Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 11 oktober 2009

Peace men!

De coffeeschop-enquête geeft een verdeelde uitkomst. Er werd 29 keer gestemd. 16 stemmen tegen een coffeeshop in de gemeente Rheden en 13 stemmen vóór. Er waren geen neutrale stemmers.


Aanleiding voor de enquête was het voorstel van de Arnhemse PvdA om de overlast van de coffeeshops in Klarendal terug te dringen door enkele van deze neringen naar de randgemeenten te verplaatsen. Een groot aantal klanten komt immers uit die randgemeenten. Volgens mij is de herkomst van de coffeeshopklandizie nooit onderzocht. Maar hoewel dat dus een uitspraak van de natte vinger is wil ik niet kleinzielig doen. Het is aannemelijk dat ook Rhedenaren hun wiet uit Klarendal betrekken.

Maar dat wil nog niet zeggen dat wij in de gemeente Rheden maar ’n paar van die coffeeshops van Arnhem moeten overnemen. Als er overlast is dan gooien de Arnhemmers die tenten maar op slot. En overlast is er. Maar ja, dat krijg je van al dat gedogen.

Paulien Krikke, de burgemeester van Arnhem, wil nu een stopverbod instellen. Allemaal symbool-politiek hoor. Je mag nu ook je auto niet zomaar midden op straat parkeren. En met de wet in de hand kan iemand met wiet op zak of een jointje op de lip ook beboet of aangehouden worden. De politie kan als ze wil dus gewoon handhavend optreden. Maar ja, gedogen is moeilijk af te leren.

Ik hoef in onze dorpen in ieder geval géén coffeeshop. Waar zou die trouwens moeten komen? ’n wietwinkeltje aan de Hoofdstraat in Velp, de Groenestraat in Rheden of op het Dierense Callunaplein? Check ’t effe bij de winkeliers wil je?

Nog beter: 'n coffeeshop bij de voorstemmers in de straat. Pal naast hun eigen woning lijkt me ’t beste. De buurtbewoners zijn 't er vast mee eens. Die hoef je niet meer te overtuigen hoor.

En de Rhedense politici onder de voorstemmers komen binnenkort ongetwijfeld met een voorstel om coffeeshops binnen de gemeentegrenzen te halen. Laten ze dan ook gelijk enkele plekken voor zo’n wietwinkel aanwijzen. Vanwege de bezuinigingen komt er ruimte in het gemeentehuis. Of in een hoekje van de bibliotheek. Die moet toch inkrimpen.

Kom liefst pal voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen met zo’n idee. Of neem het op in het verkiezingsprogramma! Dan laat je pas zien waar je voor staat. Mijn enquête laat zien dat er ’n pak stemmen mee te winnen is.

Prachtig advies toch? Gratis en voor niks.

Peace men!