Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 29 juni 2009

Inwoners Laag Soeren komen met burgerinitiatief

Binnenkort wordt door een aantal inwoners van Laag Soeren een burgerinitiatief ingediend bij de gemeente. Dit zal na het zomerreces in de gemeenteraad aan de orde komen. Deze week staat het verkeer op de agenda van Provinciale Staten, wellicht dat daar ook aandacht aan de verkeerssituatie in Laag Soeren wordt besteed. Bijgaand het persbericht dat de initiatiefnemers hebben doen uitgaan.
------

Inwoners van Laag Soeren dienen een burgerinitiatief in bij de gemeente Rheden voor verbetering van de verkeerssituatie in het dorp. De inwoners vragen de gemeente dringend om een onderzoek naar verkeersmaatregelen, bijvoorbeeld een schoolzone of herinrichting van het wegdek. Bedoeling is dat inwoners daarbij het voortouw nemen en ondersteuning krijgen van de gemeente en een externe verkeersdeskundige. De gemeenteraad besluit over het burgerinitiatief.

De verkeerssituatie in Laag Soeren is slecht. Dagelijks maken ruim 7.000 voertuigen (Bron: Gelders verkeer 2008) gebruik van de doorgaande weg door Laag Soeren. Een behoorlijk deel is vrachtverkeer. Dit aantal voertuigen is vergelijkbaar met de hoeveelheid verkeer door bijvoorbeeld Hummelo (waar nu een rondweg komt) en het verkeer over de Arnhemsestraatweg door Ellecom/De Steeg?Rheden. Bovendien groeit het verkeer door Laag Soeren hard. In 2008 ging er ruim 25% meer verkeer door het dorp dan het jaar daarvoor.

Aanpassing van de verkeerssituatie in Laag Soeren is dringend nodig. Het wegprofiel is veel te smal. Dit leidt in combinatie met het vrachtverkeer, schoolroute en een dorp waar geleefd wordt, tot gevaarlijke situaties. Verder is er nog het doorgaande verkeer dat te hard rijdt en is sprake van een slecht wegdek. Daarnaast vraagt de bouw van het Sprengenhus (Kulturhus) om aanpassingen van de verkeerssituatie.

De inwoners In Laag Soeren vinden dat sprake is van een serieus verkeersprobleem waarbij in andere en vergelijkbare situaties wel aan een oplossing is of wordt gewerkt. Bovendien roepen gemeenten en provincie al jaren dat er een oplossing moet komen voor het verkeer in Laag Soeren. Vooralsnog is die oplossing uitgebleven. Sterker nog: deze lijkt verder weg dan ooit.

Uitvoering van verkeersmaatregelen in Laag Soeren is in een impasse beland. De provincie Gelderland heeft geen geld beschikbaar, zo is onlangs gebleken (juni 2009). Verder is de gemeente Rheden in een juridische strijd verwikkeld met de gemeente Brummen over de invoering van een vrachtwagenverbod. De kans dat de gemeente Rheden hierin gelijk krijgt, achten de inwoners van Laag Soeren niet groot.

De twee gemeenten hebben al twee keer voor de rechtbank gestaan en beide keren trok Rheden aan het kortste eind. Bovendien zal, mocht het vrachtwagenverbod toch doorgang vinden, aanpassing van de weg noodzakelijk blijven.
De inwoners willen dit najaar met het onderzoek starten. Begin volgend jaar moet de verkeerssituatie worden aangepast of moet zicht zijn op een structurele oplossing.