Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 8 mei 2013

Ontwikkelingshulp voor Zuid Afrika

Door: Adriaan Dolk
Langeberg Municipality (voor 28/8/2009, 
Breede River/Winelands Local Municipality)

Door vakantie was het mij ontgaan, maar weer thuis en stukje bij beetje doorlezend wat er in die periode is gebeurd, kwam ik de vragen tegen die in de raad van de gemeente Rheden zijn gesteld over een reis naar Langenberg in Zuid Afrika door de wethouders Tiemens (GL) en König (D66). 

Is dat wel verstandig zo’n snoepreisje in deze tijd; daar maakte de raad zich zorgen over. En er was in 2008 toch door het college toegezegd dat er geen stedenband zou worden aangegaan met de gemeente Langenberg (voorheen Breede Rivier) in Zuid Afrika.

In 2008 vroeg (inmiddels) wethouder Haverkamp (VVD) zich al af of Rheden zo nodig ontwikkelingshulp moet verlenen aan Langenberg. Dat is mogelijk een taak van het Rijk, maar in ieder geval niet van de gemeente, zei Haverkamp – toen. 

Dat klopt, geeft het college als antwoord, er is geen sprake van een stedenband, maar er stond nog € 4000 op een tussenrekening en dat geld hadden we over. De rest van de kosten wordt betaald door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Bovendien zijn de vliegtickets al besteld en door de reis af te zeggen zal de bestuurlijke betrouwbaarheid van de gemeente Rheden geweld worden aangedaan. De wethouders zullen verslag doen van hun reis als ze weer terug zijn.