Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 1 augustus 2009

Gemeenteraadsverkiezingen (7)

De scheuringen in de VVD hebben de partij veel schade berokkend. Hoewel de PVV en Verdonk vooral hebben huisgehouden onder de “linkse” partijen is de partij in vergelijking met de Tweede Kamer-verkiezingen van 2006 toch ook zo’n 25%-30% achteruit gekacheld.

De VVD mist momenteel een charismatische leider. Dat geldt ook voor andere partijen hoor. Ik zie het rijtje Bos, Halsema, Pechtold, Rutte vooral als managers. Het zijn al helemaal geen echte leiders, meer passanten die een tijdelijke lacune opvullen. Ik kan me ieder van die vier goed voorstellen bij een andere partij. Ze zouden dan, met enige accentverschillen, hetzelfde verhaal kunnen vertellen. Het is allemaal zo rationeel . Ik zie bij deze mensen geen brandend vuur, laat staan echt gemeende overtuiging. Da’s natuurlijk goed voor hun persoonlijke carrière want er is na de politiek altijd wel een lucratief plekje te vinden.

Maar goed. Ik begon over de VVD. Na Wiegel en Bolkestein is het dus naadje. Rutte weet de partij geen duidelijk profiel te geven en dat kost zetels. Dat zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de raadsverkiezingen van volgend jaar.

Ik ben een stuk enthousiaster over de lokale Rhedense VVD. De partij is uiterst actief. Zowel binnen als buiten het raadhuis. Dat is voornamelijk te danken aan Ronald Haverkamp. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en gooit herhaaldelijk de knuppel in het raads-hoenderhok. De discussies over hoogbouw, bevolkingskrimp en Riviersteen zijn vanuit de politiek allemaal door de VVD gestart. Daarnaast heeft de partij oog voor de bevolking. Zij timmert in de publiciteit stevig aan de weg en poogt zo de bevolking echt te bereiken. Zowel in de kranten als via internet laat de VVD zich zien en via de polls en de discussies op de VVD-website ontstaat er interactie met de Rhedense burgers.

De leefbaarheid rond het spoor staat bij de VVD hoog op de agenda. Helaas heeft dat, naast aandacht, nog niet tot tastbare resultaten in deze gemeente geleid. Daar zou de VVD haar eigen vertegenwoordiger in het college, wethouder Elsenaar van verkeer, meer achter de vodden moeten zitten. Behalve wat slappe afspraken over contacten op ambtelijk niveau met ene spoorvertegenwoordiger en een motie die ook geen extra werk aan de wethouder verschaftte is er nog niks merkbaars gedaan aan verbetering van die specifieke spoor-leefbaarheid.

Met de wethouder hebben we ook gelijk de zwakke stee van de VVD te pakken. Het is een sympathieke man en ik mag ‘m graag maar politiek gezien laat hij weinig zien. Hij is heel geschikt voor representatie en het verenigingsleven loopt ongetwijfeld weg met hem maar voor het overige zijn het vooral woorden zonder daden. Ik heb sterk de indruk dat hij zich laat wegspelen door de PvdA-collega-wethouders in het college. Ik verdenk met name PvdA-wethouder Joop Kock (financiën) ervan dat hij de man is achter het wegbezuinigen van het project Weg en Spoor. Dat project kwam voort uit mijn Spoormotie van eind 2005. En Joop had nog een appeltje met mij te schillen over Hart van Dieren. Ik zie die bezuiniging dan ook vooral als een politieke wraakneming. Dat heeft Elsenaar zich laten aanleunen. Hij heeft toen in ieder geval geen of onvoldoende tegenspel geboden. Of misschien was hij het er zelfs wel mee eens. In het laatste halfjaar van 2008 toen we het spoor met enige moeite weer op de agenda kregen wekte zijn weifelende, draaierige houding veel wrevel. Hij wist niet goed wat ie er mee aan moest. Dan zou de Spoormotie niet worden uitgevoerd, dan weer wel, dan weer niet, dan weer wel, dan weer… Haverkamp redde hem uit die situatie met een nieuwe spoormotie die alleen als concreet resultaat had dat medeoverheden langs de IJssellijn werden opgeroepen om ook aandacht aan het spoor te schenken. Verder is er nog niets concreets gebeurd. Ik verwacht dan ook vanuit de raadsfractie extra impulsen om nu eens concreet wat aan die leefbaarheid te gaan doen. Vooralsnog vertrouw ik daar op.

De raadsfractie doet het in ieder geval goed en dat wil heel wat zeggen in deze gemeente. De VVD is in mijn ogen op dit moment zelfs de enige partij die het predicaat lokaal verdient. De zogenaamde echte lokalen, de vertegenwoordigers van Gemeentebelangen, bakken er niks van en blinken vooral uit door incompetentie en het nastreven van Eigenbelangen. In de raad hobbelt Gemeentebelangen een beetje achter de VVD aan. Ook de andere partijen hebben geen antwoord. De VVD wordt niet alleen naar de ogen gekeken door Gemeentebelangen maar ook door een partij als GroenLinks die pas over Riviersteen durfde te beginnen nadat de VVD vraagtekens bij het project ging plaatsen. En, al is er veel irritatie, de PvdA durft zich ook niet af te zetten tegen de VVD. In de discussie over Velp-Zuid toen de VVD vond dat PvdA-wethouder Kuiper niet zonder dekking geld mocht uitgeven spande het erom. Ik weet niet zeker wie er toen bakzeil haalde maar ik vermoed dat het de PvdA was.

De landelijke politieke verhoudingen zullen de VVD bij de raadsverkiezingen volgend jaar zeker parten spelen. Bovendien keert D66 terug en daarvoor verwacht ik ook enkele zetels. Als de verhoudingen niet veranderen en als de lokale Rhedense VVD volgend jaar gelijk blijft in het aantal zetels of zelfs wint dan mag de raadsfractie dat volledig op eigen conto schrijven. Het is ze gegund. De VVD-fractie is momenteel veruit de beste.