Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 27 juli 2023

Meicirculaire - deel 1 - 2023

Gemeenten hebben geld nodig om alles wat ze doen te bekostigen. Dat geld komt uit verschillende bronnen. Het meeste geld ontvangen ze van de rijksoverheid. Gemiddeld dekken gemeenten 9 à 10 van hun uitgaven uit lokale belastingen en heffingen. Denk aan belastingen  (bijv. OZB, toeristenbelasting etc.), leges voor bijv. bouwvergunningen, paspoorten en ID-bewijzen en reinigings- en rioolrechten.

Maar het rijk is dus de belangrijkste geldschieter. Dat rijksgeld wordt aan de gemeenten uitgekeerd via het zgn. gemeentefonds. De gemeenten worden drie keer per jaar geïnformeerd over de omvang en de verdeling van deze uitkering: in mei, september en december. (in jargon: de meicirculaire, septembercirculaire en decembercirculaire)

Die informatie wordt vergezeld van een rekentool waarmee je zelf kunt uitrekenen hoeveel een gemeente ontvangt. Je hoeft daarvoor alleen de gemeentecode in te vullen. (Gemeente Rheden heeft code 275).

De informatie van de meicirculaire 2023 kun je downloaden via:  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/circulaires/2023/05/31/meicirculaire-gemeentefonds-2023

Daarnaast kwam de gemeente ook zelf met informatie over de financiële effecten van de Meicirculaire gemeentefonds 2023. 

En daar gaat het wringen. De bedragen die het college van B&W van de gemeente Rheden vermeldt in de Memo meicirculaire gemeentefonds 2023 wijken af van de bedragen volgens de rekentool van de rijksoverheid.

Onderstaand het bedrag voor het jaar 2023 dat de gemeente volgens de rekentool van het rijk ontvangt (bovenste regel) en het bedrag dat het college zegt te ontvangen (onderste regel).



De gemeente (het college van B&W) zegt dus dat ze in 2023 € 192.024, - meer ontvangt dan de bij de meicirculaire geleverde rekentool aangeeft. Ja, je kunt zeggen het is “maar een kleine twee ton”. Maar geloof me, er zijn dagen dat ik ze niet in mijn zak heb hoor! En een tekort betekent dat je die twee ton ergens anders vandaan moet halen via bezuiniging of het niet uitvoeren van beleid. 

Er was al een prognose van € 1,1 miljoen tekort. Als ik gelijk heb dan wordt dit tekort groter. Er is dan een tekort van € 1,3 miljoen.

Zie ik het verkeerd?  Ik ben immers geen expert. Ik ben een nieuwsgierig raadslid, een amateurpoliticus. Beoordeel ik de cijfers op een verkeerde manier? Is het een kwestie van "er staat niet wat er staat"?

Wie heeft er nu gelijk? De rijksoverheid of de gemeente? Allebei?

Maar dan ben ik in opperste verwarring. Of zoals Johannes in zijn Paasevangelie zegt: “Kijk, je ziet niet wat je ziet. En je weet niet wat je zíét als je eenmaal ziet!” 

Het verschil in 2023 bedraagt dus € 192.024, -. Da’s nog relatief overzichtelijk maar de meicirculaire geeft ook aan hoe hoog de uitkering wordt in de jaren 2024-2028. En dan worden de verschillen wel heel erg groot. Daarover later meer.