Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 9 juli 2008

Historisch overzicht winkelcentrum Velperbroek

Een door Dhr.van Suylekom uit Velp opgesteld historisch overzicht van de ontwikkelingen rond het terrein van het winkelcentrum Velperbroek.
----
Het bestemmingsplan dateert van 2003 en is gebaseerd op een plan waarover consensus was. Bewoners hebben ingestemd met het bestemmingsplan onder voorwaarde dat parkeren ondergronds zou plaats vinden, er sprake zou zijn van een terugwijkende gevel met hoge kwaliteit aan de zijde van de Meerkoetstraat en een hoogwaardige beeldkwaliteit van de gevels.

In april 2005 is er een nieuw plan gekomen van RABO Vastgoed, dat afwijkt van het bestemmingsplan en een gewijzigd programma heeft. (geen ondergronds parkeren, geen kantoorfunctie meer, hogere en bredere toren en meer woningen en een aanzienlijk groter winkeloppervlak waardoor het karakter van het winkelcentrum verandert van een buurtwinkelcentrum in een wijkwinkelcentrum)

Op 24 mei 2005 heeft het college ingestemd met het plan van RABO Vastgoed.

In een raadsvoorstel, dat op 28 juni behandeld is, is de raad gevraagd instemming te verlenen aan het plan van RABO Vastgoed en in te stemmen met het verder in overleg treden met de ontwikkelaar voor het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst.
De raad heeft besloten niet in te stemmen met het voorstel. Er moest, volgens de raad eerst met omwonenden/belanghebbenden worden gecommuniceerd om draagvlak te verwerven. Deze wens van de raad is gehonoreerd.

Het proces met de werkgroep van omwonenden/belanghebbenden is een zorgvuldig proces geweest waarin de werkgroep in 5 bijeenkomsten tot een afweging is gekomen van de randvoorwaarden.

De voornaamste conclusie van de werkgroep was dat het programma van Rabo Vastgoed een te grote bouwmassa oplevert voor de locatie en teveel parkeer- en verkeershinder oplevert.

De vastgestelde randvoorwaarden door de werkgroep zijn:

- Aanpassing programma: minder winkeloppervlak en minder woningen
o Teveel winkeloppervlak leidt tot onacceptabele parkeeroplossing voor laad- en losterrein Meerkoetstraat
o Teveel woningen leidt tot een te grote bouwmassa t.o.v. de omgeving
o Teveel woningen en winkeloppervlak leidt tot veel extra verkeer

- Open plein met daghoreca

- Overnemen verkeerstechnische oplossing van de werkgroep t.a.v.
o Sluipverkeer Meerkoetstraat en Fuutstraat, ontsluiting en inrichting parkeerterrein Kennedylaan en afscherming drive-in woningen Kennedylaan

- Parkeren
o Afgeschermd parkeren voor bewoners Churchillflat
o Geen parkeren op laad- en losterrein Meerkoetstraat
o Parkeren bij voorkeur ondergronds
o Een “voorzichtige” parkeernorm ivm overlast woonomgeving

- Blijvende betrokkenheid bewoners bij het proces

Het eindresultaat is door de werkgroep gepresenteerd aan alle omwonenden/belanghebbenden. Het eindresultaat is weergegeven in een verslag van de Werkgroep Winkelcentrum Velperbroek. Dit verslag is gepresenteerd aan alle omwonenden/belanghebbenden op 28 november 2005 en aan de raadscommissie op 19 januari 2006.

Het college van B&W heeft in de raadsvergadering van dinsdag 21 februari 2006 een voorstel ingebracht waarin het volledige programma van Rabo Vastgoed is overgenomen (106 woningen waarvan 30% sociaal, 4.045 m2 winkels en 820 m2 medisch centrum) en de randvoorwaarden van de werkgroep terzijde zijn geschoven. Als argument voor deze keuze bracht het college de economische haalbaarheid van het plan naar voren.

Bij amendement van de Fractie Groen Links zijn de volgende 3 randvoorwaarden van de werkgroep aan de set van randvoorwaarden toegevoegd:
- Geen parkeren op laad- en losterrein Meerkoetstraat
- Afgeschermd parkeren voor bewoners Churchillflat
- Afgeschermde weg voor drive-in woningen Kennedylaan

Na de vaststelling van de randvoorwaarden in februari 2006 is in september 2006 een nieuw ontwerp gepresenteerd van het winkelcentrum.

Vervolgens bleef het anderhalf jaar stil tot februari 2008. De gemeente en Rabo Vastgoed ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst.

Eind maart vindt een bewonersavond plaats waarin het voorlopig ontwerp van het winkelcentrum gepresenteerd wordt.

Op 4 juni publiceert de gemeente in de Rhedenaar dat Rabo Vastgoed een bouwaanvraag heeft ingediend voor de oprichting van een winkelcentrum.

De gemeente Rheden legt haar besluit over de bouwvergunning en het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan in de periode 10 juli tot en met 20 augustus ter inzage. Deze termijn komt nagenoeg overeen met de zomervakantie in de gemeente Rheden.

Furieus ivm periode terinzagelegging Velperbroek

De bouwvergunning voor Velperbroek ligt van 10 juli tot en met 20 augustus ter inzage. Dit is precies in de vakantieperiode waarin veel mensen afwezig zijn. Frans van Suylekom is daarom in de pen geklommen en uit mede namens een aantal omwonenden zijn ongenoegen en eist verlenging van de inzageperiode.

Hij schrijft:

Evenals veel andere omwonenden ben ik furieus dat de gemeente heeft besloten de bouwvergunning voor Velperbroek en de ontheffing van het bestemmingsplan in de zomervakantie ter inzage te leggen. De gemeente maakt het voor de omwonenden onmogelijk om inhoudelijk adequaat en gezamenlijk te kunnen reageren. Veel mensen zijn of gaan nog met vakantie. Door deze actie schaadt de gemeente onze belangen in deze cruciale fase voor de ontwikkeling van winkelcentrum Velperbroek. Wij eisen excuses van de verantwoordelijk wethouder (dhr Kuiper) en verlenging van de inzagetermijn met minimaal 4 weken.

Mocht u vragen hebben dan ben ik graag bereid deze te beantwoorden. Wellicht kunt u op uw politiek forum aandacht aan ons protest besteden.

----------------
Onderstaand de brief die dhr van Suylekom mede namens omwonenden aan het college van B&W heeft geschreven.

---------------
5 juli 2008

Geacht college,

Tot onze verbijstering hebben wij een brief van de gemeente Rheden ontvangen waarin u aankondigt in de vakantieperiode het ontwerpbesluit voor de bouwvergunning en de vrijstelling van het bestemmingsplan Velperbroek ter inzage te leggen.

In februari 2006 zijn door de gemeenteraad de randvoorwaarden voor het nieuwe winkelcentrum vastgesteld. In de besluitvorming is omwille van de economische haalbaarheid voor Rabo Vastgoed voorbij gegaan aan de in een zorgvuldig interactief proces opgestelde randvoorwaarden van een werkgroep met bewoners en belanghebbenden. Ruim 2 jaar na de vaststelling van de door omwonenden en belanghebbenden betwiste randvoorwaarden besluit het college om deze cruciale besluiten voor de ontwikkeling van winkelcentrum Velperbroek uitgerekend in de vakantieperiode ter inzage te leggen.

Door te kiezen voor een terinzagelegging van 10 juli tot en met 20 augustus 2008, een termijn die nagenoeg samenvalt met de schoolvakanties in de gemeente Rheden, ontneemt u de omwonenden en belanghebbenden de mogelijk om een weloverwogen en onderling afgestemde zienswijze op te stellen. U schaadt daarmee ons belang bij deze ruimtelijke ontwikkeling. Wij verfoeien de handelswijze van de gemeente en achten deze in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Ook past deze handelswijze absoluut niet in de geest van uw eigen gemeentelijke vrijstellingenbeleid.

Wij eisen naast excuses van de verantwoordelijke wethouder een verlenging van de terinzagelegging met minimaal 4 weken.

In afwachting van uw reactie,

Omwonenden en belanghebbenden Winkelcentrum Velperbroek