Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 20 juni 2007

Peiling Hart van Dieren (voorstel)

Vanwege de actualiteit bijgaand nog eens de inhoud van mijn voorstel voor de peiling van het draagvlak voor de plannen voor Hart van Dieren.

Over één ding is de Rhedense politiek het eens. Draagvlak is voor het slagen van Hart van Dieren van het grootste belang.

Des te verwonderlijker is het dat dit draagvlak nooit op een transparante, goed controleerbare manier en zo breed mogelijk is onderzocht. Hierdoor blijft het project omgeven door twijfels en wijzen voor- en tegenstanders op signalen die zij uit de samenleving ontvangen.

Er zijn enkele onderzoeken geweest die het draagvlak onder Hart van Dieren moeten aantonen.
Voorstanders wijzen op de uitkomsten van deze enquêtes. Tegenstanders zetten vraagtekens bij de representativiteit, de kwaliteit van de vraagstelling of nemen zelfs het woord manipulatie in de mond.

In februari 2006 heeft de gemeenteraad een motie voor een referendum over Hart van Dieren afgewezen. Doel van die motie was om het draagvlak voor Hart van Dieren onomstotelijk vast te stellen.

We zijn nu een jaar verder. De participatie in het besluitvormingsproces is op een deceptie voor een groot aantal burgers uitgelopen. Uiteindelijk is zelfs de coalitie van PvdA, SP en Gemeentebelangen uiteengevallen en belangengroeperingen en gemeentebestuur staan met de rug naar elkaar.

Daarnaast horen we ook voorzichtige geluiden van Dierenaren die voorstander zijn van de plannen.

De gemeenteraad en de nieuwe coalitie kunnen zich met één klap op de kaart zetten door de bevolking de gelegenheid te geven zich uit te spreken over Hart van Dieren.
Ik verzoek u: stel het draagvlak voor het Hart nu eens onomstotelijk vast!
Blijkbaar is er geen meerderheid in de raad te vinden voor het houden van een referendum. Voor het objectief meten van draagvlak is echter geen referendumverordening nodig.

Daarom pleit ik voor een peiling waarin aan de bevolking wordt gevraagd naar hun mening over Hart van Dieren. Dit kan op soortgelijke wijze worden georganiseerd als de landschapsenquête die tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen is gehouden.

Om te voorkomen dat fanatieke voor- of tegenstanders hier misbruik van maken moet het controleerbaar zijn dat iedere inwoner slechts één keer de enquête kan invullen. Dat kan door dezelfde werkwijze te hanteren als bij verkiezingen: alleen met een op naam gestelde oproepkaart kan een ingevulde enquête worden ingeleverd in de enquêtebureaus.

Omdat de belangen van inwoners verschillen kan gewogen stemming worden toegepast. De mening van bewoners van het plangebied of van belanghebbenden die de gevolgen van het project direct ondervinden (zoals bijv. de boeren in de omgeving of de winkeliers in Dieren-Zuid) telt zwaarder dan pakweg een inwoner aan de westkant van Ellecom.

Dit kan door punten toe te kennen die afhankelijk zijn van het belang van de inwoner bij het project. Voor degene met het hoogste belang bijv. vijf punten en voor degenen die het minst door het project worden geraakt één punt.

Dit is organisatorisch misschien lastig en zal ook tot discussies leiden maar het moet te doen zijn. Bijv. door te werken met kleuren. Een enquêteformulier telt, afhankelijk van de kleur, voor vijf of minder punten. Alleen met een oproepkaart van dezelfde kleur kan dit formulier worden ingeleverd.

Het vaststellen van het belang van de inwoner kan op basis van het woonadres en/of door onafhankelijke vaststelling op basis van tevoren vastgestelde criteria van het belang van de betreffende burger.

De vraagstelling, de criteria voor de vaststelling van het gewicht van het belang van de inwoner en welk deel van de bevolking aan de enquête kan deelnemen dient in overleg met de belangenorganisaties te worden opgesteld.

Mijn persoonlijke mening is dat iedere inwoner van de gemeente een meer of minder zwaar belang heeft bij het project. Mocht besloten worden tot inperking van de doelgroep tot inwoners van Dieren en omgeving dan heb ik daar overigens vrede mee.

Een reguliere verkiezing kost ca. 35.000 euro. Het inspraakproces van vorig jaar heeft ongeveer 135.000 euro gekost. De kosten voor een dergelijke enquête mogen dus geen beletsel zijn.

Het zou het mooist zijn als zowel politiek als belangenorganisaties campagne voeren en zich van tevoren uitspreken over de wijze waarop zij de uitkomsten van de enquête bij verdere besluitvorming en handelen zullen betrekken.

Mocht de politiek geen trek hebben in dit voorstel dan vraag ik de belangenorganisaties om zelf een dergelijk onderzoek te organiseren. De kosten zijn dan een bezwaar maar misschien maakt een subsidieverzoek aan de gemeente een kans of kunnen andere sponsors gevonden worden.

Tot slot. Bovenstaande is een voorstel. Varianten hierop (eventueel vereenvoudigd) zijn natuurlijk denkbaar. Ik ben gaarne bereid om mee te denken over verdere invulling en uitwerking.

B&W wijzen peiling Hart van Dieren af

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om mijn voorstel voor een groots opgezette enquête over Hart van Dieren af te wijzen.
Hiermee laat het gemeentebestuur een kans lopen om echt inzicht te krijgen in het draagvlak.

Er zijn enkele onderzoekjes geweest waarin kleine groepen mensen zijn benaderd maar het draagvlak voor de huidige plannen is nooit op een transparante, goed controleerbare manier onderzocht.
De huiver van het gemeentebestuur voor een breed opgezet en gedragen onderzoek blijkt ook nu weer. De uitkomsten van een dergelijke enquête heeft ze niet in de hand.
En maar blijven roepen dat draagvlak en participatie van de bevolking o zo belangrijk is. Op basis van de in het verleden gehouden zeer beperkte enquêtes blijft het gemeentebestuur daarom volhouden dat er voldoende draagvlak is.
Ik zeg dat deze enquêtes gestuurd worden vanuit de projectorganisatie cq de gemeente en dat ze van nul en generlei waarde zijn.

Het gemeentebestuur laat met deze afwijzing weer eens zien dat ze niet echt geïnteresseerd is in de mening van de burgers.

In de ivoren toren in De Steeg blijft men ziende blind en horende doof.


===================================================================================
Onderstaand de inhoud van het afwijzingsvorostel
==================================================================================

INHOUD VOORSTEL

Aan de Raad wordt voorgesteld om geen gehoor te geven aan de oproep van de heer T. Kooijmans om een (hernieuwde) peiling onder de inwoners van de gemeente Rheden te houden over het draagvlak van het project Hart van Dieren.

1 Inleiding
Bij brief van 30 maart 2007 roept de heer T. Kooijmans in een open brief, onder andere aan uw Raad, op tot het houden van een peiling onder de inwoners van de gemeente Rheden naar het draagvlak van het Project Hart van Dieren.
Als reden wordt aangeven dat draagvlak voor het project Hart van Dieren nooit op een transparante, goed controleerbare manier en zo breed mogelijk is onderzocht. Hierdoor blijft het project omringd door twijfels. De heer Kooijman stelt dat een peiling naar de mening van de bevolking, in de vorm van een enquête, het draagvlak onomstotelijk kan vaststellen. Verder doet de heer Kooijman een aantal suggesties die bij de organisatie van de enquete meegenomen kunnen worden.

De oproep is volledigheidshalve bijgevoegd.

2 Beoogd effect
Geconcludeerd kan worden dat een hernieuwd onderzoek naar het draagvlak voor het Project Hart van Dieren niet aan de orde is.

3 Kader
Geen.

4 Rol raad
Besluitvorming.


5 Argumenten
Het project Hart van Dieren heeft op meerdere en verschillende wijze aandacht gehad en gekregen van het College en de Raad, evenals de betrokkenheid van de diverse belanghebbenden (belangenorganisaties en de inwoners van Dieren). In het bijzonder kan hierbij naar het volgende worden verwezen.
- In juni 2006 heeft, met instemming op 30 mei 2006 van de Raad ten aanzien van de door het College voorgestelde onderzoeksopzet, een verkennend onderzoek plaatsgevonden.
- Na kennis genomen te hebben van de uitkomst van het verkennend onderzoek heeft de Raad op 27 juni 2006 ingestemd met het vervolg in de vorm van een verdiepingsslag.
Overigens is de uitkomst van het verkennend onderzoek besproken met belangenorganisaties en personen, evenals met een vertegenwoordiging van de Klankbordgroep.
- De Raad heeft in de vergadering van 26 september 2006 ingestemd met het inbrengen van de resultaten van het verkennend onderzoek, de verdiepingsslag en de enquête als gemeentelijk standpunt in de Stuurgroep.
- Er zijn en worden diverse inloopateliers en informatie-avonden georganiseerd, afzonderlijke gesprekken zijn of worden gepland met direct belanghebbende bewoners en belangenorganisaties. Hierdoor zijn er voor de inwoners van Dieren volop mogelijkheden om voorafgaande aan de definitieve vaststelling van het VCP en het ontwerp bestemmingsplan, hun mening en zienswijze te geven.
- Inwoners kunnen gebruik maken van de inspraakmogelijkheid met betrekking tot het voor inspraak vrijgegeven vastgestelde VCP.
- Er zijn mogelijkheden tot het indienen van zienswijzen ten aanzien van het ontwerp-bestemmingsplan en na vaststelling hiervan kan eveneens gebruik gemaakt worden van de bezwaar- en beroepsprocedure.

6 Draagvlak
Uit de enquête en het verkennend onderzoek blijkt dat er voldoende draagvlak was en is om een vervolg te geven aan het Project Hart van Dieren. Ook in de diverse bijeenkomsten komt naar voren dat het draagvlak vergroot is, ondanks dat er ook dat er ook nog steeds vragen en vraagtekens zijn.

7 Financiële consequenties
N.v.t.


8 Aanpak/uitvoering
De heer Kooijmans er van in kennis stellen dat de Raad geen aanleiding ziet om een hernieuwde peiling, in de vorm van een enquête, uit te voeren naar het draagvlak van het project Hart van Dieren.

a Personeel
N.v.t.

b Communicatie
Zie Aanpak/uitvoering.

c Uitvoeringsrisico’s
N.v.t.

d Evaluatie
N.v.t.