Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 19 juli 2009

Websites politieke partijen in Rheden

Met de websites van de politieke partijen gaat het de goede kant op.

De VVD-website raakt steeds beter gevuld en blijft actueel. Ronald Haverkamp heeft woord gehouden. Ook raadslid Geertje van de Burg draagt haar steentje bij. Een voorzetting van de actieve opstelling van de VVD in het politieke Rhedense bedrijf. Naast andere kanalen zet de partij de website in om de standpunten en gedragingen van de VVD uit te leggen, de bevolking te bereiken en er vervolgens iets mee te doen. Er wordt op de site actief over onderwerpen gediscussieerd en de VVD laat zien dat ze bereid is de nek uit te steken. De politieke omslag in het dossier Riviersteen waarvoor de VVD de uitslag van de internet-poll als een van de belangrijkste legitimaties aanvoerde is daar een voorbeeld van. Voor mij staat de website op numero 1.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

De CDA-site blijft het ook goed doen. Er zijn wel wat minpuntjes. Wellicht door de wet van de remmende voorsprong. Het CDA is al langer actief op internet. Er zijn dus verbeterpunten aan te wijzen. Zo zijn de nieuwtjes uit de regionale media wel erg overheersend aanwezig. Het lokale CDA-beleid zou veel prominenter zichtbaar kunnen zijn. Ook de bereikbaarheid is niet om over naar huis te schrijven. Het duurt veel te lang om de website te laden. Wordt daar nog aan gewerkt? Het CDA blijft echter een streepje voorhouden. Via de site kunnen ook andere partijen worden gevonden. En een linkje naar Politiek Rheden ontbreekt niet. Dat zegt iets over het CDA. Zij maakt daarmee een statement. De partij erkent daarmee dat er ook andersluidende meningen in dit ondermaanse zijn en sluit niemand uit.

De website van de SP draait als vanouds. Ik vind het wel merkwaardig dat de anti-verkoop-NUON-actie op de voorpagina blijft staan. Voor minder belegen lokaal SP-nieuws moet worden doorgeklikt naar vervolgpagina’s. Is dat landelijk beleid? Voor het overige ziet het er allemaal goed uit.

Sinds ’n maand of twee beschikt ook GroenLinks over een nieuw vormgegeven site. En, het belangrijkste, er staat zowaar wat nieuwe informatie op. De site ziet er aantrekkelijk uit met zelfs een heuse columnist. Al heeft die pas een aflevering geschreven en dateert de laatste melding van 30 juni, zo’n drie weken geleden. De voornemens zijn in iedere geval goed. 'n Runner up. Een advies aan GroenLinks. De oude website is nog steeds bereikbaar en linkt niet automatisch door. Een verwijzing naar de nieuwe website zou helpen.

Klik op de afbeelding om te vergroten.


De PvdA lijkt haar internet-leven te beteren. Het houdt nog niet over maar er wordt met tussenpozen iets nieuws geplaatst. De PvdA verloochent haar huidige ware aard echter niet. Het archief wordt blijkbaar selectief bijgehouden. Informatie over de collegeperiode waarin de PvdA samen met de SP en Gemeentebelangen de scepter zwaaide is gewist. In ieder geval is er een groot gat. Alleen de aankondiging dat Joop Kock in voorjaar 2006 als informateur aan de slag ging (waaruit die coalitie ontstond) herinnert er nog aan.

Gemeentebelangen houdt de site ook bij. De berichten zien er wat ongestructureerd en onbeholpen uit maar het is in ieder geval redelijk actueel. De site zou echter veel effectiever en aantrekkelijker kunnen zijn. Het bestuur en de raadsleden hebben blijkbaar niet de inspiratie om persoonlijk hun opinies op de site te plaatsen.

Zelfs de website van de ChristenUnie vertoont enig teken van leven. Een in juni ingediende motie heeft de website gehaald. Da’s echt nieuws want het voorlaatste bericht dateert van november 2007.

Weet je wat? Alle partij-sites krijgen van mij een linkje. De site van D66 mag dan ook niet ontbreken. Als die nu ook nog eens intensiever wordt gebruikt dan ben ik helemaal tevreden.