Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 4 september 2007

Gelderlander: Fusie leidt tot turbulente tijd in Lorentzhuis

------------------------------------
Ondertaand bericht is met toestemming van de betrokken journalist Leon Wijngaarden op deze weblog gepubliceerd. Waarvoor mijn dank.
------------------------------------
De Gelderlander – editie Veluwezoom Oost – zaterdag 1 september 2007
ZORGINSTELLING ZET ALLE ZEILEN BIJ OM CRISIS TE BEZWEREN

door Leon Wijngaarden
VELP – Het personeel van het Lorentzhuis in Velp heeft externe begeleiding gekregen om de frustratie over de fusie met de stichting Zorg en Wonen kwijt te raken. De directie van zorginstelling Innoforte, waartoe het woonzorgcentrum sinds drie jaar behoort, hoopt zo een tubulente periode in de organsiatie af te sluiten.

De samensmelting van het humanistische verzorgingshuis aan de Rijnstraat met onder meer het wooncentrum Broeckerhave en verpleeghuis ‘t Jagthuis vond ruim drie jaar geleden plaats.

In de periode daarna ontstond onrust in met name het Lorentzhuis, waar een deel van het personeel zich tegen de door de leiding aangekondigde zorgvernieuwing keerde. De Raad van Bestuur moest enkele keren ingrijpen.

Ook werd vorig jaar extra personeel ingezet om de bewoners van goede zorg te kunnen blijven voorzien. Mede als gevolg hiervan boekte Innoforte over 2006 een tekort van vijf ton en gold enige tijd een personeelsstop.

Ontevreden personeel heeft een weblog opgzet om het ongenoegen over de handelwijze van de Raad van. Bestuur en de Raad van Toezicht te uiten. Verschillende bijdragen reppen over intimidatie van personeel en gedwongen ontslagen., maar in het forum krijgt ook de directie bijval.

Vakbondsbestuurder Jan Kramer van FNV AbvaKabo, die ook betrokken was bij de vorming van Innoforte, zegt nooit door leden over de kwestie te zijn benaderd.

Innforte-bestuurder Ineke de Jong, verantwoordelijk voor het Lorentzhuis, wil de weblog laten voor wat het is. Ze erkent dat in de fusieperiode een jaarcontract van een werknemer niet is verlengd. Een gedwongen ontslag zou elders in de organsiatie hebben plaatsgevonden.

Wel zegt ze de onrust ‘serieus te willen nemen’. „We hebben het personeel de gelegenheid gegeven hun hart te luchten. En we gaan er mee door. In het najaar staat nog een ronde teamgesprekken gepland.” De tegenvaller over 2006 is volgens De Jong een incident. „De rapportages over de eerste helft van dit jaar geven aan dat we gezond draaien.”

Innoforte bevindt zich midden in een grote vernieuwingsslag. De nieuwbouw voor ’t Jagthuis en woonzorgcentrum Oosterwolde is naar verwachting eind dit jaar klaar. Op de rol staan nog Casa Deï in Arnhem, het Lorentzhuis en De Biesdel.
----------------------------------------------------------------------------------
Onderstaand nog enkele opmerkingen van mij (Theo Kooijmans) over bovenstaand artikel.

1. “De samensmelting van het humanistische verzorgingshuis aan de Rijnstraat met onder meer het wooncentrum Broeckerhaven en verpleeghuis ‘t Jagthuis vond ruim drie jaar geleden plaats.”

Dit klopt niet. Broeckerhave hoorde vóór de fusie niet bij de stichting Zorg en Wonen maar juist bij het Lorentzhuis. Samen behoorden ze tot de Humanistische Exploitatiestichting Zorg Velp (Humanistisch Woon- en Zorgcentrum Velp).

AZL Vastgoed uit Limburg is overigens eigenaar van het complex Broeckerhave. Sinds de fusie voert Innoforte het beheer over Broeckerhave, int de huur en biedt zorgarrangementen aan de bewoners van Broeckerhave. Innoforte wilde overigens afscheid nemen van Broeckerhave en het beheer weer teruggeven aan AZL Vastgoed.
Ik weet niet of dat inmiddels al is geëffectueerd.

2. "Innoforte bevindt zich midden in een grote vernieuwingsslag. De nieuwbouw voor ’t Jagthuis en woonzorgcentrum Oosterwolde is naar verwachting eind dit jaar klaar. Op de rol staan nog Casa Deï in Arnhem, het Lorentzhuis en De Biesdel."

Casa Deï bestaat niet. Je hebt Casa Intermezzo in Velp en je hebt Insula Deï in Arnhem. Casa Intermezzo is een tijdelijke voorziening voor de opvang van bewoners van zorgcentra in Arnhem en Velp die verbouwd worden of waarvoor nieuwbouw wordt gepleegd. Casa Intermezzo is eigendom van Innoforte.

Insula Deï uit Arnhem is zo’n zorgcentrum dat op dit moment nieuwbouw pleegt. De bewoners van Insula Deï zijn tijdelijk ondergebracht in het Casa Intermezzo. Insula Deï huurt deze voorziening van Innoforte.

En Insula Deï valt niet onder Innoforte maar is een zelfstandige organisatie. In oktober 2008 gaan de bewoners weer terug naar Insula Deï in Arnhem. Dan worden zij afgelost door de bewoners van Regina Pacis. Een andere zelfstandige zorginstelling uit Arnhem.