Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 8 juni 2010

Gaat M-FM in financiële diensten?

Klik op de afbeelding om te vergroten


Zie boven. De website van M-FM heeft een metamorfose ondergaan.
Gaat de Micro Omroep Stichting nu in de financiële diensten? Of heeft de financieel adviseur maar beslag gelegd op de website?
Het wordt zo wel steeds duidelijker dat het met M-FM niks meer wordt.

M-FM voor al uw financiële diensten!

Wonen langs het spoor

Het Kabinet heeft op 4 juni besloten dat er 40 - 62 goederentreinen per dag over de IJssellijn gaan rijden. Dit staat te lezen in een brief, die minister Eurlings heeft geschreven aan de Tweede Kamer.

De plannen om zonder spoorboekje in de brede Randstad te rijden is een plan wat door alle politieke partijen gesteund wordt. De vraag is hoe de partijen denken over de komst van deze goederentreinen en de maatregelen die daarvoor nodig zijn. De nieuwe Tweede Kamer moet beslissen of ze het verantwoord en wenselijk vinden om zoveel goederentreinen over de IJssellijn te laten rijden.
Op www.ijssellijn.info vindt u de partijstandpunten van die politieke partijen, die gereageerd hebben op het verzoek van het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA). Op 9 juni wordt de nieuwe Tweede Kamer gekozen en kunt u de standpunten over dit onderwerp meenemen in uw keuze.

In het Kabinetsbesluit van 4 juni staat te lezen waarom er meer goederentreinen over de IJssellijn en Twentelijn komen, omdat "de Betuweroute niet voor alle herkomsten en bestemmingen een logische route biedt. Met de besloten voorkeursvariant wordt de Betuweroute wel meer en beter benut" en "de relatie Randstad-Bentheim springt eruit met een reistijd verbetering van circa een uur door de routering over de IJssellijn".

Oftewel, met de nieuw aan te leggen korte boog bij Deventer zal deze veel goedkopere en snelle route over de IJssellijn van harte gebruikt gaan worden door goederenvervoerders. De overheid of ProRail heeft geen mogelijkheden vervoerders te dwingen bepaalde routes te rijden of te vermijden. De bescherming van omwonenden moet nog geregeld worden in nieuwe wetgeving, die deels al bij de Tweede Kamer ligt.

De kritiek op de nieuwe wetgeving voor geluid en het vervoer gevaarlijke stoffen door gezaghebbende partijen en het ontbreken van een wet op trillingen doet het ergste vermoeden voor onze wettelijke bescherming in de (nabije) toekomst. ProRail, die tot op heden niet thuis geeft bij klachten over overlast zal de controle, handhaving en het nemen van passende maatregelen in de nieuwe wetgeving op zich moeten nemen. De NS heeft vrij recent de Sprinter ingezet, die meer geluid en trillingen produceert in plaats van minder. Moeten wij geloven, dat in tijden van crises er binnen 10 jaar 80% stiller goederenmaterieel en vrijwel geheel stil reizigersmaterieel is, waar men in deze plannen vanuit gaat?

De gedeputeerden van de provincies Gelderland en Overijssel die ons hebben vertegenwoordigd geloven wel, dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat met veel geld alle maatregelen kan nemen, zodat we niet méér overlast krijgen van de goederentreinen. Er is een toezegging gedaan, dat er een onderzoek zal komen hoe het goederenvervoer na 2020 moet rijden, om tijdig op ontwikkelingen te kunnen inspelen.
Voormalig minister Netelenbos heeft in het verleden ook toezeggingen gedaan, die uiteindelijk niets waard bleken te zijn.

Op www.ijssellijn.info vindt u altijd het laatste nieuws over de mogelijke komst van de goederentreinen en alles wat daarmee te maken heeft. Lees daar o.a. de brief met de voorkeursbeslissing van de minister aan de Tweede Kamer.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van het RONA: 026 4950269 of via de website www.ijssellijn.info

Constans Pos: Streekjournaal bewijst lezers slechte dienst

Constans Pos, raadslid voor GroenLinks in de gemeente Rheden is furieus over de "CDA-editie" van het Streekjournaal van woensdag 2 juni.
Onderstaand zijn schrijven daarover.
-----------------------------------
DIEREN – Een goed geïnformeerde bevolking en een kritische pers zijn van wezenlijk belang voor onze democratie. In een tijd die wordt gekenmerkt door de opkomst van partijen die – laat ik het vriendelijk formuleren – minder democratisch geörienteerd zijn, en al helemaal in verkiezingstijd, mag van een krant die gratis, maar daarmee ook ongevraagd huis-aan-huis wordt verspreid, onafhankelijke en neutrale berichtgeving worden verwacht.

Het Streekjournaal, een lokale krant die onder andere in mijn eigen dorp Dieren in de bus valt, veegt deze week de vloer aan met dit idee. In een uitgave vol CDA-partijpropaganda en schaamteloze zelfpromotie trakteert mediagroepWCGO, de uitgever van het blad, zijn lezers op een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. In het openingsartikel op de voorpagina en op twee in CDA-groen uitgevoerde kleurenpagina's grijpt het Achterhoekse familiebedrijf een werkbezoek van de CDA-verkiezingskaravaan aan om zichzelf op het schild te hijsen. Op de foto's figureert maar liefst 18 keer een lid van de WCGO familie Jansen.

Tegelijkertijd is de begeleidende tekst op zijn best nietszeggend. Met geen woord wordt gerept over lokale of regionale politieke thema's als de doortrekking van de A15 of de Traverse in Dieren, en hoe het CDA daar over denkt. In plaats daarvan vindt Balkenende het '...leuk om hier te zijn...bij een mooi bedrijf'. Hij vindt huis-aan-huisbladen 'erg belangrijk voor nieuws van gemeenten', maar behalve het verhaal over de verkiezingscampagne van het CDA is in het hele Streekjournaal niets te vinden over (gemeente)politiek; anderen partijen worden in het blad niet eens genoemd. Als blijkt dat ook de andere WCGO-kranten in de Achterhoek en Liemers, het CDA-bezoek op eenzelfde manier als 'nieuws' in beeld brengt, rijst een bang vermoeden: alle kranten van WCGO zijn deze week het vehikel voor dit “Jansen-CDA spektakel”.

De vraag is wat de redactie van het Streekjournaal, of de directie van WCGO, hiermee denkt te bereiken. Wiens belang denkt de mediagroepWCGO te dienen? Dat van de adverteerders kan het niet zijn. Die zijn gebaat bij een krant die zijn lezers vertelt wat er in hun omgeving gebeurt, en niet een die luidruchtig de loftrompet steekt over zichzelf, of over een partij die volgens de peilingen nog maar zo'n 15 procent van de kiezers weet te bekoren. Ook de lezer wordt er niets wijzer van. Het verhaal speelt zich af in Dinxperlo en heeft geen enkele betrekking op de plaatsen waar de krant verschijnt.

Helaas staat deze invulling van het Streekjournaal niet op zich. Al in december 2008 was er onrust over onrust bij de redactie van het Streekjournaal over bezuinigingen op de budgetten voor correspondenten en fotografen, na de overname van die krant door WCGO. In diezelfde maand merkte politicoloog Bob Bouhuijs uit Laag Soeren op het weblog van Theo Kooijmans, voormalig gemeenteraadslid in Rheden op, dat het Streekjournaal een aderlating had ondergaan omdat onder de nieuwe directie nog nagenoeg uitsluitend persberichten werden geplaatst. Onafhankelijke en kritische artikelen, vreesde Bouhuijs in zijn bijdrage toen al, waren in deze lokale krant voortaan verleden tijd. Hij heeft gelijk gekregen. Lezers van streek- en locale bladen hebben behoefte aan een onafhankelijke informatiebron waarbij de redactie in staat is zonder last en ruggespraak te functioneren.

Dat een huis-aan-huisblad zich toelegt op advertenties verkopen, is in tijden van crisis nog tot daar aan toe. Maar door op een dergelijke manier schaamteloos met zichzelf te koop te lopen en tegelijk een groot deel van Gelderland van gratis partijpropaganda te voorzien bewijstWCGO zijn lezers, en de democratie, geen goede dienst.

Constans Pos, raadslid voor GroenLinks in de gemeente Rheden