Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 30 november 2008

Update uitslag verkiezingen Rijn en IJssel

Ah, ik had voor de uitslag van waterschapsverkiezingen beter op de website kiesvoorwater kunnen kijken. Daar staat de voorlopige uitslag in detail op. Dan had ik in mijn eerdere bericht wat meer informatie kunnen geven.

Wim Pieper is, voor Water Natuurlijk, ook gekozen. Pieper won zelfs op basis van voorkeursstemmen. Hij stond op de lijst op 'n 11e plaats maar eindigde met 1909 stemmen als derde op de lijst van Water Natuurlijk. Mooie prestatie!

Ook Oege Feitsma, de Rozendaler die zichzelf opwerpt als spreekbuis van de Dierense Tafel van Tien, is gekozen.

En CDA-er Wilco Nieuwenhuis redde het eveneens.

Alle heren van harte gefelicteerd!

Voor 'n zetel waren zo'n 4841 stemmen nodig. Ik had in mijn vorige bericht geen rekening gehouden met de ongeldige stemmen.

Uitslag Poll Nimmer Dor

M'n eigen bescheiden poll Nimmer Dor leverde omdanks de bedroevend lage respons een duidelijk beeld op.

Nog geen 2 procent van de (unieke) bezoekers nam de moeite om te stemmen. Kennelijk maakt Nimmer Dor niet zoveel los of weten “Nimmer Dorrers” nog niet en masse de weg naar de weblog te vinden. En er zitten natuurlijk ook veel bezoekers bij die de weblog niet kennen en er toevallig op terecht komen of pas voor de eerste keer bezoeken.
Daarnaast zijn er blijkbaar vooral veel lezers die alleen naar de weblog komen om te lezen en die niet zitten te wachten op interactie.

Maar daarom niet getreurd. Nimmer Dor blijft een interessant onderwerp en de uitslag is helder.

Slechts 4 van de 30 stemmen waren voor het ongewijzigd doorgaan van de bouwplannen op Nimmer Dor. De grote meerderheid wil het plan volledig schrappen. De overigen willen een aanpassing van het plan.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Voorlopige zetelverdeling Waterschap Rijn en IJssel

Bij Waterschap Rijn en IJssel waren 22 zetels voor de categorie ingezetenen te verdelen. Zo'n 120.000 stembiljetten (ca. 25%) werden ingestuurd.

Ik moet bekennen dat mijn stem er niet bij zat. Ik had het stembiljet wel ingevuld maar was al enkele keren vergeten om die op de post te doen. Tot het te laat was.

Dat scheelt een stem voor plaatsgenoot Jaap Boehmer. Maar ja, ik denk dat het voor Jaap niet veel uitmaakt. Hij stond geloof ik toch op een nagenoeg onverkiesbare plek. En hij kan zich nu weer concentreren op de Rhedense gemeenteraad.

Het CDA kwam met vijf zetels als winnaar uit de bus. Op de voet gevolgd door Water Natuurlijk en de PvdA die ieder vier zetels wonnen. Ik weet niet hoeveel stemmen iedere partij precies kreeg maar per zetel waren er een kleine 5500 stemmen nodig.

De lokale lijsten kwamen niet aan de bak. Die kunnen een volgende keer beter samen een lijst opstellen.

Onderstaand de voorlopige zetelverdeling voor de ingezetenen.
Klik op de afbeelding om te vergroten.

De grondgebonden (geborgde) zetels werden verdeeld/aangewezen door Het Bosschap, de Kamers van Koophandel en de LTO. De totale zetelverdeling (30 stuks) ziet er als volgt uit.
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Verkiezingen in het water gevallen

De waterschapsverkiezingen zijn geen onverdeeld succes. Om nog maar niet te spreken van een sof. Ongeveer tien procent van de stemmen is ongeldig. Voornamelijk door het verkeerd of niet invullen van de geboortejaar op het stembiljet.

Voorafgaand aan deze verkiezingen was er al veel kritiek. Zowel op de procedures als op de relevantie van de verkiezingen.

Maar er is meer. Verkiezingen voor gemeenteraden, provinciale staten, Tweede kamer en Europees parlement vallen onder de Kieswet. De waterschapsverkiezingen vallen echter onder de Waterschapswet. Daardoor organiseren de waterschappen hun eigen verkiezingen en houden ze er eigen stembureaus op na.

Stemgerechtigden hoeven zich niet in persoon te melden bij het stembureau, maar stemmen per post. Controle of de juiste persoon het stembiljet invult is niet mogelijk. De waarde van deze verkiezingen wordt verder gedevalueerd doordat bepaalde groepen op slinkse wijze meer invloed proberen te krijgen dan de bedoeling is.

De lijst “Werk aan water” is opgezet door werkgevers en boeren. Maar die zijn ook al vertegenwoordigd via de indirect aan te wijzen (grondgebonden) zetels door de Kamers van Koophandel en de LTO. En er kwamen klachten vanuit Limburg waar CDA-politici die niet op de CDA-lijst stonden zich via negen andere lijsten verkiesbaar stelden.

Het best zou zijn om de waterschapsverkiezingen onder te brengen in de kieswet. Dan kan de Kiesraad hier toezicht op houden. En de organisatie kan dan ook op een normale manier: met het rode potlood op het stembureau.

Om te voorkomen dat deze verkiezingen de volgende keer opnieuw in het water vallen!