Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 31 januari 2008

De zandoorlog

De gemeente wil 18 hectare bos kappen om eem zandverstuiving de ruimte te geven. Enkele Geërfden willen dit voorkomen en hebben een kort geding tegen de gemeente aangespannen. Aanstaande maandag 4 februari doet de rechter uitspraak.

De gemeente wordt in haar communicatie over de zandverstuiving nergens specifiek. Zij spreekt over zeldzame planten en dieren. Maar nergens ben ik tegengekomen om welke zeldzame planten en dieren het nu gaat. Laat ze dat nu eens exact aangeven dan kunnen we dat controleren. Maarja, controle is een woord waar deze gemeente niet van houdt als het onderwerp de gemeente zelf is.

Tapuiten zijn op de grond levende vogels van rotsige hellingen, toendra's, droge graslanden, duinen, hoogvenen en heidevelden. Het nest bevindt zich vaak in een konijnehol. Het uit insekten en ander klein gedierte bestaande voedsel wordt liefst op schaars begroeide plaatsen verzameld. (bron: IVN Vecht & Plassengebied)

Ik heb zelf wat rondgeneusd maar ik kan eigenlijk geen enkel dier vinden dat exclusief in zandverstuivingen leeft. Vogels als de tapuit, de boompieper, de nachtzwaluw en reptielen als zandhagedis leven ook op graslanden, in laaggroeiende beplanting of op schrale gronden als heidevelden. Daar is een zandverstuiving echt geen noodzaak voor.

Het doet me denken aan een actie van Natuurmonumenten van een aantal jaren terug. Toen was er een plan om de monumentale beuken langs de Ossendaalselaan te vervangen door linden. Het argument hiervoor was dat dat 100 jaar geleden ook zo was. Gelukkig kon dat worden voorkomen.

Nu worden dezelfde argumenten gehanteerd. De groene hobbyisten willen terug naar de 19e eeuw toen er veel meer stuifzanden waren. Daarvoor zijn ze bereid om 18 hectare bos tegen de vlakte te gooien.

In een kranteartikel las ik de opmerking dat het om maar 500 bij 400 meter gaat. Hoezo maar? Dat is ongeveer net zo groot als 25 voetbalvelden. Of het grootste deel van Oud Velp-Zuid.

Als er ergens anders een boom of struik wordt verwijderd dan staat iedereen op zijn achterste benen maar hier moet dat prima kunnen. En als er bouwplannen moeten worden tegengehouden zijn de vleermuizen en de dassenburchten zo gevonden. Waar moeten de dassen, vossen, konijnen, vogels, zwijnen enz die in dit bosperceel zitten nu heen? De meeste diersoorten leven in een territorium en zullen een gedwongen verhuizing niet overleven. Is dat opeens geen issue meer?

Dus gemeente: toon nu eens onomstotelijk aan waarom die zandverstuiving daar zo nodig moet. Met echte argumenten.

En waarom wil je eigenlijk terug naar de 19e eeuw. Waarom niet naar de 18e, 17e, 16e eeuw?