Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 12 mei 2007

Casa Intermezzo en Innoforte - Beerput

In de regio Arnhem/Rheden ondergaan veel verzorgings- en verpleeghuizen bouwkundige vernieuwing. Casa Intermezzo aan de Broekstraat in Velp biedt tijdelijke huisvesting aan de bewoners van deze instellingen.

Eind november 2006 werd Casa Intermezzo feestelijk geopend door de burgemeester van de gemeente Rheden. En er werd getoost op een plezierige tijd in Casa Intermezzo.

Inmiddels is de feestvreugde voorbij. Nu, in mei 2007, rollebollen huurder Insula Dei en eigenaar Innoforte over straat en staan zelfs voor de kort-geding rechter.

Aanleiding voor het kort geding is het falende klimaatbeheersingsysteem. Hierdoor hebben bewoners en personeel te kampen hebben met gezondheidproblemen. In de warme aprilmaand liepen de temperaturen in Casa Intermezzo soms op tot 30 graden. Dit is gevaarlijk voor bewoners op hoge leeftijd en een zwakke gezondheid.

Insula Dei zal zeker niet zomaar naar de rechter stappen. Er zit waarschijnlijk meer onder het opppervlak en er zal vast lang gesproken zijn tussen Innoforte en Insula Dei. Maar blijkbaar wil Ed Cools (directeur Innoforte) niet ingaan op de eisen.

Insula Dei - directeur N. Heijlands ziet zelfs met angst en beven de zomer naderen en hij (zij?) eist, onder last van een dwangsom van een half miljoen euro, dat Innofforte binnen twee weken zorgt voor een goed functionerend klimaatbeheersingsysteem.

Volgens zijn opponent Cools valt het allemaal wel mee. Hij wil het probleem niet overdrijven. Ed Cools is bang dat de eis van Insula Dei zal leiden tot ontslag van personeel wat leidt tot minder zorg voor de bewoners.

Blijkbaar heeft de gezondheid van de bewoners bij Ed Cools minder prioriteit. We hoeven maar terug te denken aan de zomer van 2003 toen in Europa duizenden mensen stierven aan de gevolgen van de extreme hitte. Voor haar cliënten wil Insula Dei dit, mijns inziens volkomen terecht, voorkomen.

Het heeft niets te maken met de klimaatbeheersing en de advocaat van Insula Dei maakte daarom een vileine opmerking. Maar wel zeer interessant! Hij verdenkt Innoforte ervan dat zij Casa Intermezzo langer wil laten staan dan de toegestane maximale vijf jaar.

Goed zo advocaat! Je trof doel. In ieder geval bij mij. Een beetje advocaat zegt niet zomaar iets en de alarmbellen gingen bij mij rinkelen. Ik ben dan ook even gaan spitten naar Innoforte en Casa Intermezzo.

Ik heb me altijd sterk gemaakt voor de bewoners van de Ulenpas die op goede gronden bezwaar maakten tegen de bouwlocatie van de Casa Intermezzo. De gemeente én Cools hebben de bewoners van de Ulenpas daarbij altijd voorgehouden dat het gebouw maximaal vijf jaar blijft staan.

Bij mijn zoektocht stuitte ik op een rapport van het College Bouw Zorginstellingen waarin het referentiekader voor interim-huisvesting in de Care wordt vastgesteld. Het rapport is gedateerd op 19 februari 2007 en noemt een aantal voorbeelden van tijdelijke huisvesting.

Casa Intermezzo is een van die voorbeelden. Over de Casa zegt dit college onder andere:
“Om de kosten op een aanvaardbaar niveau te houden moet het complex minimaal 6 jaar worden gebruikt. De initiatiefnemer gaat echter uit van een gebruiksduur van ongeveer 10 jaar, waarmee de kosten ruim onder het maximaal toegestane niveau blijven. Een probleem is dat de verkregen tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan (maximaal vijf jaar) korter is dan de uiteindelijke gebruiksduur.”

Ed Cools gokt naar ik aanneem niet met de centen van Innoforte. Hij gaat immers uit van een gebruiksduur van tien jaar. Als Casa Intermezzo na vijf jaar weg moet leidt Innoforte verlies. Gaat hij de wet aan zijn laars lappen? Weet hij meer dan wij? Wil de gemeente de ontheffing gaan verlengen?

Ik geef daarom maar vast een schot voor de boeg.
Voor de vestiging van de Radar in het Vitensgebouw wordt een zelfde ontheffing verleend als voor Casa Intermezzo. Wethouder Jan Bart Wilschut eist daarbij de garantie dat de Radar na vijf jaar weg gaat. Dat een garantie geëist wordt duidt er op dat er mogelijkheden zijn om zo’n ontheffing te verlengen. Anders is een garantie niet relevant. Of wel Jan Bart? Hoe zit dat dan met de garantie door Innoforte? De bewoners van de Ulenpas worden toch niet beduveld?

Ed Cools maakt zich blijkbaar ook helemaal niet zo druk om zijn personeel als hij ons wil doen geloven.

Ik vond een drukbezochte weblog van zeer ontvreden personeelsleden van Innoforte. Van de inhoud wordt je niet vrolijk. Onder het motto “Innoforte Help!!” wordt letterlijk een noodkreet naar de buitenwereld gezonden. De leiding van Innoforte wordt beschuldigd van dictatuur, intimidatie, willekeur en vriendjespolitiek. Blijkbaar is discussie binnen Innoforte niet mogelijk en grijpen deze mensen uit nood naar andere wapens. Deze personeelsleden durven uit angst voor repressailles zelfs hun namen niet te noemen.

Het doet me denken aan het Belgische patronagesysteem waar je de juiste relaties met de politiek moet hebben om wat gedaan te krijgen. Ed Cools is Antwerpenaar van geboorte en verloochent zijn roots blijkbaar niet.

Het is niet pluis bij Innoforte. DUS OPEN DIE BEERPUT!!!

In de linkerkolom van deze weblog staan de links naar het rapport van het College bouw zorginstellingen en naar de weblog Innoforte Help!!! van het ontevreden personeel.