Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 6 augustus 2007

Innoforte en de grenzen aan de groei

Alle zorginstellingen moeten zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Nu kun je zeggen: waar gehakt wordt vallen spaanders. Maar het gaat in de kern wel om mensen. En of dat er nu één is of tientallen maakt dan niet zoveel uit.

De (humanistische) levensbeschouwelijke visie van HWZV en de zakelijke op groei en uitbreiding gerichte filosofie van SZW/Innoforte gingen niet goed samen.

Na de fusie konden kritische medewerkers van het Lorentzhuis vertrekken en de huurbaas/huismeester functie voor Broeckerhave paste ook niet in de core-business.
Wat overblijft zijn de grond en gebouwen van het Lorentzhuis. Deze zijn dus in feite om niet gekregen.

De afstand tussen levensbeschouwing en een puur zakelijke benadering speelde ook mee bij het afbreken van de gesprekken met Vreedenhoff.

Regina Pacis haakte ook af. Het is opmerkelijk dat Regina Pacis vervolgens wel in zee ging met Attent wwz terwijl Attent ook niet opereert vanuit een levensbeschouwelijke achtergrond. Heeft Attent meer begrip getoond voor de achtergrond van Regina Pacis en is ze hier met garanties aan Regina Pacis tegemoet gekomen? Attent wwz is inmiddels wel drie keer zo groot als Innoforte.

Daar komen de conflicten rond de Casa Intermezzo nog bij.
De bezwaren van de Ulenpas werden met behulp van de gemeente terzijde geschoven. De Ulenspas speelt het nu niet hoog op maar er ligt nog steeds een uitspraak van de rechter over zaak.

En waarom besloot Insula Dei naar de rechter te stappen? Hoe komt het dat er geen gesprek met Innforte meer mogelijk was? Enkele weken geleden kondigde Innoforte nog aan in hoger beroep te gaan. Dat zou in juli dienen. Niets meer van gehoord of gezien. Kunnen Insula Deï en Innoforte nu soms wel om tafel en zijn ze tot een vergelijk gekomen? Prima hoor. Maar is daar eerst publiciteit voor nodig?

Innoforte heeft met haar bouwprogramma de komende jaren nog genoeg te doen. Maar de schaalvergroting in de zorg gaat intussen ook door. De zorginstellingen uit de regio zoeken elkaar op en fuseren verder. Alleen: Innoforte lijkt nu wel buitenspel te staan. Tja, in het verleden ligt de toekomst.

Verdere schaalvergroting waarbij Innoforte aan het roer staat lijkt uitgesloten. Innoforte zal waarschijnlijk alleen nog autonoom kunnen groeien.

Blijkbaar zijn de grenzen van de groei bereikt.

Voorlopig kan de leiding van Innforte haar ei nog kwijt in de vervanging van de woon/zorg-complexen en het bedenken van nieuwe zorgconcepten.
Hopelijk met veel begrip voor allen die daardoor geraakt worden. Dat geeft uiteindelijk de beste garantie voor succes.