Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 19 april 2007

Raadsonderzoek naar sluiting zwembad Dieren

Door THEO KOOIJMANS

In 2000 werd het zwembad Dieren geprivatiseerd. De Sportaccommodatie Dieren kreeg voor
€ 0,45 (f 1,-) het zwembad in haar bezit. Daarbovenop kreeg zij van de gemeente € 408.402,-- (f 900.000,--) voor achterstallig onderhoud en een te verwachten exploitatietekort. In ruil hiervoor verplichtte het bedrijf zich om het zwembad tot 1 mei 2010 open te houden, om een sporthal te realiseren en om binnen één jaar de nodige investeringen te plegen zodat het zwembad weer aan de wettelijke eisen (o.a. millieu) zou voldoen.

Na het conflict tussen Sportaccomodatie en gemeente in 2005 heeft de gemeente een aanvullende exploitatiebijdrage van € 95.000 en een hypotheeklening van € 125.000,-- (tegen 2% rente) verstrekt. Daarnaast werd de Sportaccommodatie ontslagen van de plicht om een sporthal op het zwembadcomplex te bouwen. De Sportaccommodatie verplichtte zich van haar kant tot het openhouden van het zwembad tot 2010 zonder verdere voorwaarden.

Nu zijn we twee jaar verder en het gedonder begint opnieuw. De centen zijn weer op en het bedrijf kan (nog steeds) niet aan de wettelijke eisen voldoen. De eigenaren gaan het zwembad sluiten en weer krijgt de gemeente de schuld. Wil het bedrijf hiermee soms onder de verplichting uitkomen om de door de gemeente vooruit betaalde exploitatiebijdrage (het bedrag voor de periode 2007-2010 staat nog open) en de hypotheek terug te betalen? Of wordt de gemeente onder druk gezet om de weg vrij te maken voor andere plannen van de eigenaren?

De eigenaren komen keer op keer met het argument dat zij geen medewerking van de gemeente krijgen voor hun plannen. Zij hebben echter nooit een formeel plan via de officiële weg bij de gemeente ingediend. Het is altijd gebleven bij proefballonnen en schetsen.

Zou de constatering onderhand niet moeten zijn de Sportaccommodatie gewoon heeft gefaald? Zij wil of kan ondanks de steun van de gemeente niet voldoen aan haar contractuele verplichting om het zwembad tot 2010 open te houden.

De privatisering is jammerlijk mislukt en het heeft de gemeenschap veel geld gekost. Ik pleit daarom voor een uitgebreid raadsonderzoek ( het zwaarste middel dat een gemeenteraad heeft) naar de hele gang van zaken en de rol van alle betrokkenen. Daarbij dienen ook de boeken van de Sportaccommodatie Dieren BV grondig te worden onderzocht.

Verder moet de gemeente eindelijk beslissen wat zij met de zwembaden gaat doen. Helaas is dat allemaal te laat voor de gebruikers en het personeel van het zwembad Dieren!

Reactie van inwoner Dieren op voorstel peiling Hart van Dieren

Geachte heer Kooijmans,

Ik las het artikel in de regiobode waarin u pleit voor een brede peiling onder de bevolking.
Dat bracht mij erop het volgende aan u te mailen.

Ik werk sinds kort in Leidschendam. Op weg naar mijn werk rij ik daar door 2 tunnels in de N14.
Tunnels die boven het maaiveld liggen en in terrasvorm bebouwd zijn met woningen en kantoren.
Persoonlijk vind ik het een prachtige oplossing.

Lijkt me een goed idee voor de autotunnel in Dieren.
De graafkosten die je daarmee bespaart kun je overhevelen naar de treintunnel om die daarmee echt helemaal onder de grond te krijgen.

Ik ben absoluut niet deskundig op dit gebied maar wilde jullie het idee toch overbrengen.
Wellicht is de oplossing in Leidschendam allang het bij jullie bekend.
Zo niet dan is het absoluut de moeite waard om er eens te gaan kijken.
Hartelijke groet en heel veel succes met jullie kruistocht!

Herman van der Wal

Antwoord THEO KOOIJMANS

Geaxhte heer van der Wal,

Hartelijk dank voor uw reactie.

Ik heb voorheen in de gemeenteraad gezeten. Op dit moment ben ik echter een ambteloos burger die zich probeert in te zetten voor het maatschappelijk belang.

Hoewel ik persoonlijk dus niet veel invloed heb probeer ik wel om alle betrokkenen bij Hart van Dieren weer om tafel te krijgen. Daarvoor is mijns inziens duidelijkheid nodig over het draagvlak onder de Dierense bevolking. Vandaar mijn wens voor een uitgebreide, heldere en duidelijk controleerbare peiling.

Het project in Leidschendam is bekend bij de gemeente. Enkele jaren geleden heeft een delegatie dit project bezocht. Uw suggestie vind ik best interessant. Ik vrees alleen dat gemeente en provincie niet meer van hun plannen zijn af te brengen. Destijds zijn tot frustratie van velen al tal van alternatieve plannen van tafel geveegd.

Ik weet niet of uw suggestie bruikbaar is voor een enquête. Dat moeten (indien de peiling doorgaat) de gemeenteraad en/of belangenverenigingen over beslissen.

Ik heb twee vragen aan u:
1. Mag ik uw mail daarom doorsturen naar de Gezamenlijke Belangenorganisaties Dieren
2. Mag ik uw mail op mijn weblog (http://politiekrheden.blogspot.com) plaatsen?

met vriendelijke groet,
Theo Kooijmans