik ben ook even een kijkje gaan nemen bij het stembureau in Rozendaal. Ik was toch in de buurt om de honden uit te laten.
In Rozendaal waren om 11 uur 380 stemmen uitgebracht. Er worden 1150 stemmers verwacht. Iedereen is daar in spanning. Brengt Rozendaal opnieuw het eerts de uitslag of wordt het toch Schiermonnikoog?




Verkiezingen - Oosterwolde

De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer valt me mee. Om 10 uur waren in het stembureau Oosterwolde in Velp waar ik zitting heb rond de 150 stemmers. Naar ik zelf verwacht zullen daar vandaag rond de 800 kiezers hun stem komen uitbrengen.

De mensen blijken op een enkele uitzondering goed geïnformeerd te zijn. Iedereen kon zich legitimeren. Enkele mensen hadden per abuis de stempas van hun partner meegebracht in plaats van hun eigen stempas. Die moesten we terugsturen. Één kiezer werd geweigerd omdat die geen stempas bij zich had. Die was in de veronderstelling dat de kandidatenlijst die iedereen thuis had ontvangen voldoende was. Helaas!

Op de foto's een impressie.

Kwekken

Zo, voor mij zit de vakantie er weer op. Even afstand genomen van de dagelijkse sleur. Twee weken Italië en ’n weekje Oostenrijk hebben me goed gedaan. Is ook goed voor het relativeringsvermogen. Genoten van de Italiaanse zon, de indrukwekkende historie en culturele pracht van Rome en de Toscaanse steden. En van de bergen van Karinthië met de kristalheldere bergriviertjes en meren. Prachtig allemaal! Maar toch ben ik blij weer terug te zijn. Al die oudheden, protserige pracht en praal van kathedralen en musea, trotse vestingen en kastelen kwamen me na ’n paar weken de neus uit. Het gaat vervelen. Als je iedere dag gebak krijgt geserveerd verlang je al snel weer naar een bord snert. En de Posbank is dan wel een molshoop maar het is er maar een en voor mij is ie hoog genoeg.

Maar ik heb ook weer wat geleerd. Gedogen is niet een typisch Nederlands verschijnsel. In Italië kunnen ze dat nog veel beter. Het inwonertal van de Italiaanse hoofdstad Rome wordt geschat op 4 miljoen mensen. Daarvan zijn er 2,2 miljoen officieel geregistreerd. De overige 1,8 miljoen mensen verblijven er illegaal. Dat zijn nog eens getallen om over na te denken. En Italiaanse politiek is show en drama. De belangrijkheid van een politicus is af te meten aan de omvang van het politie-escorte. Om de haverklap moet je opzij springen voor weer een colonne die met gillende sirenes door het oude Rome crost. Dan toch maar liever een minister die met zijn broodtrommeltje, zijn aktetas en de broekklemmen om door Haagse straten fietst. Hoezeer ik ‘m ook verfoei. En de escapades van de Italiaanse grijsrug B. zijn van een heel ander gehalte dan een opmerking over de lieve ogen van een presentatrice door de Néderlandse grijsrug B.

Dan ligt Oostenrijk toch dichter bij ons. Daar heeft men nog dingen behouden die wij lijken te zijn vergeten. De reinheid van het land, het bewustzijn voor de leefomgeving en de discipline zijn opvallend. Bij een oversteekplaats wacht iedereen netjes tot het voetgangerslicht op groen springt. Ook als er geen politieagent te bespeuren is. Een hoffelijk en vriendelijk volk dat hard werkt en toch weet te genieten van de goede dingen des levens. Maar dat van die discipline benauwt me toch wel een beetje. Één grote roerganger lijkt genoeg om de massa op hol te doen slaan.

Ik heb de afgelopen weken de Nederlandse verkiezingscampagne behoorlijk intensief gevolgd. Kranten waren overal verkrijgbaar en Nederlandse televisie was dichtbij. Van zo’n afstand lijkt het allemaal gemiezemaus. Gekwek tot in het oneindige. En ik zag politici die niet in hun eigen boodschap geloven. Ik weet nu in ieder geval op wie ik niet ga stemmen. Maar ik weet nog niet wat het dan wél wordt. Als ik ga kiezen op basis van eigenbelang dan kom ik uit bij een club met beginselen die me niet aanstaan. Als ik mijn gevoel volg dan kom ik uit bij een partij die mijn belangen verkwanselt en dat in het recente verleden zelfs bewezen heeft. Ik blijf zweven. Waarschijnlijk tot in het stemhokje.