Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 7 november 2023

Niet verder springen dan de polsstok reikt (Begroting 2024-2027 )

Onze inbreng bij de behandeling van de

Programmabegroting 2024 – 2027

Niet verder springen dan de polsstok reikt

In juli waarschuwde het college van B&W in de kadernota voor een dreigend tekort van 9 miljoen euro op de begroting 2024. Na verwerking van de meicirculaire werd dat bijgesteld tot 5,8 miljoen. En zonder ingrijpen zou dat tekort verder toenemen.

Daarom zijn in de zomer de ambtenaren op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit tekort terug te dringen. En die vonden ze. Ik zal u niet vermoeien met al het cijferwerk maar in nog geen twee maanden werd het gevreesde tekort van 5,8 miljoen euro weggepoetst en omgekat naar een positief begrotingssaldo van 1,174 miljoen euro. Onderdeel van die excercitie was een inventarisatie van wat het college noemt “kansen op besparingen” voor een bedrag van liefst 11 miljoen euro.  

En dat verbaast mij hogelijk. In slechts twee maanden tijd werd voor 11 miljoen euro aan mogelijke besparingen gespot. Lagen die besparingen dan zo voor het oprapen. En het roept de vraag op of ze wel reëel zijn. En juist daarin geeft het college dubbele signalen af. Enerzijds zegt het college dat ze met een aantal van die besparingen de begroting “onder spanning” zet. Dat wil zeggen het risico bestaat dat de besparing, ondanks alle inzet, toch niet (volledig) haalbaar blijk. En ik begrijp daarom de bezorgdheid van sommige collega’s over de houdbaarheid van deze begroting.  

Maar zoals ik al zei. Het college geeft dubbele signalen. Want anderzijds zegt het college na expliciete vragen daarover dat ze deze besparingen zeker haalbaar acht. Het college hijst de stormbal dus niet. Integendeel, zij heeft overtuiging van dit gaat lukken. En ik mag er toch van uitgaan dat het college naast een groot  verantwoordelijkheids-gevoel over realiteitszin beschikt. Weet u, en daar hou ik me aan vast.

Er is nog ’n opsteker. De uitkomsten van de septembercirculaire zorgden zelfs voor een verdubbeling van het begrotingssaldo naar 2,361 miljoen euro.

En de vergelijkende analyse van Twijnstra en Gudde over het financieel perspectief van Rheden geeft richtingen aan om de financiële beheersbaarheid van Rheden verder te verbeteren. Met in het verlengde daarvan uw opmerkingen over focus en meer efficiëntie van de financiële middelen. Ook uit de vragen vanuit de raad kwamen suggesties naar voren voor verbetering van het huishoudboekje.

Wij denken daarom dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om zonder forse lastenverzwaring het huishoudboekje op orde te krijgen. 

Wij vinden mede om het bovenstaande dat de voorgestelde verzwaring van de OZB overbodig is. Weliswaar lijkt de inflatie te matigen maar veel inwoners zitten nog steeds in een moeilijke financiële situatie. De kale energieprijzen zijn ten opzichte zijn gedaald maar nu wordt de energiebelasting fors verhoogd, het prijsplafond eindigt op 31 december en er is ook geen zicht op continuering van energietoeslagen. Daarnaast zijn de prijzen van het levensonderhoud afgelopen maanden sowieso gestegen. Redenen genoeg om zeer terughoudend om te gaan met lastenverzwaring.

Het college coalitie heeft de OZB in 2023 al met 9% verhoogd en als daar per 1 januari nog eens 12% overheen bijkomt komen we in amper twee jaar tijd op een OZB-lastenverzwaring van dik 22%. 

Geef u niet over aan de reflex om de lasten te verzwaren. Zodra dat absoluut nodig is het nog vroeg genoeg. Zoek eerst naar andere oplossingen. Daarom dienen wij mede namens het CDA een amendement in om de OZB-lastenverzwaring te beperken tot een inflatiepercentage van 3%.

(helaas is dit amendement door de andere partijen verworpen)  



Wij begrijpen dat de gemeentelijke portemonnee niet overloopt. 

Wij vinden dat de gemeente Rheden zeer terughoudend dient om te gaan met grote investeringen. We willen geen herhaling van een financiële sinkhole zoals bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis of een al bij voorbaat op te vangen financiële boemerang als bij het IJsseldistrict.

Het hebben van ambities hoort erbij. Daar is niks mis mee. Maar we moeten  reëel blijven. Wij, allen hier in vergadering bijeen, willen het,  ieder op een eigen manier,  mooier en beter voor onze inwoners maken maar we moeten niet verder springen dan de polsstok reikt.

Onze boodschap: temper uw ambities, draai ieder dubbeltje drie keer om, haal de broekriem aan en verzwaar de lasten pas als het absoluut noodzakelijk is. En die noodzaak hebben we gelukkig nog niet bereikt.

Twijnstra & Gudde hebben een aanzet gegeven voor de zoektocht naar versterking van onze financiële positie en daarmee ook naar onze bestuurskracht. Verschillende gemeenten in de regio worstelen met hun bestuurskracht en daarmee met hun zelfstandigheid. Vooralsnog staat Rheden nog stevig op haar eigen benen en is zelfstandigheid voor Rheden nog geen issue. Wel op blijven letten. En laten we er alles aan doen om dat zo te houden. 

Op naar `Rheden 500 jaar`