Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 19 augustus 2008

Haal uw recht (en uw duiten) bij de Huurcommissie (2)

Vandaag het tweede deel over de Huurcommissie en het rapport Vervolgmeting maatschappelijk rendement van de huurgeschillenbeslechting waaruit blijkt dat een beroep op de commissie in een groot aantal gevallen loont.

Eerst de cijfers die betrekking hebben op artikel 254 : verzoek om huurverlaging.

Citaat uit het rapport:
"In 46% van de gevallen waarin een huurder bij de Huurcommissie een verzoek om huurverlaging doet, wordt de verhuurder in het gelijk gesteld. Dit betekent niet dat in meer dan de helft vande gevallen de huurder gelijk krijgt. Een groot deel van de zaken wordt ingetrokken of niet-ontvankelijk verklaard. In slechts 16% van de zaken wordt geoordeeld dat de gevraagde huur daadwerkelijk te hoog is."
Zie onderstaande afbeelding.


Volgens de huurders die in het gelijk worden gesteld wordt in 80% van de gevallen de huur verlaagd. Blijkbaar geven ze soms onjuiste informatie want 90% van deze mensen betaalt daadwerkelijk een lagere huur. In een groot aantal gevallen had de huurder ook nog recht op terugbetaling van teveel betaalde huur.

En ook hier gaat het vaak om tientallen euro's per maand.



Artikel 253 : bezwaar tegen de voorgestelde huurverhoging
Huurders kunnen bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging op 1 juli. In 58% van de gevallen wordt de verhuurder (gedeeltelijk) in het gelijk gesteld, en wordt de voorgestelde huurverhoging (deels) terecht bevonden. 26% van de huurders krijgt gelijk. Onderstaand het overzichtje.



Ik zeg het nogmaals. Bij twijfel kan het zeer de moeite waard zijn om naar de huurcommissie te stappen.

Van de week schenk ik nog aandacht aan de overige "artikelen" die in het rapport worden genoemd.

Op naar de Huurcommissie.