Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 12 februari 2010

Declaraties B&W Rheden

Heb toch maar even een dossiertje aangelegd over de declaraties van het Rhedense college van B&W in 2008. Om het nog even aan de vergetelheid te ontrukken.

Aanleiding is een onschuldig Twitter-berichtje van iemand die meldde dat hij nog even bij de wethouder een glas ging drinken. Ik dacht: als dat maar niet op kosten van de "zaak" is.

In Lingewaard moest burgemeester De Vries zich verantwoorden.

Daar heb ik in Rheden nog niks van gemerkt. Doet de raad daar nog wat aan?

Bijgaand de linkjes naar de artikelen op deze blog over deze declaraties.

Gelders kampioenschap declareren: We are the champions (21 augustus 2009)
Rhedens college van B&W verslaat alle andere Gelderse gemeenten met declaraties.

Declaraties B&W Rheden zijn fors (20 augustus 2009)

Dit is het laatste couplet, ik heb 'n potje met vet, al op de tafel gezet,.. (19 augustus 2009)

En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet (18 augustus 2009)

Dat gaat naar Den Bosch toe zoete lieve meid.. (16 augustus 2009)

Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve Gerritje.. (14 augustus 2009)

De paden op, de lanen in.. (13 augustus 2009)

Declaraties 2008 van B&W van de Gemeente Rheden (12 augustus 2009)

Rheden geeft geen krimp!

Op 3 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In de aanloop naar die verkiezingen legt het Streekjournaal wekelijks een vraag of stelling voor aan de Rhedense politiek.

De stelling van deze week luidt: Rheden geeft geen krimp!

Het inwonertal van de gemeente Rheden loopt gestaag terug. Sommige prognoses geven aan dat deze bevolkingskrimp zal doorzetten. Andere beweren het tegendeel. Feit is dat het aantal inwoners de laatste jaren terugloopt. Wat zijn de gevolgen? Hoe anticipeert de politiek op deze ontwikkelingen? Waar moet we rekening mee houden? Bouwen of slopen? Hoe handhaven we het voorzieningniveau? Ziet de politiek kansen of juist rampspoed?

Jorine Dirks (SP): Tot vorig jaar werd nog een bevolkingskrimp tot wel 15% in 2025 voorspeld. Volgens de laatste CBS-cijfers blijkt dat mee te vallen, een kleine daling van het aantal inwoners en zelfs groei van het aantal huishoudens. Deze cijfers staan ook in de perspectiefnota. Het inwoneraantal is de afgelopen tien jaar inderdaad met 641 personen, ongeveer 1,5 %, afgenomen maar de landelijke trend, minder mensen in één huis, is ook in Rheden zichtbaar. Daarom zal er nog lang geen leegstand zijn en er blijft behoefte aan nieuwe, betaalbare woningen. De gemeente moet zich inzetten voor levendige kernen, met minimaal één school en voorzieningen die het wonen aantrekkelijk houden. Als de mensen hier vandaag met plezier en goed kunnen wonen, moeten we ons niet bang laten maken door het spook van de toekomst.

Magda Rooks (Gemeentebelangen): Voor Rheden geen krimp meer geeft stroomt er volgens Gemeentebelangen nog veel water door de IJssel. Want de bevolking van Rheden bestaat uit relatief veel ouderen. Ter voorkoming van krimp zijn maatregelen nodig. Woningen voor starters, levensloopbestendige woningen en bouwprojecten met 50% sociale huur en 50% duurdere woningen. Met een goede mix van bestaande bouw en nieuwbouw creëren we een evenwichtiger leeftijdsopbouw waardoor het voorzieningenniveau beter gehandhaafd blijft. Het moet ondernemers aantrekkelijk worden gemaakt om zich binnen onze gemeente te vestigen. Dat trekt jonge mensen aan. Er zit echter nog een dreigend addertje onder het gras. Het nu ter sprake zijnde uitbreidende goederenvervoer zal de leefbaarheid zo aantasten dat de gemeente Rheden niet meer aantrekkelijk is voor jonge gezinnen. In dat geval krimpt Rheden op grotere schaal dan voorzien.

Janet Duursma (GroenLinks): Anticiperen op de mogelijke krimp vindt GroenLinks van groot belang. De toekomstverkenning door het college, de perspectiefnota, was een wens van onze fractie. Verwacht wordt dat de bevolking iets daalt, maar dat het aantal huishoudens stijgt. De gemeente krijgt het financieel moeilijk en nar verwachting kunnen we niet alle voorzieningen in de lucht houden. Het maken van keuzes is noodzakelijk. Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Voor GroenLinks gelden daarbij drie maatstaven:
1. Duurzaamheid, verantwoorde politiek bedrijven is keuzes maken met oog voor volgende generaties, bijvoorbeeld door in te zetten op vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen;
2. Kwetsbare groepen ontzien, alle inwoners van onze gemeente moeten volwaardig kunnen deelnemen aan het openbare leven.
3. Solidariteit, de lasten mogen wat stijgen mits de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Ronald Haverkamp (VVD): De cijfers van het CBS zijn moeilijk te volgen. In 2008 werd voorspeld dat we in 2025 15% minder inwoners zouden hebben. In 2009 is dat bijgesteld naar 0%. Belangrijker zijn de cijfers van de provincie. Die houden rekening met feiten, zoals woningbouwplannen, en voorspellen nog steeds een krimp. Logisch. Wij hebben immers nagenoeg geen plekken om te bouwen. In het buitengebied is dit uitgesloten en de bezetting per woning neemt steeds verder af door de vergrijzing. Ons college blijft echter krimp ontkennen! Krimp betekent voor VVD Rheden; slim omgaan met je voorzieningen en de kwaliteit van je woningvoorraad verbeteren door sloop en nieuwbouw. Krimp betekent ook dat je dit niet op moet vangen met nieuwe flats en appartementen. De VVD is tegen verstedelijking. Onze dorpen moeten dorpen blijven.

Tjebbe Vugts (CDA): In 2003 riep de CDA fractievoorzitter “Bouwen, bouwen”, een vooruitziende blik blijkt nu. Als start werd de woonvisie ontwikkeld en de woningbouw kwam weer op gang. Goede werkgelegenheid en een breed aanbod van woningen in ons "prachtige" Rheden is de beste manier om alle voorzieningen op peil te houden en krimp te voorkomen. Wij richten onze pijlen op verbetering van de samenhang in onze gemeente waardoor krimp geen kans krijgt. Inmiddels wijzen de statistieken dat ook uit.

Hendri Witteveen (ChristenUnie): Het bevolkingsaantal van de gemeente daalt al jaren langzaam. Tot voor kort werd een doorgaande krimp voorspeld, nu verwacht men een stabilisering. Bevolkingskrimp krijgt landelijk aandacht. Noordoost Groningen, delen van Limburg en zelfs de Achterhoek zijn echte krimpgebieden. Voor een populaire woongemeente als Rheden geldt dat niet. We hebben het gedeeltelijk in eigen hand. Als we er in slagen in onze beperkte ruimte goede woningen te houden en te bouwen, kunnen we de krimp keren. Dat is niet eenvoudig, want renovatie, sloop en herbouw en inbreidingen zijn niet goedkoop en de markt bepaalt wat we kunnen bouwen. Behoud van het inwoneraantal is geen doel op zich, maar voor bloeiende dorpen hebben we in ieder geval woonruimte voor onze eigen jongeren nodig.

Krista den Hertog-Heins (D66): Uit verschillende rapporten blijkt dat het aantal huishoudens in de gemeente Rheden de komende jaren afneemt. In de ene kern meer dan in de andere. Tegelijkertijd is er wel vraag naar senioren- en starterswoningen. D66 vindt dat de gemeente rekening moet houden met deze krimp. Dat betekent: geen grootschalige woningbouw. Wij investeren liever in vernieuwbouw, opknappen en isoleren van oudere woningen. D66 wil bouwen naar de woningbehoefte, waarbij goed gekeken wordt naar de vraag. Het voorzieningenniveau in de grotere kernen zal gehandhaafd worden. In de kleinere kernen bestaat de kans dat winkels sluiten en het voorzieningenniveau daalt. Daar zal, bij flinke krimp, de gemeente de huidige voorzieningen niet overeind kunnen houden. Wel kan zij samen met bewoners van deze kernen nagaan hoe deze teruggang het beste kan worden opgevangen.

Heleen Denie (PvdA): Mocht het inwoneraantal in Rheden teruglopen, dan is het positieve: meer ruimte, meer rust, meer groen en – hopelijk - meer aandacht voor elkaar. Maar, de gemeente moet wel leefbaar blijven. Onmisbaar is een mix van oud en jong. We zijn nog niet ingesteld op de huidige woonwensen waar steeds minder mensen in een huis wonen. Ouderen zoeken een woning waar ze zo lang mogelijk hun eigen leven kunnen leiden. Veel jonge mensen zijn aangewezen op een goed en betaalbaar huurhuis. Hun financiële risico’s zijn in verhouding groot, een koophuis zonder (vaste) baan is geen keuze, hun lastendruk is hoog, soms is er nog studieschuld. Het modale gezin kan niet meer van één inkomen bestaan. We moeten ons voorzieningenniveau, onze scholen , ons winkelaanbod en werkgelegenheid behouden. Dan kan Rheden zilvergroen krimpen.