Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 19 mei 2008

Vergoeding Raadsleden

In de serie Bezoldigingen Ambtsdragers zijn de raadsleden aan de beurt.

Het aantal raadszetels is afhankelijk van het aantal inwoners en varieert van 9 zetels (bij een inwonertal tot 3000 inwoners) tot 45 zetels (meer dan 200.000 inwoners).

Bij raadsleden spreken we niet van salaris of bezoldiging maar van vergoeding. Het lijkt wel een kruiswoordpuzzel. En die vergoeding bestaat weer uit twee delen; een deel betreft het “salaris” en het andere deel is een vergoeding voor onkosten.

Onderstaand het aantal raadszetels per gemeenteklasse.
Klik op de afbeelding om te vergroten.

En de tabel met het salarisdeel van de vergoeding.

Verder heeft een raadslid recht op een onkostenvergoeding (zie onder).

* De bedragen in de rechterkolom gelden voor een "fictief dienstverband". Formeel: degene die uit een arbeidsverhouding die niet op grond van een andere bepaling als dienstbetrekking wordt beschouwd een beloning geniet, mits diegene vooraf aan de inspecteur meldt, door middel van een gezamenlijke verklaring van hemzelf en de beoogde inhoudingsplichtige, dat zijn arbeidsverhouding als dienstbetrekking moet worden beschouwd. d.w.z. als er een fictieve arbeidsovereenkomst is met de gemeente zoals in de meeste gevallen geldt.

De in bovenstaande tabellen genoemde bedragen zijn maximum bedragen. Een gemeenteraad kan zelfstandig besluiten om de maximale vergoeding met maximaal 20% naar beneden bij te stellen.

Daarnaast zijn er nog enkele secundaire voorzieningen die de raad zelf kan bepalen. Deze gelden overigens niet in Rheden maar er zijn gemeenten waar dat wel is geregeld.

Zo kan de raad bepalen:

- dat een raadslid bij aftreden nog twee jaar een uitkering ontvangt van ten hoogste 80% en in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar. (uitkering eindigt in ieder geval bij bereiken 65 jarige leeftijd).

- dat voor de raadsleden collectieve verzekeringen worden afgesloten voor ouderdomspensioen, invaliditeit of overlijden.

- dat raadsleden een tegemoetkoming voor een ziektekostenverzekering ontvangen van € 175 per jaar.

Een raadslid krijgt op verzoek een computer in bruikleen of krijgt een vergoeding voor een computer en voor de kosten een internetverbinding. Ik weet niet hoe dit nu in Rheden is geregeld maar in mijn peridoe als raadslid (2002-2006) konden we nog meedoen aan een PC Privé-project. (via belastingvoordeel). Misschien wil een van de Rhedense raadsleden me hierover informeren.