Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 14 maart 2010

Coalitietweets - Stoelendans

Op mijn vraag of hij wethouder wordt tweet Ronals Haverkamp dat hij slechts kandidaat-wethouder is. Het gaat volgens hem nu eerst om de inhoud en de indeling in portefeuilles en daarna komen de poppetjes in beeld. Dat lijkt me niet helemaal zoals het in werkelijkheid gaat. Bij de portefeuilleverdeling wordt wel degelijk rekening gehouden met de beschikbare poppetjes. Wie krijgt de lastigste portefeuilles, wie de meer eenvoudige en wie krijgt de pretfabriek met veel publicitaire exposure.

De coalitie heeft samen 17 raadszetels. De VVD heeft er zes, het CDA heeft vijf zetels, Groenlinks en D66 ieder drie en de ChristenUnie één. Als je puur getalsmatig naar de zetelverdeling kijkt dan zouden er veel deeltijdwethouders komen. Haverkamp kondigde vorige week aan dat hij terug wil naar maximaal 3,5 wethouders. Dat wordt nog een ingewikkelde puzzel. Dat zou neerkomen op 1,2 wethouder voor de VVD, 0,8 wethouders voor 't CDA, 0,6 voor GroenLinks en D66 en 0,2 voor de ChristenUnie. Dan resteert nog 0,1 fte.

Als ik nu even in de schoenen van Hendri Witteveen (ChristenUnie) ga staan dan zou ik die 0,2 fte toch echt opeisen. Als je werkelijk iets in de melk te brokkelen wilt hebben dan moet je gewoon 'n dagje per week in dat wethouderschap steken Hendri. Dan maar even je reguliere baan tijdelijk terugbrengen naar vier dagen. Het raadslidmaatschap kost tenslotte ook tijd dus die kun je van je inzet aftrekken. Dat moet te doen zijn.

En...je maakt een plekje in de raad vrij voor Rob Enkhuizen. Daarmee zou je de ChristenUnie een grote dienst bewijzen. Dat is pas vernieuwing en zou de coalitie én de raad zowel letterlijk als figuurlijk meer kleur geven. Trouwens. Ik ken de kwaliteiten van Rob van Enkhuizen niet maar misschien is Rob wel een goede wethouderskandidaat. Want pas op ChristenUnie! Als jullie niet willen dan pikt het CDA of de VVD die lap pluche in. En er is nog een andere overweging. Als je die plek opeist dan blijkt bovendien pas werkelijk hoeveel waarde de andere partijen aan jullie deelname hechten. Gewoon gaan voor die zetel. Zonde als je die kans laat lopen. Doen!

De andere partijen staan sowieso te dringen. De VVD wil als grootste deelnemende parij natuurlijk twee wethouders leveren. Die claimen minimaal 1,3 fte die onder twee kandidaten verdeeld moet worden. Ik tip naast Ronald Haverkamp op Jaap Uijthof. Bij zo'n verdeling spelen persoonlijke omstandigheden ongetwijfeld ook een rol. Elsenaar zie ik niet terugkeren. Prima sympathieke kerel hoor maar hij blonk de afgelopen drie jaar zachtgezegd niet uit in zijn wethoudersrol.

Het CDA heeft Jan Jansen en Jeroen van Gessel in de aanbieding. Volgens eerdere berichten gaat Jan Jansen met pensioen maar hij gaf onlangs bij mij aan dat als de partij een beroep op hem doet hij best bereid is om terug te komen. Ik weet niet of ie dat serieus bedoelde. In ieder geval heeft het CDA Jeroen van Gessel achter de hand. De Dierenaar, oud-wethouder in Heerlen, is ook een serieuze kandidaat. En misschien schuift het CDA wel Tjebbe Vugts naar voren. Ik denk overigens niet dat het CDA tevreden zal zijn met 0,8 wethouderszetel. Die wil vast een volledige post.

GroenLinks en D66 kunnen in deze samenstelling aanspraak maken op ieder 0,6 wethouderszetel. Dat betekent ondanks de raadszetelwinst voor GroenLinks geen uitbreiding van de wethouderspost. Voor GroenLinks staat Tiemens opgesteld. En met welk dark horse komt D66 op de proppen? Iemand met bestuurservaring of een van de nieuwbakken raadsleden? Eens kijken wat daar uitrolt.

Maar het aantal ellen pluche kan natuurlijk altijd nog wijzigen. Met vier wethouderszetels zou de portefueilleverdeling een stuk gemakkelijker worden. Maar Haverkamp heeft nu eenmaal gezegd dat dat terug moet naar 3,5. Eens kijken of ie zich daar aan houdt. Een eerste proeve!